Seis! Tämä sinun on tiedettävä ennen kuin ostat jarrusatuloita

Jos autossasi on levyjarrut, ratkaisu sisältää hyvin todennäköisesti myös jarrusatulan. Ja todennäköisesti luet tätä tekstiä, koska sinulla on ongelmia yhden tai useamman jarrusatulan kanssa.

Epätasaiset- tai toimimattomat jarrut voivat aiheuttaa katastrofaalisia tilanteita ei vain sinulle, vaan myös kanssamatkustajille ja muille tiellä liikkujille. Asiaan kannattaa suhtautua vakavasti ja hoitaa asia kuntoon pikimmiten.

Ennen kuin hankit autoosi uusia vaihdettavia jarrusatuloita, sinun on tiedettävä enemmän niiden toiminnasta ja mitä niiltä voidaan odottaa.

Autonosien verkkokauppa, Trodo.fi on koonnut hyödyllisiä vinkkejä, mitä jarrukenkien ostajan tulisi tietää jarruista ja jarrukengistä ennen niiden hankintaa.

Mitä ovat jarrusatulat?

Auton jarrujärjestelmässä jarruneste kulkeutuu jarruletkujen kautta kohden pyöriä. Hydraulinen nestepaine pakottaa jarrusatulan männän laajentumaan ja painautumaan sisään, mutta se ei pysty tekemään mitään itsekseen.

Kovametallista kitkaa tuottavasta materiaalista tehdyt jarrupalat asennetaan jarrukenkään sisään. Yksi pala asennetaan mäntää vasten ja toinen pala jarrulevyn vastakkaiselle puolelle, joko tukivarsikiinnikkeessä, tai kynsimäisessä pidikkeessä. Jarrupolkimen aktivoituessa eli jarrua painettaessa jarrukenkä sulkeutuu. Tällöin mäntä puristaa jarrukenkää siten, että jarrulevyn molemmilla puolilla olevat jarrupalat lähentyvät toisiaan puristaen jarrulevyä aiheuttaen kitkaa ja lopullisen jarrutuksen.

Kuinka jarrusatula sitten vetää toista palaa sisäänpäin? Tämä on mahdollista siksi, että jarrusatulassa on ohjaustapit, jotka mahdollistavat sen liukumisen edestakaisin. Männän paine jarrulevyjä vasten pakottaa jarrusatulan taaksepäin synnyttäen vedon tukikiinnikkeeseen, jonka sisällä pala sijaitsee.

Huonon jarrusatulan oireet

Jarrusatulat altistuvat paljon helpommin ympäristötekijöille auton muihin mekaanisiin osiin verrattuna. Tämä aiheuttaa ongelmia ja oireita, joista autoilijan tulisi pystyä tunnistamaan, milloin kyseessä on huono, tai viallinen jarrusatula.

Kuva: Trodo.
  • Auton epätasapaino jarruttaessa. Jos auto niin sanotusti sukeltaa toiselle puolelle jarruttaessa, se saattaa viitata siihen, että vastakkaisella puolella sijaitseva jarrusatula ei tuota puristusvoimaa jarrulevyyn. Tämä voi johtua viallisesta jarrusatulasta, kuluneista jarrupaloista, jarrulevyn kulumisesta, tai ongelmasta mittausventtiilin kanssa.
  • Epätasainen jarrupalojen kuluminen. Jos huomaat jarrupalojen kuluvan jatkuvasti puhki vain toisella puolella auton renkaita, syyllinen löytyy usein jarrusatulasta.
  • Palaneen käry ajaessa. Kuuma ja epämääräinen haju voi olla merkki siitä, että jarrupalat painautuvat jatkuvasti levyä vasten ilman jarrupolkimen tuottamaa painetta.
  • Ilmava jarrupoljin. Nestevuodot voivat johtaa siihen, että jarruletkujen sisään pääsee ilmaa, jonka myötä syntyy tyhjää polkeva jarrupoljin.

Yleiset syyt jarrusatuloiden rikkoutumiseen

Jokainen jarrusatula ei kulu tai rikkoudu samalla tavalla. Tässä ovat viisi yleisintä syytä huonolle jarrusatulalle.

Jäykistynyt mäntä

Jokainen jarrupalat vaihtanut tietää, että jarrusatulan männän takaisin painaminen on hyvin haastavaa. Jos männän painaminen takaisin ei onnistu, se on todennäköisesti jäykistynyt ja vaatii vaihtamista. Tämä voi johtua jarrusatulan sisäisestä kulumisesta, tai liiallisesta laajenemisesta.

Jäykistyneet ohjaustapit

Männän pitkittyessä ohjaustapit, tai liukusäätimet pitävät jarrusatulan liikkeessä molemmilla puolilla. Yksi tai molemmat ohjaustapit voivat tarttua jarrusatulaan, joka johtaa liukukyvyn ja jarrutusvoiman heikkenemiseen. Tältä voidaan välttyä, mikäli ohjaustapit voidellaan jarrujen huollon yhteydessä.

Syöpyminen

Kosteissa olosuhteissa syöpyminen voi aiheuttaa ongelmia jarrusatulan toimintaan. Syöpyminen voi aiheuttaa pintojen epätasaisuutta, liukumisjäykkyyttä, sekä männän toiminnan heikentymistä. Syöpyneet pinnat on mahdollista puhdistaa, mutta usein jarrusatulan vaihtaminen on helpompaa ja suhteellisen edullista.

Rikkoutunut mäntä

Vaikka jarrusatula kestääkin suurta painetta, sen mäntä on todellisuudessa melko hauras. Jos mäntä iskeytyy kovaan esineeseen, se voi rikkoontua. Usein jarrusatulan mäntä vaurioituu jarrupalan vaihdon yhteydessä, kun sitä painetaan takaisin jarrusatulaan.

Ilmausruuvin irtoaminen

Jos jarrusatula ei vuoda ilmaa, se täytyy vaihtaa. Ilmausruuvi sisältyy jokaiseen jarrusatulaan. Ilmausruuvi on hyvin hauras ja sen pyöristyminen voi tapahtua esimerkiksi käytettäessä väärän kokoista jakoavainta.

Ilmausruuvi voi myös irrota jarrusatulasta, jos sitä kiristetään liikaa. Ilmausruuvia on käytännössä mahdotonta vaihtaa. Rikkoutunut ilmausruuvi johtaa uuden jarrusatulan vaihtamiseen.

Mitä sinun tulee tietää ennen kuin vaihdat jarrusatulaa?

Ennen uuden jarrusatulan ostoa, sinun olisi hyvä tarkistaa ja tietää nämä tiedot.

Oletko varma, että kyseessä on jarrusatulaongelma?

Kannattaa varmistua siitä, että havaitut ongelmat johtuvat juuri viallisesta jarrusatulasta. Jotkut jarrusatulan vahingoittumista muistuttavat ongelmat voivat aiheuta muun muassa siitä, että jarruletkuissa on ilmaa, autossa on kuluneet pyörännavat, alhainen jarrunesteen määrä, tai pääsylinteri on epäkunnossa.

Turhien osien korvaaminen vie aikaa ja rahaa. Ellet itse pysty todentamaan vikaa riittävällä varmuudella, kannattaa kääntyä asiantuntevien automekaanikkojen puoleen.

Onko autossa uudet jarrunesteet?

Jarrusatuloita vaihdettaessa häviää jarrunesteitä, joten jarrunestettä pitää lisätä ja jarrut ilmata. Auton ohjekirja kehottaa käyttämään avaamattomia jarrunestepurkkeja joka kerta, kun on tarvetta lisätä jarrunestettä. Ohjekirja kertoo juuri oikean jarrunestetyypin, jota autossa tulisi käyttää. Ohjekirjasta poikkeavan jarrunestetyypin käyttö voi vahingoittaa jarrujärjestelmää vakavasti!

Onko käytössä oikeat työkalut?

Vaikka jarrusatulan vaihtaminen ei ole välttämättä vaikeaa, se vaatii kärsivällisyyttä ja laadukkaat työkalut. Vaihtamiseen tarvitaan erilaisia jako-, räikkä- ja hylsyavaimia. Jotkut autot tarvitsevat yksilöllisiä työkaluja kiinnityspultteja varten.

Kannattaa tutkia etukäteen, mitä työkaluja toimenpiteisiin tarvitaan, jotta homma hoituu. Kun työn on aloittanut, entiseen ei voi enää palata, kunnes koko korjaustyö on loppuunsaatettu.

Onko hankittu oikeat osat?

Vaikka kyseessä on sama merkki ja malli, erilaiset trimmitasot vaikuttavat jarrusatulan yhteensopivuuteen. On erittäin tärkeää, että korvaava osa on identtinen, kuin vanha vaihdettava osa.

Pahimmassa tapauksessa kuljettaja voi löytää itsensä autosta, jonka jarrut eivät enää tiukassa tilanteessa lainkaan toimi!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän