Autoja kierrätetty tänä vuonna merkittävästi viime vuotta vähemmän

Vuoden 2023 ensimmäiset kolme kuukautta ovat selvästi hiljentäneet autojen romutustahtia. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oltiin 20 % perässä viime vuoden vastaavaan määrään verrattuna. Vuonna 2022 alkukuukausina henkilöautoja kierrätettiin Suomen Autokierrätyksen järjestelmän kautta reilut 14 000 kappaletta, kun vuonna 2023 vastaava luku oli enää noin 11 500 henkilöautoa.

Talouden epävarmuus näkyy myös romutusmäärissä

Metallin maailmanmarkkinahinta säätelee perinteisesti kierrätysintoa, mutta tällä hetkellä syitä voi olla muitakin. Uuden tai vaihtoauton hankintaa on saatettu lykätä ja päätetty sinnitellä vielä vanhalla.

– Hyvinkin vanhasta autosta luopuminen edes vähäksi aikaa ennen uuden hankkimista lienee monelle käytännössä mahdotonta. Se on välttämätön arjen mahdollistaja monessa kotitaloudessa, sanoo Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali.

Autoja myös virtaa virallisen järjestelmän ohi tai jää luontoon kuorimittamaan ympäristöä. Arvokas materiaali ja uudelleenkäyttöön kelpaavat purkuosat jäävät turhaan hyödyntämättä osittain pelkän välinpitämättömyyden takia. Tämä on ympäristörasituksen lisäksi myös kansantaloudellinen ongelma.

– Yhteiskunnan kipeästi kaipaamat verotulot jäävät saamatta, kun autoja ei ajoissa ja asianmukaisesti toimiteta kierrätykseen, toteaa Kenraali.

Asian korjaamiseksi tarvitaan myös tiivistä viranomaisten ja alan yhteistyötä. Tehokkaampi valvonta sekä modernien digitaalisten työkalujen ja tekoälyn hyödyntäminen helpottavat ratkaisujen löytämisessä.

Autokannan kiertonopeus on oleellinen osa autokannan uudistumista. Nyt autot tulevat keskimäärin romutettaviksi vasta yli 22-vuotiaina. Uudistuminen taas on edellytys sähköistymiselle ja päästöttömyydelle.

– Uusia autoja tulisi saada huomattavasti enemmän markkinaan ja vanhoja elinkaarensa lopussa olevia aikaisemmin kiertoon. Autosta saadaan talteen ja hyödynnettäväksi 95 %, joten hukkaan ei mene käytännössä mitään, toimitusjohtaja Kenraali jatkaa.

Vain yksi maakunta kasvatti romutusmääriä alkuvuonna

Alueellisesti ja suhteellisesti tarkasteltuna kierrätystilanne on samankaltainen läpi Suomen. Pudotusta on tasaisesti lähes jokaisessa kunnassa ja maakunnassa.
Ainoastaan Keski-Pohjanmaan maakunnassa romutettiin enemmän autoja alkuvuoden aikana viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna (+ 17 %).

Merkillepantavaa on, että eniten suhteellista laskua romutusmäärissä löytyy Keski-Pohjanmaan naapurimaakunnasta eli Pohjois-Pohjanmaalta (-39 %). Seuraavaksi entinen suhteelliset romutusmäärät laskivat Päijät-Hämeessä (-34 %), Kainuussa (-26 %) ja Varsinais-Suomessa (-26 %). Vähinten laskua viime vuoteen verrattuna oli Pohjois-Karjalassa (-7 %), Pirkanmaalla (-10 %) ja Uudellamaalla (-13 %).

Autojen kierrätys väheni selvästi huippuvuoteen 2021 verrattuna

Katalysaattorivarkaudet merkittävä ongelma!

Sähkö- ja hybridiautojen ajovoima-akut kierrätyksen piiriin

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän