Venäläislähtöinen yritys aloittaa perjantaina taksipalvelun Suomessa – halvin kyyti maksaa 3 €

Kuva: Bruno Puolakainen.

Euroopan suurimpiin tietotekniikkayhtiöihin lukeutuva Yandex käynnistää autojen tilaamiseen tarkoitetun mobiilipalvelunsa Suomessa.

Nykyisin jo 13 maassa toimiva palvelu tunnetaan yleisesti Yandex.Taxi-nimisenä, mutta meillä se käynnistyy uuden Yango-tuotemerkin alla perjantaiaamuna 9. marraskuuta.

Lähtöhinnaltaan kolme euroa maksavat kyydit ovat aluksi tarjolla Helsingissä.

Yango käyttää toiminnassaan täysin omaa teknologiaansa, kuten omia karttoja, navigaatiota ja tekoälyyn perustuvaa tilaustenjakojärjestelmää.

Tämä vähentää Yandexin tiedotteen mukaan selvästi autojen kuluja ja kuljettajan odotusaikaa tyhjänä sekä lisää kuljettajan tuloja ja auttaa pitämään matkojen hinnat edullisina.

Kolmella eurolla liikkeelle

Yango-kyytien lähtöhinta on kolme euroa, mikä sisältää auton saapumisen sekä ensimmäisen kilometrin ja kolmen minuutin ajomatkan. Tämän jälkeen matka maksaa 1,20 euroa kilometriltä sekä 0,15 euroa minuutilta (0,45 euroa ruuhka-aikoina).

Esimerkiksi ajomatka Helsingissä Siilitieltä Itäkeskukseen maksaa noin 5,20 euroa ja kyyti Helsinginkadun Bar Lepakkomiehestä keskustan Aussie Bariin noin 5,50 euroa. Matka Helsinki-Vantaan lentoasemalta keskustaan maksaa noin 29 euroa.

Matkustaja saa tiedon matkan hinnasta jo tilaushetkellä. Annettu hinta ei muutu, vaikka auto joutuisi odottelemaan ruuhkassa tai vaikka kuljettaja joutuisi jostain syystä valitseman kiertoreitin.

Yango-mobiiliapplikaatio on ladattavissa ilmaiseksi Apple Storessa ja Google Playssä suomeksi, englanniksi ja monella muulla kielellä. Matkat voi maksaa käteisellä tai palveluun kytketyllä maksukortilla.

Ei omia autoja tai kuljettajia

Yangolla ei ole omia autoja tai kuljettajia, vaan se toimii yhteistyössä paikallisten yhtiöiden ja kuljettajien kanssa, joilla on taksiliikennelupa.

Yhtiön applikaation avulla käyttäjä voi arvostella saamansa kyydin ja antaa palautetta matkan sujuvuudesta tai palvelun toimivuudesta. Kuljettajat, joilla on hyviä arvosteluja, saavat itselleen järjestelmältä enemmän kyytejä kuin muut.

Erittäin huonoa palautetta saaneet kuljettajat voidaan puolestaan sulkea järjestelmästä kokonaan pois. Yango on myös avannut erityisen keskuksen kuljettajille. Siellä he voivat opiskella applikaation toimintaa ja muuta kyyteihin liittyviä asioita.

Yango-applikaation avulla matka maksaa melkein saman kuin matkustaisi metrolla tai linja-autolla.

2011 avatussa Yango/Yandex.Taxi-palvelussa on tehty jo yli miljardi matkaa. Palvelussa on ollut mukana koko sen olemassaolon aikana 900 000 kuljettajaa ja yli 36 miljoonaa käyttäjää.

Viime helmikuussa Yandex ja Uber yhdistivät liiketoimintansa Venäjällä ja muutamissa muissa entisen Neuvostoliiton maissa yhdeksi yhtiöksi.

Yandex on yksi Euroopan suurimmista IT-alan yrityksistä. Sen toiminta alkoi Venäjällä 21 vuotta sitten hakukoneesta vuotta Googlea aiemmin. Nyt Yandex tarjoaa yli 70 matkapuhelimiin ja internetiin keskittyvää palvelua ympäri maailman. Yhtiö listattiin NASDAQ-pörssiin vuonna 2011 (YNDX). Yandexilla on myös Euroopan suurin datakeskusverkosto, johon kuuluu yli 100 000 palvelinta. Niistä kuuluisin sijaitsee Mäntsälässä. Se ei ainoastaan tarjoaa datan säilytyspalvelua Yangolle ja muille Yandex-palveluille, vaan myös toimittaa palvelimistaan syntyvän hukkalämmön Mäntsälän kaupungin asukkaille.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here