Ajokielto ylinopeudesta voi olla yllättävän pitkä

Poliisi havaitsi Jyväskylässä Nelostiellä Kirrissä keskiviikkona iltakahdeksan jälkeen henkilöauton, jonka kuljettaja ajoi huomattavasti muuta liikennettä nopeampaa.

Kuljettaja ajoi 155 km/h nopeudella kun nopeusrajoitus oli 100 km/h. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäiltynä.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella epäilllyt törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat jatkuneet edelleen.

Esimerkiksi viime viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina poliisin kirjasi yhteensä 21 rikosilmoitusta epäillyistä törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista.

Näitä oli mm. Pirkkalassa, Nokialla, Ylöjärvellä, Joutsassa, Jyväskylässä, Hämeenkyrössä ja Virroilla. Kuluneen viikon aikana eiliseen mennessä tapauksia on kirjattu yllämainittu yksi, joten viime päivinä nämä epäillyt rikokset ovat painottuneet viikonloppuun.

Ajokieltoa voi tulla yli vuosi

Poliisi muistuttaa lähestyvää viikonloppua silmällä pitäen kuljettajia liikennesääntöjen noudattamisesta ja siitä, että törkeistä ylinopeuksista tulee kuukausien, yli vuodenkin ajokielto.

Ajokiellon pituuden arvioinnissa keskiössä on teon vaarallisuus ja moitittavuus, todetaan poliisin tiedotteessa.

Poliisin mukaan suuntaa-antavasti esimerkiksi 100 km/h nopeusrajoitusalueella ajettaessa 150 km/h nopeudella ajokielto voi olla noin puoli vuotta, mutta tähän vaikuttavat muutkin asiat kuin nopeuden ylitys.

Taajamassa vastaava rajoituksen ylitys voi johtaa yli vuoden ajokieltoon. Tässä vaikuttavat mm. suojateiden ja koulujen läheisyys.

Poliisin mukaan näiden turvaamistoimenpiteiden tarkoituksena on estää henkilön osallistuminen liikenteeseen ajoneuvon kuljettajana silloin, kun hänellä ei katsota olevan edellytyksiä siihen.

Päiv. 25.9. (Otettu prosenttimaininta pois)

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

7 KOMMENTIT

 1. Ehkä näin viranomaisen näkökulmasta mutta totuus on toisenlainen.
  Henkilö joka on piittaamaton liikennesääntöjen suhteen on myös piittaamaton kortin suhteen.
  Ajokiellon määrääminen aiheuttaa piittaamattomalle henkilölle vain sen, että ajo jatkuu ilman ajo-oikeutta.
  Näistähän luetaan lehdistä joka päivä.
  Mielestäni törkeissä ylinopeuksissa paras rangaistus on niin tuntuva sakko jonka tuomioistuin määrää.
  Sakkoon ei saa vaikuttaa tulot vaan kiinteä,,,esim, 2000-3000€ sakkoa joka voidaan muunto rangaista.

 2. Ajokielto on vähän huono rangaistus, koska jotkut tekee työtä autolla. Esimerkiksi Tommi Mäkinen ajoi moottoritiellä 149 km/h ja sai siitä 25 päiväsakkoa.

  Itse ajoin moottoritiellä samoissa olosuhteissa 154 km/h ja jos olisin noudattanut poliisin määräämää ajokieltoa, josta ei ole olemassa valitusoikeutta, olisin kärsinyt yli 50 000 euron taloudellisen vahingon, joka olisi vastannut noiden kahden vuoden nettotuloa.

  Tämä ei ole kovinkaan oikeudenmukaista. Ajokielto on siis tietyissä tapauksissa pahin mahdollinen rangaistus, jonka suomen lainsäädäntö sallii. Se on pahempi kuin ehdoton vankeustuomio, koska yleensä vankeusrangaistuksen voi suorittaa yhdyskuntapalvelua.

  Asia on vielä kurja sen takia että poliisin ei tarvitse lainkaan arvioida ajokiellon aiheuttamaa taloudellista vahinkoa, koska ajokieltoa poliisi ei tulkitse rangaistuksena, vaan ”hallinnollisena toimenpiteenä.”

  Nyt toistaiseksi olen saanut ajokiellon takia 3000 euroa sakkoja ja 120 päivää vankeutta. Taloudellista vahinkoa on kertynyt jo 15 000 euroa ja pian tulee 10 000 euroa lisää kun joudun vaihtamaan auton uuteen ennenaikaisesti, jotta saan uuden rekisterikilven. Ja poliisi kategorisesti kieltäytyy kaikesta neuvotteluista.

  Voi olla kuitenkin että asia käsitellään törkeänä virkarikoksena, ja testataan EU-tuomioistuimessa se onko ajokielto rangaistus vai ”hallinnollinen toimenpide”.

 3. Kuule Liisa, oliko IHAN pakko ajaa 154? Onko niin, että katsot nopeusrajoitukset vain suositukseksi ? Erinomaisen esimerkillistä tekstiä sinulta🙄

 4. Nojoo tuli tuossa ajettua 40 alueella 104km /h. Tie hyvässä kunnossa ja valaistu, ei liikennettä, pitkä suora tie sekä kiihdytysmatka noin 200m. Poliisi siinä sitte sattumoisin tuli vastaa nopean kiihdytyksen jälkeen tieten piilosta. Onkos kellään tietoa kauanko mahtaa kortti olla hyllyllä jos olen ensikertalaisena poliisin kanssa tekemisissä? Ja päiväsakoistakin olisi mukava tietää niin ei tule sakot yllätyksenä päin naamaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here