Pohditko kaskovakuutuksen valintaa – tästä hieman apua pohdintaan!

7.5.2018   10.37

Kaskovakuutus korvaa, kun omalle autolle sattuu vahinko liikenteessä tai parkkipaikalla.

Kaskovakuutuksia on tarjolla erilaisilla turvilla ja monien mielestä kaikkein halvimmille menopeleille ei kannata ottaa lainkaan vapaaehtoisia vakuutuksia. Miten siis valitset oikean kaskovakuutuksen autollesi?

Tässä Lähitapiolan asiantuntijan neuvot.

Vapaaehtoinen autovakuutus eli kasko korvaa omalle autolle esimerkiksi kolarissa sattuneita tai ilkivallan aiheuttamia vahinkoja, joita lakisääteinen liikennevakuutus ei korvaa.

Pakollinen liikennevakuutus korvaa onnettomuustilanteissa henkilövahingot ja vastapuolen autolle tai muulle omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Kolme tärkeää asiaa

Kaskovakuutuksen valinnassa tärkeimmät valintakriteerit ovat oma riskinsietokyky, auton ikä ja arvo.

Uusi auto kannattaa yleensä vakuuttaa laajalla kaskovakuutuksella, johon sisältyy muun muassa lasivakuutus ja mahdollisuus sijaisautoon.

– Kaskoa valitessa pitää pohtia, paljonko on halukas itse kantamaan riskiä oman auton vahinkojen korjauskuluista. Jos uusi auto maksaa esimerkiksi oman vuosipalkan verran ja on asuntolainaa päälle, on fiksua vakuuttaa autonsa kattavalla kaskovakuutukselle, jotta mahdolliset korjauskulut vahingon sattuessa eivät sotke omaa taloutta, kertoo Lähitapiolan moottoriajoneuvovakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

– Kaskovakuutuksen valintaan vaikuttaa myös se, paljonko ajaa ja tarvitseeko välittömästi auton tilalle, jos oma auto on vahingon vuoksi huollossa, Alaviiri kertoo.

Käytetyn auton kaskovakuutuksen valinta

– Eri-ikäisten käytettyjen autojen kohdalla on ehkä eniten pohdittavaa, miten laajasti kannattaa oma auto vakuuttaa. Tärkeimmät kriteerit ovat kuitenkin edelleen oma riskinsietokyky, auton ikä ja arvo. Uudempaan, esimerkiksi alle viiden vuoden ikäiseen käytettyyn autoon sopii laajempi kasko. Vuosien kuluessa kannattaa tarkistaa kaskoturvansa uudelleen, Alaviiri neuvoo.

Käytetylle autolle, jolla on jo enemmän ikää ja kilometrejä mittarissa, sopii Alaviirin mukaan usein kolarointivakuutuksen sisältävä Peruskasko.

Suppeimpaan kaskovakuutukseen Osakaskoon ei kuulu kolarointiturvaa, mutta edelleen turva esimerkiksi ilkivallan, matkan keskeytymisen tai tulipalon varalle. Näitä vakuutuksia suositellaan vanhemmille, yli 15-vuotiaille autoille.

– Jos auton myyntiarvo on hyvin alhainen, niin voi olla järkevää ottaa liikennevakuutuksen lisäksi pelkkä Osakasko ja säästää erillistä korjauskassaa kolarivahingon varalta. Korjauskustannukset voivat kuitenkin olla yllättävän suuria ja yleensä suomalaiset arvostavat autovakuutuksissaan matalaa omavastuuta ja kattavuutta, jolloin vahinkotilanteessa ei tule suuria yllätyksiä omalle taloudelle, Alaviiri kertoo.

Hyvä vinkki on myös auton ikääntyessä muistaa tarkastaa auton kaskovakuutuksen kattavuus. 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here