Pohjois-Savon mopovalvonnassa yksi mopo kulki 84 km/h

Poliisi kohdisti liikenteen valvontaa tällä viikolla erityisesti mopoilijoihin. Mopoilusta ja sen aiheuttamista häiriöistä on poliisille tullut tänäkin vuonna ja etenkin sulan maan aikaan todella paljon kansalaisten valvontapyyntöjä eri puolilta Itä-Suomea.

Tällä viikolla mopovalvontaa tehtiin Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Iisalmessa. Valvontaa kohdennettiin myös oppilaitosten läheisyyteen sekä niiden pihoihin.

Näin toimimalla saatiin tarkastettua iso määrä mopoja ja samalla vältettiin myös ne tilanteet, joissa mopoilija mahdollisesti lähtisi pakenemaan poliisia ja aiheuttaisi paetessaan vaaraa itselleen ja muille tienkäyttäjille.

Valvonnan yhteydessä tarkastettiin yhteensä noin 50 mopoa. Mopoja tarkastettaessa havaittiin runsaasti erilaisia virityksiä ja epäkuntoisuuksia.

Yhteensä kymmenestä moposta poistettiin rekisterikilpi ja ajoneuvot määrättiin katsastukseen.

Viisi mopoilijaa määrättiin ajokieltoon, koska heidän moponsa katsottiin viritysten vuoksi moottoripyöriksi.

Suurin poliisin toteama nopeus mopolle oli 84 km/h, kun mopon suurin sallittu rakenteellinen nopeus on lain mukaan 45 km/h. Muiden ajokieltoon määrättyjen mopojen nopeudet olivat yli 65 km/h.

Viidestä muusta ajoneuvosta kilpi poistettiin vakavien vikojen ja puutteiden vuoksi.
Valvonnassa tavattiin myös yksi ajo-oikeudeton, alle 15-vuotias henkilö.

Suurimmassa osassa mopoja huomautettavaa

Tarkastetuissa mopoissa suurimmassa osassa oli jotain huomautettavaa kunnossa tai varusteissa.

Poliisi on kesän mittaan koittanut muistuttaa ja haastaa mopoilijoiden huoltajia tarkastamaan nuorten mopoja. Tälle on edelleen selkeä tarve. Osa nyt havaituista ajoneuvojen vioista oli sellaisia, jotka vaikuttavat suoraan ajoneuvojen turvallisuuteen.

Mikäli mopon jarrut, valot tai renkaat eivät ole kunnossa, nousee onnettomuusriski huomattavasti.

Toinen valvonnassa havaittu seikka liittyi mopojen pakoputkiin ja niiden muutoksiin. Näiden muutosten vuoksi ajoneuvojen äänet nousevat huomattavasti sallittua kovemmaksi ja siten ajosta aiheutuu häiriöitä etenkin ilta- ja yöaikaan.

Tarkastuksissa todettujen vikojen ja puutteiden sekä muiden havaintojen perusteella valvonnalle oli selkeä tarve. Tuo tarve ei varmaankaan poistunut tällä valvonnalla, joten poliisi tekee jatkossakin mopoihin kohdistuvaa valvontaa muun valvonnan ohessa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here