Tällainen on Mercedes-Benzin urheilullisen ajamisen uusi aloitusmalli

Mercedes-AMG A 35 4Matic on uusi aloitusmalli urheilullisen ajamisen kaikkien nopeimmin kasvavaan luokkaan.

AMG-perheen tulokkaan 2-litrainen täysin uusi turbomoottori perustuu A-sarjan nelisylinteriseen M 260 -moottoriin.

Tehoa moottori kehittää kaksikanavaisen twin-scroll-turboahtimen avulla 225 kW (306 hv).

Moottorissa hyödynnetään muuttuvaa Camtronic-venttiilienajoitusta, moottorin jäähdytysnesteen ja öljynkierron hallittua lämmönhallintaa, polttoaineen annosteluun tarkkoja piezo-suuttimia sekä useita moottorin sisäisiä kitkoja vähentäviä rakenteita.

Esimerkkinä näistä toimenpiteistä on Mercedes-Benzin patentoima Conicshape-prosessi, joka tunnetaan myös sylinteriseinämien ”trumpettihoonauksena”: kun sylinterinseinämiä hoonataan, seinämän muotoa laajennetaan hieman alaspäin mentäessä, jolloin kitka männänhelmassa vähenee pienentäen kulumista ja samalla polttoaineen kulutusta.

Moottorissa on toteutettu kaksivaiheinen ahtaminen Twin Scroll -pakokaasuahtimella.

Tämä tekniikka yhdistää pakokaasusyklien optimaalisen hallinnan kautta moottorin reagointiherkkyyden jo pienillä kierrosluvuilla tehon suureen lisääntymiseen suuremmilla kierrosluvuilla.

Ahtimen kotelo on jaettu kahteen rinnakkaiseen virtauskanavaan. Ahtimen jälkeen pakosarjassa on myös kaksi erillistä pakokaasukanavaa, minkä ansiosta pakokaasut saadaan kahta eri kanavaa pitkin pyörittämään ahtimen turbiinipyörää.

Pakoputkistossa on vakiona automaattisesti ohjattu pakokaasuläppä. Valitun ajo-ohjelman mukaisesti tämä läppä vaikuttaa pakoääniin. Oletusasetuksena valittuna on Silent Start -käynnistysasetus: A 35 4MATIC käynnistyy aina hiljaiseen käyntiäänitilaan.

Kuva: Veho.

AMG-vaihteisto ja -neliveto

Mercedes-AMG A 35 4Maticin voimansiirrossa hyödynnetään AMG Speedshift DCT 7G -kaksoiskytkinvaihteistoa, jonka välitykset on räätälöity takaamaan väkevät kiihdytykset kaikilla nopeusalueilla.

Kaikissa ajomoodeissa automaatti voidaan ohittaa ja vaihteita valita ohjauspyörän M-siivekkeillä (Manual) ja Race-Start-toiminto on vakiovaruste.

Uutuutena on elektronisesti ohjautuva AMG Performance 4Matic -neliveto, joka säätää vääntömomentin jaon akseleiden välillä reaaliajassa perustuen vallitsevaan kitkaan ja kuljettajan ajotapaan.

Tasaisesti hyväpintaisilla teillä suoraan ajettaessa käytössä on etuvetopainotus.
Olosuhteiden muuttuessa haastavimmiksi vetosuhde vaihtuu tarvittaessa aina 50:50-jakoon saakka etu- ja taka-akselin välillä.

Voimanjaosta akselien välillä vastaa taka-akselin yhteyteen sijoitettu sähköisesti ohjattu monilevykytkin. Monilevykytkimen toimintaan vaikuttavat ajonopeuden rinnalla sivuttais- ja pitkittäiskiihtyvyys, ohjauspyörän kääntökulma, pyörien väliset pyörintänopeuserot, vaihde ja kaasupolkimen asento. Edellisen korimallin AMG 45-mallissa nelivedon säätö toteutettiin sähköhydraulisesti.

Kuva: Daimler.

AMG Ride Control –jousitus

AMG Ride Control –jousitus on suoraan sukua uuden Mercedes-Benz A-sarjan jousitukselle. Edessä käytetään McPherson-joustintukia yhdistettyinä kevyisiin alumiinisiin tukivarsiin.

Parhaan mahdollisen ajonautinnon ja –suorituksen takaamiseksi alustageometria on suunniteltu tarjoamaan suora vaste ohjaukseen ja sitä kautta tunnokas palaute kuljettajalle.

Takajousitus on rakenteeltaan nelitukivartinen Multi-LInk. Taka-akseli on kiinnitetty alumiiniseen apurunkoon, joka on asetettu irti korirakenteesta vahvojen kumityynyjen avulla – näin värinät ja äänet välittyvät mahdollisimman vähäisessä määrin alustasta koriin.

Alumiinin osuus alustan komponenttien materiaalina on kaiken kaikkiaan yksi tämän segmentin suurimpia.

Auton luonne tarkasti sovitettavissa

Viisi AMG Dynamic select -ajo-ohjelmaa ”Liukas”, ”Comfort”, ”Sport”, ”Sport +” ja ”Individual” mahdollistavat auton ominaisuuksien sopeuttamisen kuljettajan mielen mukaisesti mukavuuspainotteisesta dynaamiseen.

Niiden yhteydessä moottorin ja vaihteiston reagointiluonne sekä käyntiäänet ja alustan luonne (lisävarusteisen adaptiivisen iskunvaimennuksen AMG Ride Control yhteydessä) sopeutuvat valitun ajo-ohjelman mukaan.

  • Ajo-ohjelma ”Liukas” on räätälöity erityisesti liukkailla pinnoilla ajamiseen. Sitä käytettäessä moottorin teho ja vääntömomentti ovat normaalia pienemmät, ja tehontuotto lineaarisempi. Vaihteiden rauhallisempi vaihtaminen, suuremmalle vaihteelle vaihtaminen jo pienemmällä kierrosluvulla ja moottorin ECO Start-Stop-toiminto avustavat ajovakautta painottavaa kuljettajaa.
  • Ajo-ohjelma ”Comfort” on mukavuuspainotteinen ja polttonesteen kulutuksen kannalta optimoitu. Sitä käytettäessä esimerkiksi vaihteisto vaihtaa suuremmalle vaihteelle jo pienemmällä kierrosluvulla. Alustan ja ohjauksen ominaisuudet ovat mukavuuteen painottuvat ja moottorin ECO Start-Stop-toiminto on käytössä.
  • Ajo-ohjelmat ”Sport” ja ”Sport+” lisäävät auton ripeyttä ja ajamisen nautintoa, koska moottorin ja vaihteiston toiminta ovat tällöin urheilullisesti sovitetut. Myös moottorin äänet ovat väkevämmät. Moottorin ECO Start-Stop-toiminto ei ole käytössä. Ajoasetukseen ”Sport+” liittyvät automaattinen välikaasun käyttö vaihteiston vaihtaessa pienemmälle vaihteelle sekä osittainen sylinterilepuutus hetkellisesti ja tarkasti määritetty sytytyksen ja ruiskutuksen myöhäistäminen täyskaasutilanteessa.
  • Ajo-ohjelma ”Individual” sallii kuljettajan asettaa ja tallentaa muistiin eri parametrejä oman mieltymyksensä mukaisesti. Sen valitsemalla moottorin ominaisuuksien asetusvalintojen ”Reduced” (alennettu) ja ”Moderate” (kohtuullinen) yhteydessä on lisäksi käytettävissä myös vapaa rullaus -toiminto.

Jarrut ja varusteet teholuokan mukaan

Suurtehojarrujärjestelmä varmistaa auton hyvän hidastuvuuden ja lyhyet jarrutusmatkat.
Mitoiltaan jarrut ovat samat kuin myöhemmin esiteltävässä A 45 4Matic -mallissa.

Etupyörissä on uudenlaiset nelimäntäiset kiinteärunkoiset monoblock-jarrusatulat ja halkaisijaltaan 350-millimetriset jarrulevyt. Takajarruissa on yksimäntäiset liikkuvarunkoiset jarrusatulat ja 330 mm:n jarrulevyt.

Jarrulevyt ovat sisäpuolisesti jäähdytetyt ja rei’itetyt, joten lämpö johtuu tehokkaasti pois ja siten jarrujen teho säilyy toistuvissakin voimakkaissa jarrutuksissa. Hopeanvärisiksi maalattuja jarrusatuloita koristavat AMG-logot.

Mercedes-AMG A 35 4Maticin matkustamon AMG-tasoinen viimeistelyssä erottuvat mustat Artico-tekonahka/Dinamica-mikrokuituverhoillut istuimet punaisilla tikkauksilla sekä punaiset turvavyöt.

A-sarjan AMG-versiossa MBUX-käyttöliittymä korvaa kokonaan entisen Comand-käyttöjärjestelmän ja luo yhä tiiviimmän yhteyden auton, kuljettajan ja matkustajien välille. Eri toimintojen ääniohjaus aktivoidaan tuttuun tapaan Hey Mercedes -komennolla.

Mittariston näyttövaihtoehdot ovat Classic, Sport ja Supersport; jälkimmäisen keskiössä on näyttävä ja isokokoinen kierroslukumittari.

AMG menu –valikko tarjoaa mittaristoon lisäinformaatiota kuten vaihteiston tilanäkymän (keltaisella M-symbolilla käsin vaihdettaessa), moottori- ja vaihteistoöljyjen lämpötilanäytöt sekä G-voimamittarin.

Erityisen upea on Supersport-näyttötyyli, jossa keskellä on pyöreä kierroslukumittari ja sen oikealla ja vasemmalla puolella palkkimaiset lisänäytöt: ne luovat mittaristonäyttöön kolmiulotteisen perspektiivin, jossa taustalla on keinohorisontti.

Virtuaalinen kisainsinööri hyppää mukaan hiomaan ajotaitoja

Lisävarusteena autoon saa AMG Track Pace -telemetrialiittymän eli virtuaalisen kisainsinöörin rata-ajojen tueksi. Toiminto on osa auton MBUX-käyttöliittymää ja tallentaa yli 80 auton ominaisarvoa kuten nopeus- ja kiihdytystietoja.

Ajotiedot ilmestyvät näytöille korostettuna punaisella tai vihreällä sen mukaan, miten kuljettaja ajaa verrattuna aikaisempiin tuloksiinsa.

Tietojen tallennusta ja niistä tehtyjä analyysejä voi hyödyntää oman ajotaidon kehittämisessä.

Palveluun on jo valmiiksi talletettu perustiedot ja -speksit kuuluisimmista moottoriradoista kuten Nürburgringistä ja Spa Francorchampsista, ja muidenkin ratojen tiedot voidaan vastaavasti syöttää järjestelmään.

Uuden Mercedes-AMG A 35:n suositushinta ilman paikkakuntakohtaisia toimituskuluja on 59 965 euroa.

Mercedes-AMG A 35 4Matic

Moottori: 2.0 R4 turbo
Iskutilavuus: 1991 cm3
Teho: 225 kW (306 hv)/5800–6100 rpm
Vääntö: 400 Nm/3000–4000 rpm
Voimalinja: AMG Performance 4Matic
Vaihteisto: AMG Speedshift DCT 7G
Yhd. kulutus: 7,3–7,4 l/100 km
CO2-päästöt: 167–169 g/km
Kiihtyvyys: 0-100 km/h 4,7 s.
Huippunopeus: 250 km (raj.)

Mitat ja painot
Pituus: 4436 mm
Leveys: 1797 mm
Korkeus: 1405 mm
Akseliväli: 2729 mm
Raideleveys edessä/takana: 1573/1570 mm
Tavaratila: 370-1210 l
Paino (ilman kuljettajaa): 1480 kg
Renkaat edessä/takana: 235/40 R18

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!