Poliisi: "Polkupyöräilijöillä huolestuttavan vähän valoja"

Arkistokuva.

14.11.2017 18.50

Oulun poliisin liikennepartiot valvoivat pyöräilijöiden näkyvyyttä Oulussa viime viikolla. Yleisenä havaintona oli, että aivan liian harvalla on toimiva valo polkupyörässä.

Liikenneturvan tutkimuksen (2015) mukaan pyörän valo on pimeällä käytössä vain 47 %:lla. Oulun poliisin Instagrammissa tekemä pikakysely antaa hieman myönteisempää kuvaa. Vastaajista 58 % ilmoittaa käyttävänsä polkupyörän valoa.

– Karkeasti arvioiden joka toinen pyöräilee valottomana, mikä on erittäin huolestuttavaa. Nyt onkin korkea aika laittaa valoasiat kuntoon, kommentoi komisario Pasi Rissanen.

Polkupyörän valo auttaa muita liikkujia havaitsemaan pyöräilijän ajoissa. Moni harhautuu ajattelemaan, että näkyvyys on riittävä, kun polkee katuvalojen loisteessa.

– Ajovaloa pitää käyttää aina hämärällä ja pimeässä, jotta näkee minne on menossa ja auttaa muita liikkujia havaitsemaan pyöräilijän ajoissa, Rissanen toteaa.

Tieliikennelain mukaan valoja tulee käyttää jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan. Valottomat pyöräilijät voivat saada 40 euron rikesakon tai kirjallisen huomautuksen.

Valottomille pyöräilijöille partiot antoivat 38 sakkoa ja 20 huomautusta sekä pyöräilijöiden yllätykseksi myös pyöränvalon.

Yleisesti valvonta koettiin tarpeelliseksi ja sille onkin luvassa jatkoa tällä viikolla.

– Partiot ovat saaneet kansalaisilta positiivista palautetta tempauksesta. Valvonta on koettu enemmän kuin tarpeelliseksi, Rissanen sanoo.

Autoilijoiden valomääräysten noudattamista valvotaan myös

Viime viikon valvonnasta jouduttiin jakamaan autoilijoille 42 huomautusta ja kaksi sakkoa. Lisäksi puhallutettiin 63 kuljettajaa. Osassa autoja oli viallisia valoja tai valot eivät olleet päällä.

Autoilijoiden kannattaa syyshämärän aikaan kiinnittää erityistä huomioita ajovalojensa toimivuuteen sekä siihen, että ne ovat valomääräysten mukaiset. 

Valomääräysten tarkoituksena on luonnollisen näkyvyyden ja näkemisen parantaminen Lisäksi yhdenmukaisilla määräyksillä helpotetaan ajoneuvon pituuden, leveyden ja korkeuden hahmotusta

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here