Selvitys: Suomalaiset eivät ole taksin suurkuluttajia – taksia käytetään hyvin harkiten

Mobilian liikennepuiston taksi.

24.7.2018 14.33

Taksialan yrityksen Lähitaksin teettämän valtakunnallisen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset eivät ole taksin suurkuluttajia. 1 000 kyselyyn vastanneista lähes puolet kertoi käyttävänsä taksia harvemmin kuin kerran kuussa ja joka kolmas harvemmin kuin kerran vuodessa.

– Taksia käytetään edelleen harkiten. Yleisimmät yksityisajot ovat baarista kotiin, käydään lääkärissä tai sitten lomalla perhe lähtee suoraan lentoasemalle ja satamiin. Taksi on suomalaisen mielessä silloin, kun sitä todella tarvitaan. Nuoremmat ovat aina olleet hanakampia taksin käyttäjiä, Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen summaa.
 
Tutkimus vahvistaa Pentikäisen näkemyksen käyttäjäkunnasta. Suomalaiset pitäytyvät totutuissa taksinkäyttötavoissaan iän karttuessa. Kun alle 34-vuotiaat ovat valmiita testaamaan uusia palveluita, yli 55-vuotiaat eivät enää ole niin halukkaita kokeilemaan erilaisia taksipalveluita.

– Me näimme jo ennen taksilain uudistusta, että alalla puhaltavat muutoksen tuulet. Samalla, kun uudet kyytipalvelut ovat paistatelleet otsikoissa, perinteisiin suomalaisiin takseihin liitetyt arvot – turvallisuus ja luotettavuus – ovat pitäneet pintansa itse palvelun valinnassa, Pentikäinen sanoo.

Suomalaisista erityisesti naiset ovat taksien suhteen turvallisuushakuisia. Kysyttäessä tärkeimpiä tekijöitä taksikyydin valinnassa, lähes 70 prosenttia naisista sanoi tärkeimmän asian olevan kyydin turvallisuus.

Myös miehet rankkasivat turvallisuuden ykköseksi, puolet miehistä sanoi sen olevan tärkein tekijä kyydin valinnassa. Kuskin halutaan myös olevan ammattilainen. Puolelle kaikista vastaajista kuljettajan ammattimaisuus on tärkeää.

Tilaukset hoidetaan edelleen perinteisesti 


Taksi tilataan edelleen mieluiten soittamalla taksin tilausnumeroon. Näin tekee yli puolet tutkimukseen vastanneista.

Erityisesti yli 65-vuotiaat luottavat perinteiseen tapaan tilata taksi kotiovelle soittamalla taksikeskukseen. Toiseksi suosituin tapa järjestää taksikyyti on suoraan tutulle taksikuskille soittaminen.

Vasta kolmannella sijalla ovat mobiilisovellukset. Sovelluksia taksin tilaamiseen käyttää vain joka kymmenes vastaajista. 

Eniten erilaisia sovelluksia käyttävät 25-34-vuotiaat ja vastaavasti vähiten yli 55-vuotiaat suomalaiset. Lähitaksin Pentikäinen on kuitenkin varma, että tilaussovellukset kehittyvät ja niiden käyttö lähitulevaisuudessa kasvaa.

– Taksisovellukset ovat jo tätä päivää, ja ne tekevät vahvasti tuloaan ihmisten kännyköihin. Tulevaisuudessa applikaatio tekee paljon muutakin, kun vain tuo taksin ovelle, Pentikäinen sanoo.

Tutkimuksen mukaan suomalaisilla ei myöskään ole pääsääntöisesti yhtä tiettyä mobiiliapplikaatiota, jota käyttäisi taksin tilaamiseen, sillä vain 8 prosenttia vastaajista sanoo käyttävänsä yhtä suosikkiappia.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here