Suorat bussiyhteydet Turusta Uudenkaupungin autotehtaalle ovat erittäin suosittuja

14.3.2018 21.55

Turusta Valmet Automotiven autotehtaalle ja Uuteenkaupunkiin hankitut linja-autovuorot ovat olleet erittäin suosittuja.

Matkustajamäärien vuoksi jokaista vuoroa ajetaan kahdella linja-autolla. Osapuolet ovat nyt sopineet, että kokeilua jatketaan ensimmäisen vuoden jälkeen.

Varsinais-Suomen ELY-keskus, Valmet Automotive ja Turun kaupunki ovat viime kesästä lähtien järjestäneet yhteistyössä työmatkaliikkumiseen soveltuvia linja-autovuoroja Turusta autotehtaalle ja Uuteenkaupunkiin.

Kyse on kokeilusta, jossa selvitetään reitin matkustajapotentiaalia ja testataan mobiililippujen toimivuutta.

Turun Linja-autoilijain Osakeyhtiön (TLO) operoima liikenne on avointa kaikille matkustajille, mutta vuorot on ajoitettu autotehtaan työaikoihin sopiviksi ja reitti kulkee Uudenkaupungin linja-autoasemalle tehtaan portin kautta.

Kokeilulla pyritään vastaamaan Varsinais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen tarpeisiin. Liikenteen hankintakustannuksista vastaavat ELY-keskus ja Valmet Automotive. Turun kaupunki mahdollistaa mobiililipun käytön ja matkojen yhdistelyn.

Matkustajamääräodotukset täyttyivät heti kokeilun alettua

Kokeilun keskeisenä tavoitteena on ollut kerätä matkustajamäärätietoa kyseiseltä reitiltä ja selvittää, kuinka moni työntekijä käyttäisi joukkoliikennettä säännölliseen työmatkustukseen.

Matkustajamääräodotukset täyttyivät heti liikenteen käynnistyttyä ja jo syyskuussa tarvittiin lähes jokaiseen vuoroon toinen täysimittainen linja-auto.

Kokeilun ensimmäisen 6 kuukauden aikana matkoja tehtiin noin 45 000. Vuoroissa voi matkustaa myös muut kuin autotehtaan työntekijät, muita kulkijoita on ollut kyydissä keskimäärin 2-3 hlö per vuoro.

Valmet Automotiven työntekijät voivat hankkia joko kertalipun tai kausilipun erillisen mobiilisovelluksen avulla. Valmet Automotiven työntekijöiden käytössä olevalla sovelluksella voi myös yhdistellä matkoja ja hankkia muun muassa Turun seudun joukkoliikenteen Fölin lipputuotteita.

Mobiilisovelluksen käytöstä on saatu kokeilun aikana käytännön kokemusta ja esimerkiksi lippujen lukulaite vaihdettiin toisen tyyppiseen laitteeseen.

Kokeilua jatketaan ja kysynnän kasvuun varaudutaan

Valmet Automotive julkisti helmikuussa tiedon uusista mittavista rekrytoinneista. Vuoden 2018 aikana yritys rekrytoi 1000 uutta työntekijää.

Arvioiden mukaan merkittävä osa uusista työntekijöistä tulee Turusta ja sen lähialueita.

ELY-keskus ja Valmet Automotive ovat sopineet kokeilun jatkamisesta ainakin kesään 2019 saakka. ELY-keskus kilpailuttaa liikenteen uudelleen kevään aikana. Kyse on liikenteen jatkosta aikavälille 1.7.2018 – 30.6.2019, kun alkuperäinen sopimuskausi kattoi ajan 1.7.2017 – 30.6.2018.

Liikennettä on matkustajamäärien takia lisätty niin paljon, että julkisiin hankintasäädöksiin liittyvistä syistä nykyisen yrittäjän kanssa solmittua liikennöintisopimusta ei voida jatkaa. Samalla voidaan varautua kysynnän jatkuvaan kasvuun.

Matkustajille liikenteen uudelleen kilpailutus ei tule näkymään, vaan lippujen hinnat ja sovellukset, aikataulut, pysäkit ja reitti tulevat säilymään ennallaan.

Pitemmän aikavälin tavoitteena on, että työmatkayhteys järjestyisi liikenteenharjoittajien toimesta ilman Valmet Automotiven tai julkisen tahon rahallista tukea. Tässä vaiheessa halutaan kuitenkin ensisijaisesti vakiinnuttaa uusi toimintamalli ja varmistaa kokeilun jatkuvuus häiriöittä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here