Toimi näin liikenneonnettomuuspaikalla!

ELY-keskuksen, poliisin, pelastuslaitoksen ja muiden sidosryhmien edustajien muodostamassa Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmässä on tuotu esiin huoli pelastustyöntekijöiden turvallisuudesta onnettomuuspaikoilla.

Pelastustyöntekijät ovat valmiudessa auttamaan ja pelastamaan ihmishenkiä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Vuosittain turvallisuusviranomaiset, kuten pelastuslaitos ja poliisi, ovat mukana yli 15 000 tieliikenneonnettomuudessa. Yksistään Kaakkois-Suomen alueella erilaisia pelastustehtäviä on vuosittain noin tuhatkunta eli keskimäärin muutama päivässä.

Poikkeustilanne vaatii kaikilta tarkkaavaisuutta

Usein onnettomuuspaikka sijaitsee tiealueella ja aiheuttaa häiriötilanteen muulle liikenteelle.

Onnettomuuspaikkojen ohi ajavista ajoneuvoista on tullut vuosi vuodelta yhä suurempi turvallisuusriski pelastushenkilökunnalle.

– Läheltä piti -tilanteita, joissa pelastajat tai poliisit ovat olleet vähällä jäädä ohi ajavan auton alle on koko ajan enenevässä määrin, kertoo paloinsinööri Timo Kuossari Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Hiljennä vauhtia – älä kuvaa

Pelastajille vaaraa aiheuttavat liian kovaa onnettomuuspaikkojen ohi ajavat kuljettajat sekä kuljettajat, jotka ottavat älypuhelimillaan valokuvia tai videota onnettomuuspaikasta ja uhreista.

Vaara muodostuu huomion keskittymisestä kuvaamiseen onnettomuuspaikan turvallisen ohittamisen sijaan. Onnettomuuspaikalla kuvaaminen on myös hyvin epäkunnioittavaa onnettomuuden uhreja ja heidän omaisiaan kohtaan.

Huoli työturvallisuudesta

– Aihe herättää paljon keskustelua ja huolta pelastushenkilökunnan kesken, eikä tilanne ole missään nimessä hyväksyttävä, kertoo Kuossari.

Onnettomuuksilta on kuitenkin toistaiseksi vältytty pelastushenkilökunnan oman valppauden ansiosta. Toisaalta tämä vie pelastajan huomion varsinaisesta pelastustehtävästä.

Pelastuslaitos onkin ottanut käyttöön uusia keinoja työturvallisuuden varmistamiseksi, kuten lisäyksiköiden käyttö ja pelastusajoneuvojen sijoittelu onnettomuuspaikan suojaamiseksi.

Muista ainakin nämä

Jos saavut ensimmäisenä onnettomuuspaikalle:

  • Pysäköi ajoneuvosi tien reunaan. Kytke heti hätävilkut.
  • Varmista oma turvallisuutesi – tee itsesi näkyväksi. Pue heijastinliivi ja käytä pimeällä lamppua.
  • Tee tilannearvio ja pyri selvittämään, mitä on tapahtunut. Selvitä, onko loukkaantuneita, ja arvioi avun tarve.
  • Tee hätäilmoitus numeroon 112.
  • Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä. Käytä hätävilkkuja ja vie varoituskolmio 100–150 metrin päähän onnettomuuspaikasta.

Jos pelastushenkilökunta on jo paikalla:

  • Ohita onnettomuuspaikka riittävän alhaisella nopeudella.
  • Unohda kuvaaminen ja jätä pelastajille työrauha.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here