Sähköautojen osuus rekisteröinneistä pudonnut selvästi aiemmasta

Kuluvan vuoden alku on ollut uusien henkilöautojen ensirekisteröinneissä heikoin koko 2000-luvulla. Tammi-maaliskuussa rekisteröitiin vajaat 18 500 henkilöautoa, mikä on 12 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, todetaan Tilastokeskuksen tiedotteessa.

Maaliskuussa ensirekisteröitiin kaikkiaan 6 486 henkilöautoa. Tämä on 16 prosenttia edellisvuotista vähemmän. Täyssähköautoja ensirekisteröitiin 1 852, eli 36 % vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

”Uusien autojen tilauskanta on heikko. Epävarmuus taloudesta ja käyttövoimista voivat vaikuttaa kehityksen taustalla. Myös satamalakko on mitä ilmeisimmin vähentänyt ensirekisteröintejä”, Tilastokeskuksen liikennetilastojen yliaktuaari Nico Maunula arvioi tiedotteessa.

Maunula muistuttaa, että henkilöautojen ensirekisteröinneissä trendi on ollut jo pitkään laskeva. Viime vuonna rekisteröintien määrä ylitti kuitenkin muutamalla tuhannella edeltävän vuoden tason.

Vuonna 2023 henkilöautoja ensirekisteröitiin yhteensä 87 509. Vielä 2000-luvun alussa uusia autoja rekisteröitiin useana vuotena lähes 150 000.

150 000 uuden auton vuosittainen taso onkin useassa yhteydessä arvioitu Suomen autokannan uusiutumisen edellytykseksi. Tällä hetkellä tästä tasosta ollaan yli 60 000 auton päässä.

”Viime vuoden kasvu selittyy osittain sähköautojen tilausjonojen purkautumisella. Osa viime vuonna rekisteröidyistä uusista sähköautoista oli tilattu jo vuonna 2022, jolloin käytössä oli vielä 2 000 euron hankintatuki”, Maunula kertoo.

Sähköautojen osuus kääntyi laskuun

Tammi-maaliskuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 26 prosenttia oli täyssähköautoja. Vuotta aiemmin vastaava osuus oli 31 %.

Korkeimmillaan osuus on ollut syyskuussa 2023, jolloin yli 40 prosenttia rekisteröidyistä uusista henkilöautoista oli täyssähköisiä. Tuolloin sähköautoja rekisteröitiin jo enemmän kuin bensiinikäyttöisiä henkilöautoja.

”Myös bensa-autojen ensirekisteröintimäärät ovat laskeneet alkuvuonna, mutta niiden osuus kaikista ensirekisteröinneistä on kasvanut vuodentakaiseen verrattuna”, Maunula sanoo.

Noin 45 prosenttia tammi-maaliskuussa rekisteröidyistä uusista henkilöautoista oli bensiinikäyttöisiä. Dieselautojen osuus oli kuusi prosenttia ja ladattavien hybridien 23 prosenttia.

”Ladattavia hybridejä ensirekisteröitiin alkuvuonna sekä määrällisesti että etenkin suhteellisesti enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna”, Maunula toteaa.

Siinä missä uusien autojen ensirekisteröinnit ovat vähentyneet, käytettyjen autojen maahantuonti on lisääntynyt. Tammi-maaliskuussa käytettynä yksittäismaahantuotuja henkilöautoja rekisteröitiin yhteensä 9 375, mikä oli 22 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

”Käytettynä on tuotu maahan erityisesti täyssähköautoja ja ladattavia hybridejä. Viime vuonna näiden ladattavien autojen osuus kaikista maahantuoduista henkilöautoista oli peräti 64 prosenttia”, Maunula kertoo.

Tammi-maaliskuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 45 prosenttia rekisteröitiin Uudellemaalle. Sähköautoissa Uudenmaan osuus oli suurempi, 53 prosenttia.

Lue myös

Rekisteröinti: Ensirekisteröintien osalta ei vielä merkkejä paremmasta

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän