Porovaroitukset reaaliajassa kännykkään

18.9.2017 22.35

Porokellon varoitukset poroista voi nyt saada kännykkään reaaliajassa. Palvelun Porokello-mobiilisovellus voi ladata ilmaiseksi Applen ja ja Android-puhelimiin. 

Sovellus hälyttää havaituista poroista äänin ja värein reaaliaikaisesti paikkatietoa hyödyntäen.

Porokello-palvelun pohjana ovat reaaliaikaiset porovaroitukset, jotka palveluun tuottavat poronhoitoalueella autoilevat ammattiautoilijat.

Ammattiautoilijoita on Lapin ELY-keskuksen toimesta rekrytoitu varoittajiksi vuoden 2016 kesäkuusta lähtien. Porovaroittajia on yli 1 800 ja he tuottavat porohavainnoista riippuen 50 – 1500 porovaroitusta päivässä.

Ammattiautoilijoiden tuottamat porovaroitukset ovat olleet saatavilla vuoden 2016 marraskuusta lähtien V-Traffic palvelussa, joka tavoittaa yli puoli miljoonaa tienkäyttäjää Suomessa autojen irrallisten ja integroitujen navigaattoreiden, sekä mobiilisovelluksen avulla. Nyt julkaistava Porokellon oma sovellus lisää porovaroitusten vastaanottamisen mahdolliseksi lähes kaikille.

Tavoitteena porokolareiden puolittaminen

Porokello-järjestelmän käyttöönoton myötä porokolarit lähtivät jo laskuun vuonna 2016. Viime vuonna sattui 3470 porokolaria, mikä on 838 porokolaria vähemmän kuin edellisenä vuonna (4308 kolaria). Tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen ja porokolarimäärän puolittaminen vuoteen 2020 mennessä.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here