Poliisi kehottaa vanhempia keskustelemaan nuorten kanssa liikennekäyttäytymisestä

Poliisi on huolissaan nuorten asenteista ja arvomaailmasta liikenneturvallisuutta ja muita tienkäyttäjiä kohtaan. Nuorten ajamat ylinopeudet ja mopojen virittäminen ovat poliisin huolen aiheena.

Poliisi muistuttaa, että vanhemmilla ja muilla aikuisilla on merkittävä rooli liikennekäyttäytymisen ja asenteiden opettamisessa.

Nuorten liikenneonnettomuudet lisääntyvät erityisesti kesällä. Nuorten kuljettajien onnettomuudet liittyvät usein ylinopeuksiin, mopojen virityksiin, keulimisiin, päihtyneenä ajamiseen tai tieltä suistumisiin. Lisäksi sosiaalinen paine ja kavereiden yllyttäminen vaikuttavat monien nuorten riskikäyttäytymiseen liikenteessä.

Kaakkois-Suomen poliisilla on tutkinnassa Lappeenrannassa ja Imatralla viime viikonvaihteesta neljä nuorten mopoa tai kevytmoottoripyörää kuljetettaessa epäiltyä törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista.

Viimeisin on Imatralla 13.6.2022 yöllä. Mopoilija ajoi poliisia paetessaan kolmenkympin nopeusrajoitusalueella noin 90 km/h tuntinopeudella vastaantulevalla ajokaistalla ja vaarantaen sekä itsensä että muiden tienkäyttäjien turvallisuuden.

Ylinopeudet ja kuljettajan velvollisuudet

Nuorten kanssa olisi tärkeää keskustella liikennesäännöistä ja turvallisesta toiset huomioon ottavasta liikennekäyttäytymisestä. Poliisi saa paljon ilmoituksia mopoilijoiden ylinopeuksista ja läheltä piti tilanteista liikenteessä.

Vanhemmat voisivat kerrata kotona nuorten kanssa mopoilun ja liikenteen perussääntöjä. Tärkeää olisi myös keskustella turvallisuuteen liittyvistä riskeistä kuten väsyneenä ajamisesta sekä lain vastaisen toiminnan, kuten päihtyneenä tai ilman ajokorttia ajamisen, keulimisen sekä mopon virittämisen seurauksista.

Poliisi muistuttaa mopon kuljettajilla olevan liikenteessä samat velvollisuudet kuin auton kuljettajilla. Kuljettajan on esimerkiksi noudatettava liikennemerkkien osoittamaa nopeutta, pysäytettävä ajoneuvonsa poliisin antamasta merkistä sekä suostuttava poliisin suorittamaan ajoneuvon tai kuljettajan tarkastukseen.

Mopojen virittäminen

Poliisin suorittamien mopojen tarkastusten perusteella mopojen pakoputkien rakenteita on muutettu ja moottoreita korvattu tehokkaammilla. Virittämiseen liittyy erittäin merkittävä turvallisuusriski liikenteessä.

Mopon rakennetta ei ole suunniteltu koviin nopeuksiin ja kovien nopeuksien myötä liikenneonnettomuudet lisääntyvät. Pakoputken rakenteen muuttaminen vaikuttaa moposta lähtevään ääneen.

Poliisille tulee kesäisin paljon ilmoituksia häiriötä aiheuttavista mopoilijoista. Mopoilusta aiheutuva meteli on koettu erittäin häiritseväksi varsinkin ilta- ja yöaikaan.

Poliisi muistuttaa, että vanhemmilla ja huoltajilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia siitä, että nuorille hankitut ajoneuvot ovat lakien ja asetusten mukaisia.

Paras keino onnettomuuksien välttämiseen on ennakoiva ajotapa

– Ennakoivalla ajotavalla tarkoitetaan ajonopeuden sovittamista liikenteeseen, tilanteeseen ja sääolosuhteisiin sopivaksi. Mopojen virittäminen, keuliminen tai poliisia karkuun ajaminen on vaarallista sekä kuljettajalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille, muistuttaa rikosylikonstaapeli Ilkka Vainikka.

Ylinopeuden, mopon virittämisen, keulimisen tai poliisia karkuun ajamisen seurauksena on sakkorangaistus, joka voi johtaa myös ajokortin menettämiseen.

Viritetty mopo luokitellaan kevytmoottoripyöräksi, jolloin seurauksena on myös korkeampi vakuutusmaksu.

Ajokielto voi olla varsin pitkä. Jos nuori määrätään ajokieltoon esimerkiksi sellaisen mopon kuljettamisesta, joka luokitellaan kevytmoottoripyöräksi, hänen B-ajokorttinsa saaminen saattaa viivästyä.

Lisäksi toistuva ja välinpitämätön toiminta voi johtaa ajoneuvon takavarikoimiseen.

Poliisin muistisäännöt mopon kuljettajille liikenteessä

  • Mopon kuljettajan ja mahdollisen matkustajan on pakollista käyttää kypärää.
  • Mopolla ajetaan pääsääntöisesti ajoradalla tien oikeassa reunassa.
  • Mopon kuljettajan tulee huomioida muut tienkäyttäjät, noudattaa liikennesääntöjä, sovittaa nopeus tilanteen mukaan ja pitää riittävää turvaväliä.
  • Mopoilu on sallittua jalankulku- ja pyöräilyväylällä vain jos, se on merkitty erillisellä lisäkilvellä ”sallittu mopoille”.
  • Mopon suurin sallittu nopeus on 45 km/h tieliikennelain mukaisesti.
  • Viritetyllä mopolla ajaminen liikenteessä on sekä turvallisuusriski että tieliikennelaissa kiellettyä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

1 KOMMENTTI

  1. Nyky-vanhemmat ei kasvata lapsiaan nounattamaan sääntöjä ja määräyksiä! Eihän vanhemmatkaa ole saaneet kasvatusta ja käytöstapoja! 70-luvulla tulleen vapaan kasvatuksen johdosta. Näin sanoo pappa joka ei ole saanut estoja,vaikka lapsena on saanut piiskaa. Kakaroita hyssytellään nykyään. Esim. hankitaan kissoja kakaroiden leikkikaluksi,sitten ne hylätään ja laitetaan ulos pakkaseen kärsimään nälkää, Kaksi kissaa olen pelastannut!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän