Päivän linja-auto: Volvon postilinja-auto vuodelta 1933

Uusi aika vaati itsenäisessä Suomessakin moderneja kuljetusvälineitä. Yksityiset kulkuneuvot olivat polkupyöriä lukuun ottamatta 1920-luvulla harvinaisia, mutta maakuntien välinen joukkoliikenne oli kansalle tuttua jo edellisen vuosisadan puolella avatuista rautatieyhteyksistä, ja Helsingissä ja Turussakin raitiovaunut olivat kolistelleet jo vuosikymmeniä.

Kuva: CvB.

Keskuksista katsoen maailma saattoi näyttää valmiilta, mutta muualla ihmisten toimintapiirin rajat saneli polkupyörän tai suomenhevosen päivämatka. Tilanne ei suuresti poikennut ajokortittoman ihmisen arjesta tämän päivän syrjä-Suomessa.

Onneksi Suomessa ei ollut pulaa kehitykseen uskovista yrittäjistä. Jokamiehen autoilusta ei tuolloisella elintasolla haaveiltu, mutta selvää oli, että kansa kaipasi kipeästi yhteyksiä.

Linja-auto oli ilmeinen vastaus kysymykseen. Vaikka tieverkosto oli harva ja heikkokuntoinen, linja-autoyhteydet alkoivat kehittyä voimakkaasti 20-luvulta alkaen.

Kuva: CvB.

Aluksi kalusto oli heppoista ja hidasta, mutta 30-luvun kuluessa tulevaisuus nousi pyörille. Kotimaiset koritehtaat valmistivat komeita virtaviivakoreja aina vain parempien ja nopeampien alustojen päälle, ja yhteydet paranivat kohisten. Linja-auton kulta-aika ajoittui 30-luvun jälkipuolelta aina 70-luvulle saakka.

Postin postilinja-auto teki ensimmäisen matkansa toukokuussa 1921, reitti oli Rovaniemi-Sodankylä.

1930-luvun lopulla reittejä oli jo 60. Reitillään postilinja-auto kuljetti paitsi kirjeitä, paketteja ja sanomalehtiä, myös matkustajia.

Postilinja-autojen liikennöinti päättyi 1990-luvun lopulla.

Linja-auto Volvo LV-70 on kuvattu tämän vuoden Classic Motorshow -tapahtumassa. Linja-auton omistaa Postimuseo.

Tekstin lähde: Näyttelyteksti.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän