Päivän urheiluauto: Ferrari 250 GTE — suomen ensimmäinen katukäyttöön hankittu Ferrari

Vuonna 2019 Classic Motorshow -tapahtumassa oli esillä kuvien Ferrari 250 GTE.

Pininfarinan suunnittelema ja korittama 250 GTE esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä 1960 ja oli Ferrarin ensimmäinen 2+2-paikkainen urheiluauto.

260 cm:n akseliväli oli sama kuin 250:n Pininarina Coupé ja Cabriolet -malleissa, mutta matkustamoon saatiin lisää tilaa siirtämällä V12-moottori 20 senttiä eteenpäin.

Kuva: CvB.

Ferrari 250 GTE:ssä oli aikanaan kunnioitusta herättänyt tekniikka. Kevytmetallinen V12-moottori, jota ruokki 3 Weberin kaksikurkuista kaasutinta, levyjarrut kaikissa pyörissä ja nopeusmittarissa lukemia aina 300 km/h asti!

Auto vetosi Gran Turismo -asiakkaisiin, jotka arvostivat lisätilaa ja istumapaikkoja.

Kuva: CvB.

Ja mikä auto se olikaan ajossa. Tekniikan Maailman Jussi Juurikkala hehkutti vuonna 1961: ”kaarreominaisuudet ovat parhaat mitä milloinkaan olemme tavanneet, istuma-asento ja tuki ihanteelliset, kiihdytettäessä Ferrari lähtee kuin imemällä ja myös jarrut ovat kovan kehumisen arvoiset.”

Vuosina 1960-1963 954 yksilön valmistusmäärä merkitsi Ferrarille tuohon aikaan myyntimenestystä.

Kuva: CvB.

250-mallimerkintä oli kaikissa Ferrarin malleissa, joiden moottori oli Gioacchino Colombon vuonna 1947 suunnitteleman V12-moottorin kolmelitrainen versio, 250 viittaa yksittäisen sylinterin iskutilavuuteen.

Vaikka urheiluautoja oli nähty aiemminkin täällä, teki tämä Ferrarin malli suomalaista autohistoriaa. Ferrareita ei nimittäin aiemmin oltu maassamme nähty muualla kuin autokilpailuissa, joten tämä kyseinen malli oli ensimmäinen katukäyttöön Suomeen hankittu Ferrari.

Kuva: CvB.

”Aikakauslehtikuningas” Olli Lyytikäinen osti tämän yksilön uutena vuonna 1963. Auto pysyi Suomessa 2010-luvulle asti, jolloin Triangle Motor Co myi auton Alankomaissa toimivalle kauppiaalle.

Nykyinen omistaja onnistui kuitenkin ostamaan sen takaisin Suomeen Ranskasta 2018 syksyllä toisen suomalaisen klassikkoautospesialistin avustuksella.

Auto on kuvattu vuoden 2019 Classic Motorshow -tapahtumassa.

Tekstin lähde: Classic Motorshow -tapahtuman tiedote ja näyttelyteksti.

Lue myös

Päivän urheiluauto: Todellinen 1920-luvun ranskalainen herkkupala

Päivän urheiluauto: Tšekkoslovakialainen harvinaisuus

Päivän urheiluauto: Toyotan harvinaisuus oli tuotannossa vain muutaman vuoden

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän