Teknisen kaupan liitto vastustaa uudenlaisia "mopoautoja"

26.1.2018 16.55

 

 

Liikenne- ja viestintäministeriö tutkii mahdollisuutta nuorten ajamiseen nopeusrajoitetuilla henkilöautoilla 1.1.2019 alkaen. Tarkoituksena on tarjota mopoautoille ja mopoille vaihtoehto.

Tämä olisi ministeriön mukaan yksi mahdollisuus lisätä nuorten, alle 18-vuotiaitten kuljettajien turvallisuutta. 

Lue myös tämä: Ensi vuoden alusta mopoautojen tilalle voi hankkia oikean auton!

Samalla Trafin tekemän selvitysmuistion mukaan nopeusrajoitettujen henkilöautojen käyttöönotto kuitenkin lisäisi merkittävästi vakavien onnettomuuksien riskiä jalankulkijoille ja muulle liikenteelle.

Selvityksen perusteella rajoitettujen henkilöautojen käyttöönotto aiheuttaisi myös liikenteen jonoutumista ja ohituksia, joka lisäisi entisestään muun liikenteen riskinottoa, todetaan Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston tiedotteessa.

Paraneeko turvallisuus?

Vuosina 2011-2015 henkilöauto-onnettomuuksissa kuoli 858 henkeä ja mopoauto-onnettomuuksissa 4 henkeä.

”Mopoautoilu ei tilastojen valossa ole niin vaarallista kuin joskus kuvitellaan. Valtaosa mopoautoilijoiden kolareista ei johda loukkaantumiseen ja loukkaantumisetkin ovat yleensä lieviä”, kertoo Onnettomuustietoinstituutin (LKV/OTI) liikenneturvallisuustutkija Salla Salenius tutkimusta käsittelevässä tiedotteessa.

Myös Trafin selvitysmuistioissa (4/2018) todetaan: ”Mopoauto-onnettomuuksissa loukkaantumista 3 prosenttia on vakavia, kun vastaava osuus mopo-onnettomuuksissa on 14 prosenttia ja henkilöauto-onnettomuuksissa 8 prosenttia.”, todetaan tiedotteessa.

Nuori kuljettaja on riski liikenteessä!

Trafin selvitysmuistion mukaan liikenneturvallisuusvaikutusta arvioitaessa on huomattava, että nopeusrajoitetun henkilöauton käyttöönotto lisää huomattavasti moottoriajoneuvojen käyttöä iässä, jossa liikennekäyttäytyminen on korostuneesti riskejä ottavaa.

Ongelma kasvaa helposti myös sosiaalisen suorituspaineen alla ja näyttämisen tarve voi johtaa peruuttamattomiin tilanteisiin.

Etenkin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuuden kannalta tilanne heikkenee.

Teknisen Kaupan Liitto ry:n Moottoripyöräjaosto ehdottaa luopumista tästä hankkeesta, koska on todennäköistä, että liikenneturvallisuus jopa heikkenee esitetyllä muutoksella, todetaan tiedotteen lopuk

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here