Tutkimus: 80 % suomalaisista käyttää kännykkää ajaessaan

Kuva: CvB.

Puheluiden soittaminen, niihin vastaaminen ja navigaattorin käyttö ovat yleisimpiä mobiilikäytön muotoja liikenteessä, selviää Pohjola Vakuutuksen teettämästä tutkimuksesta.

Näitä mobiililaitteiden ominaisuuksia käytetään enemmän säännöllisesti autoa ajavien keskuudessa. Harvemmin autoa ajavien joukossa on suhteellisesti suurempi joukko heitä, jotka eivät käytä kännykkäänsä ajaessaan ollenkaan.

Vastaajajoukosta erottuivat 18–24-vuotiaat erilaisella mobiilikäyttäytymisellään. Tästä ryhmästä 40 % ilmoitti etsivänsä tai säätävänsä musiikkia ajon aikana, kun esimerkiksi 45–54-vuotiaiden vastaajien joukossa luku oli 11 %.

Nuorimmasta vastaajajoukosta 5 % myös ilmoitti ottavansa kuvia tai videoita ajon aikana. Myös navigaattorin käyttö oli sitä yleisempää, mitä nuoremmasta vastaajasta oli kyse.

Moni ei pidä puhelimeen puhumista riskinä liikenteessä, vaikka sekin haittaa keskittymiskykyä – oli hands freetä tai ei.

Sukupuoli ei näyttäydy tutkimuksessa merkittävänä tekijänä. Vähiten mobiililaitetta ajon aikana käyttivät 65–74-vuotiaat, mutta heidänkin joukostaan liki puolet vastaa puheluihin ajon aikana.

– Kyseessä ei ole mikään vähäpätöinen ilmiö. Moni ei pidä puhelimeen puhumista riskinä liikenteessä, vaikka sekin haittaa keskittymiskykyä – oli hands freetä tai ei. Lisäksi kymmenen prosenttia vastaajista kertoi mobiilikäytön aiheuttamista vaaratilanteista, joista tyypillisimpiä olivat ajautuminen tien sivuun ja pahimmillaan peräänajo, kertoo OP Ryhmän vakuutusasiakkaiden liiketoimintajohtaja Olli Lehtilä.

Erityisen huolestuttavaa on nuorten kännykän käyttö ajaessa. Pohjola Vakuutuksen vahinkotilastojen mukaan alle 25-vuotiaiden liikennevahinkoriski on noin viisinkertainen muihin ikäryhmiin verrattuna.

– Kun ajotaidot ja liikennekokemus eivät vielä ole niin harjaantuneet, on erityisen tärkeää, että liikenteessä ollaan tarkkaavaisia ja keskitytään autolla ajamiseen, Lehtilä lisää.

Risteykset ja liikennevalot kiusauksena

Yleisimmin mobiililaitteeseen tartutaan ajon aikana pysähdyttäessä risteyksiin ja liikennevaloihin. 18–24-vuotiaista jopa 37 % tarttuu mobiililaitteeseen yleisimmin juuri risteyksissä. Sama tilanne korostui säännöllisesti ajavien joukossa.

– Risteykset ovat liikenteen riskipaikkoja ja vaativat aivan erityisesti huomiotamme. Olisi tärkeää, että ajaessamme keskittyisimme juuri ajamiseen. Navigaattorista on varmasti iso apu perille pääsemiseen, mutta joka kymmenes vastaaja myös esimerkiksi lukee ja kirjoittaa viestejä ajaessaan, mikä on erittäin huolestuttavaa, Lehtilä pohtii.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here