Tätä kaikkea on tämän vuoden Classic Motorshow!

3.5.2018   18.45

Lahden Messukeskuksessa keväisin järjestettävä Classic Motorshow kokoaa klassikkoajoneuvot ja ajoneuvonostalgiasta kiinnostuneet näyttelyvierailijat saman katon alle. 

Näyttelyssä on esillä yli 400 ajoneuvoa: autoja, moottoripyöriä, mopoja, työkoneita, moottorikelkkoja, raskasta kalustoa… kaikenlaista moottorilla kulkevaa.

Ikähaarukka on moottorivoimalla liikkumisen alkuajoista 90-luvun alkuun. Mukana on myös runsaasti alan kerhoja, asiantuntijatahoja, kauppiaita ja erikoisosaajia. Kaikki Lahden Messukeskuksen noin 18 000 neliötä tarjoaa kahden päivän aikana paljon mielenkiintoista katsottavaa.

Teemana Britit

Brittiajoneuvojen asema on ollut merkittävä suomalaisessa liikenteessä aina autoistumisen alkuajoista lähtien. Tätä tarinaa esitellään näyttelyn teemahallissa laajalti, käsitellen autojen ja kaksipyöräisten lisäksi myös raskaampaa kalustoa ja traktoreita.

Autoista Ford Cortina, Triumph Herald ja Vauxhall Viva olivat aikoinaan monen suomalaisperheen ylpeyksiä. Brittiautot nauttivat maassamme suurta suosiota ja merkkivalikoima oli runsas.

Brittimerkit kuuluivat Suomessa pitkään myös kaikkein halutuimpiin moottoripyöriin. Nimet kuten Ariel, BSA, Matchless, Norton ja Triumph herättävät yhä intohimoja.

Mielikuvat Britannian autotuotannosta ovat vahvoja. Ikoneiksi ovat nousseet varsinkin Mini, RollsRoyce ja Jaguarin E-type. Ne johtavat ajatukset helposti 60-luvulle, joka kuitenkin muodostaa vain yhden osan tarinasta.

Brittimerkit olivat maassamme merkittävässä roolissa jo ennen sotia ja niiden kirjo rikastui huomattavasti 50-luvulla, kun uusia autoja alkoi taas pikkuhiljaa saapua maahan. Etenkin kevyestä kuljetuskalustosta suuri osa tuli Britanniasta.

70-luvulla työtaistelut syöksivät Britannian autoteollisuuden alamäkeen, mutta edelleen sieltä tuotiin Suomeen paljon ajoneuvoja. Brittiautoille alkoikin muotoutua maine ”tyypillisesti englantilaisina” – niin hyvässä kuin pahassa. Iso-Britannian teollisuus tuottaa autoja edelleen ja myös myöhempien vuosien tuotanto huomioidaan Classic Motorshown teemakokonaisuudessa.

Uutuutena Omistajien helmet

Tänä keväänä Classic Motorshowssa on uusi ajoneuvokokonaisuus nimeltään Omistajien helmet, joka esittelee yksityishenkilöiden silmäteriä. 

Omistajien helmet -osastolla esitellään ajoneuvoja, jotka ovat omistajilleen erityisiä.

Presidentti Kekkosen Morris Mini

Kun presidentti Urho Kekkonen ja hänen puolisonsa Sylvi Kekkonen 1961 tekivät valtiovierailun Iso-Britanniaan, heille haluttiin näyttää paikallista teollisuutta ja niinpä heille lahjoitettiin Morris Mini. 

Autossa tehoja on 34 hv ja sen huippunopeus on 112 km/h. Kyseistä autoa pääsee viikonloppuna katsomaan Classic Motorshown teemahallissa.

Presidentti Kekkosella ei koskaan ollut ajokorttia, mutta Sylvi-rouva hankki sellaisen voidakseen itsenäisesti asioida kaupungilla sekä ajaa esimerkiksi Helsingistä kesäasunnolle Kultarantaan. Muutaman vuoden kuluttua hän luopui ajamisesta kolaroituaan sinänsä melko viattomasti raitiovaunun kanssa.

Nykyään auton omistaa Reijo Heurlin, jolle auto päätyi tutun kautta. Reijon tuttava piti autopajaa, jossa huollettiin eduskunnan kanslian autoja ja myös Kekkosen Mini päätyi tälle pajalle.

Kaksipyöräisistä kiinnostuneille tulossa paljon nähtävää

Classic Motorshown sisältöön on alusta lähtien kuulunut myös kaksipyöräiset ajoneuvot, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta. Esillä on jälleen kymmeniä moottoripyöriä ja mopoja.

BMW Moottoripyöräkerhon osastolla on esillä mm. BMW R12 vuodelta 1939.

Hyötyajoneuvoja traktoreista kuorma-autoihin

Tuttuun tapaan Classic Motorshowssa on paljon mielenkiintoista nähtävää menneisyyden työkoneista kiinnostuneille. 

Muun muassa Veteraanikuorma-autoseura Vetku ry:n osastolla nähdään sahalla, katujen puhdistuksessa sekä hiilen ja klapien kuljettamisessa käytettyjä kuorma-autoja. Vetkun osasto löytyy B-hallista.

Myös traktoreita on tulossa tämän vuoden näyttelyyn. Innostus traktoreita kohtaan on näyttelyn 10 vuoden aikana kasvanut. 

– Vanhojen traktoreiden kuulee olevan niin sanottuja terapialaitteita, joita muun muassa hankitaan ja kunnostetaan esimerkiksi omakotitalojen lumitöitä varten, näyttelyn tuottaja Petri Niemenmaa kertoo. Näitä terapialaitteita pääsee katsomaan C-hallissa, jossa traktoreihin erikoistuneet kerhot pitävät osastoaan.

E-hallissa Jokivarren VPK:n osastolla voi nähdä noin 30-vuotiaat paloautot Junnun ja Jannun. Tänä vuonna Jokivarren VPK osallistuu ensimmäistä kertaa Classic Motorshowhun.

– Lapset ja nuoret näyttävät tapahtumissa huomattavan paljon helpommin lähestyvän meidän paloautojamme. Ehkä niiden koon vuoksi, mutta myös koska ne ovat sympaattisen näköisiä, kertoo Saku Rouvali Jokivarren VPK:lta.

Linjurin kyytiä Classic Motorshowssa

Mobilian Autokylä, Linja-autohistoriallinen Seura ja Lavian Linja-automuseo ovat näkyvästi mukana tulevassa Classic Motorshowssa.

Yhdessä he toteuttavat osaston, jossa tuodaan esille Mobilian vuoden 2018 teemanäyttelyä ”Linjakasta menoa”, sekä Suomen Linja-autohistoriallisen Seuran 40v-juhlavuotta.

Myyntiruuduissa 10 myytävää klassikkoajoneuvoa

Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa ollut mahdollista varata myyntipaikka omalle klassikkoajoneuvolle Classic Motorshown piha-alueelta. 

Tähän mahdollisuuteen on tarttunut kymmenen ajoneuvon omistajaa. Kaksi varaajaa miettii vielä, minkä ajoneuvon he tuovat paikalle.

Classic Motorshow 2018

Classic Motorshow on järjestetty jo vuodesta 2008.

Paikka:
Lahden Urheilu- ja messukeskus
Salpausselänkatu 7
15110 Lahti

Aukioloajat:
Lauantai 5.5.2018 klo 9–17
Sunnuntai 6.5.2018 klo 10–17

Liput ovelta:
19 € / päivä
Alle 12-vuotiaat veloituksetta aikuisen seurassa.

Lipun hinta sisältää narikan ja pysäköinnin järjestäjän osoittamilla alueilla.
Lippuja on ostettavissa sekä käteisellä että pankki- ja luottokorteilla (Visa/Mastercard) lipunmyyntipisteestä messukeskukseen saavuttaessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän