Vältä nämä viisi virhettä auton ilmastointia käytettäessä!

18.7.2018 10.20

Etenkin nyt Suomessakin on todellista hyötyä auton ilmastoinnista. Ilmastointia on kuitenkin hyvä käyttää oikein. Tähän olemme koonneet Seatin vinkit ilmastoinnin suhteen.

On tärkeää, että kuumuuden vaikutusta ei aliarvioida. Seatin asiantuntijan mukaan kuljettaja reagoi 20 % hitaammin 35 asteen lämpötilassa kuin 25 asteen lämpötilassa.

Vaikutus on sama kuin jos veren alkoholipitoisuus olisi noin 0,5 g/l. Siksi on tärkeää pitää auto viileänä ja hyvin ilmastoituna.

Alla Seatin mukaan viisi yleisintä virhettä.

1. Käännät ilmastoinnin täydelle puhallukselle heti kun astut autoon

Kesällä auton ollessa auringonpaisteessa, sen sisälämpötila voi nousta jopa 60 asteeseen. Lämpötila laskee 25 asteeseen noin puolessa tunnissa, mikäli noudatat muutamaa helppoa keinoa. Yksi yleisimmistä virheistä on laittaa ilmastointi heti täydelle puhallukselle.

– Avaa ensin auton ovet ja laske ikkunat hetkeksi alas, ennen kuin astut autoon sisään ja käynnistät ilmastoinnin, suosittelee Àngel Suárez, Seatin teknisestä keskuksesta.

Tällä yksinkertaisella ohjeella saat auton sisälämpötilan laskemaan luonnollisesti. Kun auto on tuulettunut, voit astua sisään, sulkea ovet ja ikkunat ja käynnistää ilmastoinnin.

2.Pidät ilman sisäkierron päällä

Tämä on toinen klassinen virhe, jonka ihmiset tekevät, sillä ajatellaan, että se pitää huurteen pois ikkunoista. Sen sijaan Suarez suosittelee pitämään ilmastoinnin Auto-asennossa, jolloin ilmankierrosta saadaan tasaisempi ja tehokkaampi.

3. Mikäli aamu on viileä, ilmastointia ei laiteta päälle lainkaan

Toisinaan aamut saattavat olla viileitä. Tästä huolimatta ilmastointi on hyvä pitää päällä, sillä siten voidaan estää ikkunoiden huurtuminen, kun ilman ulkolämpötila alkaa nousta.

4. Suuttimet kohdistetaan väärin

Usein kuullaan sanottavan ”laitatko ilmastointia kovemmalle”. Tämä ei kuitenkaan johdu usein lämpötilasta vaan siitä miten ilma kiertää autossa. Tasaisen ilmankierron saavuttamiseksi suuttimet tulee olla suunnattu ylöspäin, ei matkustajien kasvoille. Tällä yksinkertaisella tavalla ilma kiertää autossa paremmin ja jokainen matkustaja saa nauttia viileästä ilmasta.

5. Jätetään ilmastointilaitteen huolto tekemättä.

Kuten öljy, renkaat tai jarruneste, myös ilmastointilaite tarvitsee säännöllistä huoltoa. Ilmastointilaitteen suodatin olisi hyvä vaihtaa aina 15 000 tai 20 000 kilometrin välein, jotta ilmastoinnin virtaus ja voimakkuus eivät huonone.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän