WRC: Kris meeke jälleen Citroenin WRC-auton rattiin

25.7.2017 15.12

Aiemmin Jyväskylän Suurajoina sekä 1000 Järvien Rallina tunnettu Suomen osakilpailu on kuulunut MM-sarjaan sen perustamisvuodesta 1973 lähtien, ja se on kuuluisa näyttävistä hypyistään.

Itse Suurajojahan on ajettu jo vuodesta 1951. Jyväskylän alueella ajettavan rallin nopeat soratiet vaikuttavat ensisilmäyksellä loivilta, mutta kun WRC-autot ajavat ohi täydellä nopeudella, lentävät ne ilmassa yli kymmeniä metrejä! 

Satojatuhansia faneja saapuu seuraamaan tapahtumaa, ja se onkin yksi MM-sarjan isoimmista kilpailuista.

Jotta Suomen MM-rallissa on mahdollista ajaa nopeasti, on osattava lukea mäkiä, arvioida etäisyyksiä, laskeutumisasentoja sekä seuraavan hypyn lähestymistä. Ei ihme, että kilpailua on pitkään hallinnut suomalaiset ja ruotsalaiset kuskit.

Didier Auriolin vuoden 1992 voiton jälkeen vain viisi ei-pohjoismaista kuljettajaa on onnistunut voittamaan Jyväskylässä: Sébastien Loeb, Carlos Sainz, Markko Märtin, Sébastien Ogier ja Kris Meeke. Citroën on voittanut Loebin ja Meeken ajamana Suomen MM-rallia viime vuosina yhteensä neljä kertaa.

Tämän vuoden rallin reitti on suhteellisen samankaltainen kuin aiempinakin vuosina. Torstai-illan lyhyen erikoiskokeen jälkeen kuljettajat kohtaavat perjantaina jättiläismäisen etapin: 12 erikoiskoetta 15 tunnin aikana! Lauantain aikataulu on lähes yhtä täysi kahdeksalla erikoiskokeella. 

Kilpailu huipentuu sunnuntain sprinttimäiseen finaaliosuuteen, johon lukeutuu 4 nopeaa erikoiskoetta mukaan lukien Oittilan Power Stage.
 
Citroënilla kokenut kolmikko

Citroën lähtee MM-sarjan yhdeksänteen osakilpailuun kolmen auton ja kolmen kuljettajaparin voimin, jotka kaikki kilpailivat Suomessa myös viime kaudella.

Katseet kohdistuvat ymmärrettävästi Kris Meekeen ja Paul Nagleen, jotka voittivat osakilpailun vuonna 2016 MM-sarjan historian kaikkien aikojen nopeimmalla suorituksella. Kris Meeke huilasi edellisen kisan, eikä ajanut Puolassa.

Kuljettajaparin tulee nyt löytää tasapaino nopeuden ja kontrollin välillä, mikäli he aikovat sekoittaa pakkaa kärkisijojen joukossa. Tämä on Meeken kymmenes kerta Suomen osakilpailussa ja se on yksi ralleista, josta hänellä on eniten kokemusta.

Vuonna 2016 nähtiin Suomen MM-rallissa myös Craig Breenen ja Scott Martinin ensimmäinen MM-sarjan mitalisija. Breen odottaa siis myös innokkaana kilpailua, joka on yksi hänen suosikeistaan. Breen on luonut tällä kaudella vahvan pohjan edistymiselleen MM-rallin eliittiin viidensillä sijoillaan Monte Carlossa, Ruotsissa, Korsikassa ja Portugalissa. Meeken tapaan myös hänellä on paljon kokemusta tästä rallista, sillä tämä on Breenelle jo kahdeksas kerta kilpailussa.

Citroën-kokoonpanon täydentää Khalid Al Qassimi ja Chris Patterson. Neste Ralli on Al Quassimin toinen kilpailu tällä kaudella, ja hänen tavoitteenaan on yltää parhaimpaan suoritukseensa Suomessa, jonka hän saavutti vuonna 2009 sijoittumalla yhdeksänneksi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here