Valot puuttuvat liian monelta pyöräilijältä

18.9.2017 14.25

Liikenneturvan seurantojen* mukaan noin joka toinen pyöräilijä polkee ilman valoa pimeällä. 

Liikenneturvan mukaan kunnollinen valo auttaa pyöräilijää näkemään ja helpottaa myös muita havaitsemaan pyöräilevän. Esimerkiksi kolme viidestä autoilevasta kertoo vaikeuksista havaita ilman valoa polkeva.

Pyöräilijän oma näkeminen ja näkyvyys muille on pimeällä tai huonolla kelillä tärkeä turvallisuustekijä. Liikenneturvan viime talvena toteuttaman kyselytutkimuksen** mukaan yli yhdeksän kymmenestä suomalaisesta tietää, että pimeällä on pyörässäkin oltava valo. Silti vain joka toinen pyöräilee pimeällä valoin.

– Sitä voi tulla helposti ajatelleeksi, että näkyvyys on riittävä, jos polkee katuvalojen loisteessa. Se, että itse näkee polkea, ei kuitenkaan tarkoita, että muut liikkujat havaitsisivat pimeän pyöräilijän ajoissa. Myös nopeasti hämärtyvät illat voivat yllättää, pohtii Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa syitä valottomuuteen.

Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan monet raportoivat vaikeuksista havaita valoitta pyöräilevä. Autoilevista kolme viidestä (63 %) kertoo, että on ollut usein tai joskus vaikeuksia havaita pimeä polkija. Kävellen tai pyörällä liikkuvista lähes puolet (48 %) kertoo vastaavista vaikeuksista.

Valo mukaan jo aamusta

Piippa kannustaa pyöräileviä varautumaan pimeneviin syysiltoihin ottamalla pyöränvalo mukaan, vaikka satulaan hyppäisikin valoisalla. Vanhempien tehtävänä on tarkistaa, että lapsilla on pyörässä valot ja heijastimet kunnossa ja että niitä myös käytetään.

– Pimeällä pyöräillessä on ajon aikana oltava eteenpäin vaaleaa valoa näyttävä valaisin. Valoja edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Takana tulee olla vähintään punainen kissansilmä, mutta punainen valo on aina näkyvämpi. Valojen lisäksi pyörässä tulee olla etu- ja takaheijastin sekä sivuheijastimet, Piippa kertaa.

Punaisen takavalon merkitys on huomioitu myös luonnoksessa ehdotuksesta uudeksi tieliikennelaiksi. Ehdotuksen mukaan pyöräilijän edellytettäisiin käyttävän punaista takavaloa pimeällä tai hämärässä samalla tavalla kuin nyt etuvaloa. Liikenneturva pitää esitystä hyvänä.

Valon käytön lisäksi pimeällä pyöräilevän on hyvä suhteuttaa ajonopeus näkyvyysolojen mukaiseksi. Näin havaintojen tekoon jää enemmän aikaa ja pyörän saa pysäytettyä nopeammin ja hallitummin tarvittaessa. Pimeällä näkyvyyttä edistää lisäksi pyöräilijän heijastin, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Muistilista pimeän polkijoille

  • Käytä ajovaloa pyöräillessäsi hämärällä ja pimeässä – näet itse minne menet ja autat muita liikkujia havaitsemaan sinut ajoissa.
  • Tutustu valovaihtoehtoihin ja satsaa hyvälaatuiseen lamppuun.
  • Kun hankit polkupyörän, varmista siihen samalla valot.
  •  Aseta nopeutesi tilanteen ja näkyvyyden mukaan – hidastamalla tahtia jää tarpeellisten havaintojen tekoon enemmän aikaa.

*Liikenneturva tarkkailee pyöräilevien valojen käyttöä pimeällä valtakunnallisesti. Vuonna 2016 pyörän valoja käytti 47 prosenttia pyöräilevistä.

**Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa 2016. Kaikkiaan haastateltiin 1531 henkilöä, joista autoilijoita oli 81 prosenttia.

    

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here