Puuttuva fillarin valo voi tuoda 40 euron sakon

Polkupyörään valot eteen ja taakse pimeällä, hämärän aikaan tai jos näkyvyys on huonontunut. Näin vaatii kesällä voimaan tullut uusi tieliikennelaki.

– Polkupyörässä on käytettävä eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista ja taaksepäin punaista valoa näyttävää valaisinta. Valoja voi olla useampia ja ne voi kiinnittää joko pyörään tai pyöräilijään. Uusi asia aikaisempaan lainsäädäntöön on siis se, että pyöräilijän on käytettävä myös takana valoa, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisi valvoo pyöräilijöiden näkyvyyttä tehostetusti ensi viikolla koko maassa. Valvonnan tavoitteena on muistuttaa tiellä liikkujia pimeässä näkymisen tärkeydestä.

– Polkupyörän valoja, edessä ja takana, pitää käyttää aina hämärällä ja pimeässä, koska on tärkeää tehdä itsensä näkyväksi ja siten auttaa muita liikkujia havaitsemaan itsensä ajoissa, Kallio muistuttaa.

Pyöräilijä näkee ja näkyy

Polkupyörän valaisimilla onkin Kallion mukaan ainakin kaksi tarkoitusta, joista ensimmäinen liittyy pyöräilijän omaan näkemiseen ja toinen viestintään muille tienkäyttäjille.

– Valaisimen tarkoitus on tuoda kirjaimellisesta valoa pimeään. Valaisimen avulla pyöräilijä näkee missä menee ja valaisee tietä edessään. Takana oleva valaisin ilmaisee taaksepäin, että edessä menee ajoneuvo

Tärkeää on tehdä itsensä liikenteessä muutoinkin näkyväksi. Polkupyörässä täytyy olla heijastimet eteen, taakse ja sivulle, eikä heijastinliivin käyttäminenkään pyöräillessä olisi huono idea.

Kallio myös muistuttaa, että polkupyörässä tulee olla lisäksi toimivat jarrut ja myös soittokello on pakollinen.

Kypärä suojaa onnettomuuksissa

Matkustajan tai matkustajien kuljettaminen polkupyörällä on sallittua, jos pyörän valmistaja on tarkoittanut polkupyörän tähän tarkoitukseen.

– Matkustajia saa kuljettaa niin monta, kuin pyörässä on siihen soveltuvia istuimia. Huomionarvoista on, että matkustajan kuljettamisen salliminen ei enää riipu kuljetettavan eikä kuljettajan iästä. Pyörässä tulee kuitenkin olla matkustajalle sopiva istuin ja kaksi erillistä jarrulaitetta, Kallio kertoo.

Lue tästä muita pyöräilyjuttuja.

Kypärää poliisi suosittelee vahvasti kaikille pyörällä liikkuville, vaikka sen käyttämättömyydestä ei rangaistakaan. Jalankulkijoille poliisi haluaa antaa painavan suosituksen käyttää pimeällä liikkuessaan heijastinta oman turvallisuutensa parantamiseksi.

Puuttuvasta valosta huomautus tai liikennevirhemaksu

Puuttuvasta valosta pyöräilijä voi saada huomautuksen tai 40 euron liikennevirhemaksun.

– Aiempien valvontojen perusteella on selvinnyt, että pyöräilijät kyllä tietävät valojen pakollisuudesta ja myös niiden hyödyllisyydestä. Syystä tai toisesta lamppua ei pimeällä ole kuitenkaan ollut mukana. Yleisesti suhtautuminen valvontaan on ollut positiivista ja poliisilta on toivottu kevyen liikenteen valvontaa, Heikki Kallio sanoo.

Polkupyöräonnettomuuksista vain osa poliisin tietoon

Poliisin tietoon tulee vuosittain keskimäärin noin 800 polkupyöräonnettomuutta. Onnettomuuksista vain osa tulee poliisin tietoon.

– On tutkittu, että todellinen luku on paljon suurempi, jopa nelinkertainen. Poliisin tilastoinnin ulkopuolelle jäävät yleensä sellaiset onnettomuudet, joissa pyöräilijä kaatuu yksin eikä törmää keneenkään. Tällaisissa tapauksissa poliisi kutsutaan paikalle vain todella harvoin, Heikki Kallio sanoo

Poliisin tietoon tulleista hämärässä tai pimeässä tapahtuneissa onnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä nousi hiukan viime vuonna edelliseen vuoteen nähden, mutta kuolemaan johtaneiden turmien määrä sen sijaan väheni.

Eniten hämärän tai pimeän aikaan polkupyöräonnettomuuksia on viimeisten vuosien aikana sattunut arkiaamuisin kello 7.00-9.00.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!