Uudet Audi S3 Sportback ja Audi S3 Sedan Suomeen loppuvuodesta

Kuva: Audi.

Audi esitteli ensimmäisen S3-mallin parikymmentä vuotta sitten. Nyt ovat vuorossa toisen sukupolven S3 Sportback ja S3 Sedan.

Alustan ominaisuudet takaa S-urheilujousitus sekä lisävarusteena saatava säätyvä iskunvaimennus. Audi S3-mallien huipputeknologiaa täydentävät lukuisat muut ominaisuudet, mukaan lukien kuljettajakeskeinen käyttökonsepti, infotainment-järjestelmä sekä kuljettajaa avustavat järjestelmät.

Molempiin malleihin saa valinnaisena Matrix-led-ajovalot, joiden päiväajovalot koostuvat pikseliryhmistä. Kukin pikseliryhmä koostuu 15 led-segmentistä, joista kymmenellä muodostetaan valoihin kaksi pystysuoraa linjaa. Takana suuri diffuusori ja neljä pakoputkea korostavat urheilullista ulkonäköä.

Kuva: Audi.

Tehokkaat moottorit

Uusien S3-mallien 2,0 TFSI-bensiinimoottoreissa on 228 kW (310 hv) tehoa ja 400 Nm:n vääntömomentti. Käytössä on huipputeknisiä ratkaisuja, kuten imuventtiilejä tarpeen mukaan säätävä Audi valvelift -järjestelmä (AVS), joka tehostaa palotapahtumaa.

Tehokkaan lämmönhallinnan ansiosta moottorin hyötysuhde on hyvä. Molemmat mallit kiihtyvät 0–100 km/h 4,8 sekunnissa ja elektronisesti rajoitettu huippunopeus on 250 km/h. Audi drive select -järjestelmällä (vakiovaruste) kuljettaja voi säätää tehokkaan nelisylinterisen turbomoottorin äänen entistäkin urheilullisemmaksi.

Seitsenvaihteinen S tronic mahdollistaa rullauksen vapaalla, voiman siirtää tiehen quattro-neliveto. Taka-akselin eteen sijoitettu täysin säätyvä hydraulinen monilevykytkin jakaa voimaa tarpeen mukaan etu- ja taka-akseleille yhdistäen dynaamisen suorituskyvyn vakauteen ja taloudellisuuteen.

Kytkintä ohjaava uusi modulaarinen dynaaminen hallintajärjestelmä yhdistää quattro-järjestelmän elektroniseen ajovakauden hallintaan (ESC) ja kontrolloi myös säädettävää iskunvaimennusta (lisävaruste).

Kuva: Audi.

Dynaaminen jousitus

Taka-akselilla on monivarsituenta ja progressiivinen ohjaus. Valinnaisena on saatavana urheilualusta säätyvällä iskunvaimennuksella. Sen venttiileillä ohjataan iskunvaimentimien öljyvirtausta siten, että ne mukautuvat tien kunnon, ajotilanteen ja kuljettajan yksilöllisten valintojen mukaisesti tuhannesosasekunneissa. Säätövara mukavuuden ja dynaamisuuden välillä on edeltäjämallia laajempi.

Uuden sähköisen jarrutehostimen ansiosta hidastuvuus on välitöntä ja tehokasta. Kaikki neljä jarrulevyä ovat jäähdytettyjä. Jarrusatulat ovat vakiona mustat, valinnaisena punaiset. S3-malleissa on vakiona 18-tuumaiset pyörät ja valinnaisesti 19-tuumaiset.

Kuva: Audi.

Lisää kokoa

Uudet S3-mallit ovat kasvaneet kokoa edeltäjiinsä verrattuna: Sportback kolme senttiä ja Sedan neljä senttiä pidempiä, kun taas leveys on kasvanut kolme senttiä.

Viisiovisen auton pituus on nyt 4,34 metriä ja neliovisen 4,5 m. Erot malliversioiden mitoissa ovat vähäisiä; ne ovat identtisiä leveydeltään (1,82 m), korkeudeltaan (1,43 m) ja akseliväliltään (2,64 m). Sisällä on enemmän olka- ja kyynärtilaa. S3 Sportbackin tavaratilan koko on 325–1 145 litraa takaistuimen asennosta riippuen, Sedanin tavaratilan koko on 370 litraa.

Kuva: Audi.

Urheilullinen sisustus

Uusien S3-mallien urheilullinen muotoilu jatkuu auton sisällä: sieltä erottuvat ensimmäisenä uusi, kompakti vaihteenvalitsin, jolla ohjataan seitsenvaihteista S tronicia, sekä koristeelliset alumiini- ja hiilikuituviimeistelyt.

Persoonalliset ilmastoinnin venttiilit korostavat auton urheilullista tyyliä muodostaessaan yhdessä mittariston kanssa yhtenäisen kokonaisuuden.

Vakiovarusteena on 10,25-tuumainen digitaalinäyttö. Lisävarusteena on saatavana virtuaalinen Audi virtual cockpit -mittaristo ja sen plus-versio, joissa molemmissa on 12,3-tuumainen näyttö ja jälkimmäisessä kolme erilaista näkymävaihtoehtoa.

Valinnainen laajennettu led-sisävalopaketti tuottaa kohdennettuja valotehosteita pimeässä. Hiljattain kehitettyjen urheiluistuinten vakioverhoilun raaka-aineena on käytetty kierrätettyjä muovipulloja ja istuimissa on tyylikkäät kontrastiompeleet.

Kojelaudan keskellä on 10,1-tuumainen, suureen mustaan paneeliin upotettu kosketusnäyttö, joka tunnistaa käsin kirjoituksen ja antaa akustisen palautteen. Lisävarusteena on saatavana myös tuulilasinäyttö.

Kuva: Audi.

Uuden sukupolven infotainment-järjestelmä

Uusien S3-mallien MMI-hallintajärjestelmän taustalla on kolmannen sukupolven modulaarinen infotainment-alusta (MIB 3). Se on laskentateholtaan kymmenkertainen verrattuna edeltäjäänsä ja se suorittaa kaikki Connect palvelut LTE Advanced -nopeudella. Järjestelmään on integroitu WiFi-hotspot.

Reittiopastus on joustavaa, mutta tarkkaa. Navigointijärjestelmä ennustaa liikennetilanteen kehittymistä ja tarjoaa tietoa liikennevirroista sekä korkearesoluutioisia satelliittikuvia Google Earthista. Usein käytettävät kohteet, ilmastointiasetukset ja muut yksilölliset asetukset voidaan tallentaa kuuteen eri käyttäjäprofiiliin.

Audi connect -online-palvelut sisältävät myös Car2X-palvelut, jotka auttavat kuljettajaa löytämään vapaat pysäköintipaikat kadun varrelta tai mahdollistavat liikennevalojen ”vihreässä aallossa” pysymisen kommunikoimalla joidenkin kaupunkien (esimerkiksi Düsseldorf ja Ingolstadt) liikennevalojärjestelmien kanssa.

Uuden Audi S3:n voi liittää maksutta älypuhelimeen myAudi-sovelluksen, Apple CarPlayn, Android Auton sekä Audi phone boxin avulla – viimeksi mainitun avulla puhelin käyttää ajoneuvon antennia ja latautuu induktiivisesti.

Android-puhelimissa toimivan Audi connect key -älypuhelinavaintoiminnon avulla auton voi käynnistää ja ovet voi lukita ja avata.

Kuva: Audi.

Hyödylliset kuljettajaa avustavat järjestelmät

Uusissa S3-malleissa on monipuoliset kuljettajaa avustavat järjestelmät. Vakiovarusteisiin kuuluvat Audi pre sense -järjestelmä, väistämis- ja kääntymisavustin sekä kaistanvaihtoapuavustin voivat kaikki osaltaan estää onnettomuuksia.

Lisävarusteena saatavana on myös mm. kaistanvaihtoavustin, poistumisvaroitin, poikittaisliikenteestä varoittava avustin sekä Park assist -pysäköintiavustin. Mukautuva vakionopeudensäädin ylläpitää nopeutta ja etäisyyttä edessä olevaan ajoneuvoon ja avustaa hienovaraisesti ohjaten kaistalla pysymisessä. Taloudellisuusavustin tukee taloudellista ajotapaa.

Lanseerausaikataulu

Uudet Audi S3 Sportback ja S3 Sedan -mallit saapuvat Suomen Audi-jälleenmyyjille loppuvuodesta 2020.

Suomessa Audi S3 Sportback ja Sedan -mallien hinnat julkaistaan syys-lokakuussa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here