WRC: Rallin maailmanmestari ei selviä vielä Walesin rallissa

Esapekka Lappi on MM-sarjassa neljäntenä.

4.10.2018 09.35

           
Tällä viikolla ajetaan rallin MM-sarjan kolmanneksi viimeinen osakilpailu Walesissa. Sumujen saarten sorateille lähtee Suomesta kuusi kuljettajaa taistelemaan menestyksestä kolmessa eri luokassa.

WRC-luokassa viivalla nähdään Toyotan suomalaiskaksikko Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi sekä Fordin Teemu Suninen.

Kivikovassa WRC2-luokassa suomalaisista ovat mukana juuri 18 vuotta täyttänyt Skoda-kuljettaja Kalle Rovanperä ja Jari Huttunen Hyundailla.

Taisko Lario puolustaa Peugeotilla sinivalkoisia värejä WRC3-luokassa.

MM-sarjan klassikkokisoihin kuuluva Walesin ralli on tunnettu syksyisen liukkaista sorateistään. Ajankohtansa vuoksi tässä rallissa on usein ratkottu maailmanmestaruuden kohtalo.

Tänä vuonna MM-pistetaulukko on kärjen osalta niin tiukka, että mestaruus ratkeaa vasta Walesin jälkeen ajettavissa osakilpailuissa.

Belgialainen Hyundai-pilotti Thierry Neuville on kerännyt 177 pistettä ja johtaa sarjaa. Toyotan ykköstykkinä ajava Viron Ott Tänäk on kolmen edellisen kisan voittojensa myötä noussut toiseksi ja hänellä on 164 pistettä.

Kymmenen pisteen päässä Tänakista kärkkyy Fordin hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier.
Suomalaisista Lappi on sarjassa neljäntenä 88 pisteellä,Latvala viidentenä (75 pistettä) ja Suninen kahdeksantena (54).

Vaihtelevien keliolosuhteiden sorasirkus

Kauden kolmanneksi viimeisessä MM-osakilpailussa ajetaan neljän päivän aikana 23 erikoiskoetta ja 318 EK-kilometriä.

Walesin haastavat olosuhteet ovat usein olleet ensikertalaisille kohtalokkaita, mutta toisaalta näissä oloissa myös maltillisella taktiikalla pääsee pitkälle.

Nykyisistä suomalaiskuljettajista Walesin voitto on vyöllään vain Latvalalla, joka kuittasi kisan nimiinsä 2011 ja 2012.

Walesin ralli käynnistyy torstai-iltana, jolloin ajetaan lyhyt 1,7 kilometrin yleisöerikoiskoe.

Perjantaina suunnataan metsäerikoiskokeille, ja edessä on kahdeksan erikoiskoetta. 

Yksi rallin ratkaisupätkistä saattaa olla 29 kilometriä pitkä Brenigin erikoiskoe, joka ajetaan päivän aikana kaksi kertaa. Perjantain lenkki on 110 kilometriä pitkä.

Lauantaina on vuorossa rallin pisin päivä, kun rallikaravaani kiertää kaikkiaan yhdeksän erikoiskoetta, ja EK-kilometrejä kertyy peräti 150. Lisähaasteen lauantaille tuo se, että päivän aikana ei ole huoltoa.

Kilpailun päätöspäivänä kaasutellaan vielä viisi erikoiskoetta, joilla on yhteensä mittaa 56 kilometriä. Walesissa on erikoista, että lisäpisteitä antava Power Stage ajetaan jo päivän toisena erikoiskokeena. Kyse on 15 kilometriä pitkästä Gwydir 1 -pätkästä.

Erikoiskokeiden määrä: 23
Erikoiskoekilometrejä: 318,34 km
Kilpailun kokonaispituus: 1401,35 km

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän