Palopäällystöliitto muistuttaa oikeasta toiminnasta liikenneonnettomuuspaikalla: vauhti pois ja katse eteenpäin!

Varomaton toiminta onnettomuuspaikkoja lähestyttäessä aiheuttaa turhia riskejä – ja pahimmassa tapauksessa lisäonnettomuuksia, todetaan Suomen Palopäällystöliiton tiedotteessa.

Näin kävi peräti neljään otteeseen Nelostiellä kuluvan viikon maanantaina, kun onnettomuuspaikkaa ohittaneita autoja törmäsi onnettomuuspaikan raivaustöiden suoja-autoina käytettyihin ajoneuvoihin. Henkilövahingoilta kuitenkin onneksi vältyttiin.

Alkuviikon haastavissa olosuhteissa sattuneet tieliikenneonnettomuuspaikkojen vaaratilanteet ja lisäonnettomuudet herättävät huolen pelastusalan työntekijöiden työturvallisuudesta.

Palopäällystöliitto vetoaa jokaiseen tienkäyttäjään, jotta onnettomuuspaikat olisivat turvallisia myös niillä työskenteleville pelastajille ja muille viranomaisille: oikeanlaisella toiminnalla meistä jokainen voi pienentää lisäonnettomuuksien ja vaaratilanteiden riskiä sekä mahdollistaa pelastajille työrauhan.

– Vauhti pois ja katse eteenpäin, kiteyttää tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtajana toimiva palomestari Juha Virolainen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Turhia riskejä onnettomuuspaikoilla aiheuttavat esimerkiksi liian suuri tilannenopeus, kuvaaminen ja keskittymisen herpaantuminen onnettomuuspaikkaa lähestyessä.

Jokaisen tienkäyttäjän on tärkeä muistaa vastuunsa omasta ja muiden turvallisuudesta erityisesti onnettomuuspaikkaa ohittaessaan, sillä pelastuslaitoksen resurssit eivät aina riitä laajamittaiseen liikenteen ohjaukseen varsinkaan onnettomuustilanteen alkuvaiheessa.

Turvallista työskentelytilaa pelastushenkilöstö luo muun muassa hidastamalla ohiajavien autojen vauhtia, kaventamalla kaistaa keiloilla ja ohjaamalla autot osittain pientareelle.

Tällä kertaa myös työskentelyä turvanneiden suoja-autojen merkitys tuli hyvin selväksi. Meistä jokainen voi kuitenkin vaikuttaa siihen, että jatkossa suoja-autot jäisivät onnettomuuspaikoilla statistin rooliin.

Näin lähestyt ja ohitat onnettomuuspaikkaa turvallisesti

  • Pidä katse edessä olevassa liikenteessä ja keskity ohittamaan onnettomuuspaikka turvallisesti.
  • Hiljennä rauhallisesti ajonopeutta jo hyvissä ajoin ennen onnettomuuspaikkaa.
  • Huolehtimalla riittävästä turvavälistä muihin autat välttämään ylimääräiset törmäykset.
  • Älä kuvaa onnettomuuspaikalla. Kuvaaminen ja onnettomuuspaikan tarpeeton vilkuilu kasvattaa lisäonnettomuuksien ja vaaratilanteiden riskiä niin autoilijoille kuin pelastushenkilöstöllekin.
  • Aja onnettomuuspaikan ohi poliisin tai pelastushenkilöstön ohjaamaa reittiä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here