Näissä kunnissa sattuu eniten vahinkoja pysäköintialueilla

Pysäköintialueilla sattuu Suomessa kymmeniätuhansia liikennevahinkoja joka vuosi. Useimmin pysäköintialueilla kolisee Uudenmaan suurissa kaupungeissa mutta tuhansia vahinkoja sattuu vuosittain myös muiden maakuntien keskuksissa, selviää Onnettomuustietoinstituutin tilastosta.

Matalalla vauhdilla sattuvista törmäyksistä selvitään onneksi usein ilman loukkaantumisia, mutta peltikolari voi ikävästi keskeyttää matkanteon tai aiheuttaa yllättävän suuret korjauskulut.

Pysäköintialueella sattuva peltikolari tai toisen ajoneuvon kolhaisu on yksi yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia liikennevahinkoja.

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt maksoivat lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvauksia kaikkiaan 44 746:sta pysäköintialueella sattuneesta vahingosta. Määrä kattaa 45 prosenttia kaikista vuoden aikana korvatuista liikennevahingoista.

– Pysäköintivahingot sattuvat pääosin henkilöautoilla ja muilla isommilla ajoneuvoilla. Henkilöautojen koot ovat olleet kasvamaan päin viime vuosikymmeninä, mikä voi vaikeuttaa parkkiruutuun osumista tai oman auton ulottuvuuksien hahmottamista. Peltikolareiden riski on tietysti sitä suurempi, mitä enemmän on liikennettä: esimerkiksi arki-iltapäivisin kauppojen parkkipaikoilla riittää vilskettä ja kesän edetessä liikenne lisääntyy matkakohteissa ja maanteiden taukopaikoilla, kuvaa LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

OTIn liikennevahinkotilasto kattaa kauppakeskusten parkkipaikkojen ohella esimerkiksi torien, pihojen ja huoltoasemien pysäköintialueilla sattuneita vahinkoja.

Tilaston mukaan selvästi eniten liikennevahinkoja sattui vuonna 2019 Helsingin pysäköintialueilla: yhteensä lähes 4 000 kappaletta eli vajaa kymmenesosa kaikista Suomessa korvatuista pysäköintialueiden liikennevahingoista.
Pääkaupunkiseudulla myös Espoossa ja Vantaalla vahinkomäärä nousi vuonna 2019 yli kahden tuhannen. Muiden maakuntien keskuskaupungeista kolhualtteinta seutua oli Oulu 1 910 liikennevahingolla.

Oheen liitetyssä graafissa on listattu kymmenen kuntaa, joiden alueella liikennevahinkoja pysäköintialueilla sattui eniten vuonna 2019.

Tarkkana peruuttaessa – korjauskulu usein yli tonnin

Pysäköintialueilla sattuvia peltikolareita ja muita vahinkoja korvataan lakisääteisen liikennevakuutuksen lisäksi ajoneuvon vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Näin ollen niitä sattuu vuosittain paljon enemmän kuin OTIn raportoimat noin 45 000 kappaletta. Monet kolhut eivät myöskään päädy vahinkotilastoihin, jos niitä ei korjauteta hyödyntäen vakuutuskorvauksia.

– Parkkipaikkojen riskitilanteille ovat tyypillisiä ahtaat tilat ja se, että ajoneuvot ovat liki toisiaan. Tällöin kolhu voi syntyä jo avaamalla auton oven naapuriauton kylkeen. Haastavia ovat myös tilanteet, joissa peruutetaan tai väistetään toista ajoneuvoa pysäköintialueen ajoväylällä. Jos siis mahdollista, auto kannattaa pysäköidä loitommas tai ajaa se ruutuun niin, että pääsee lähtemään keula edellä, sanoo Alaviiri.

Vaikka ajoneuvojen osumia pysäköintialueilla tulee paljon, henkilövahinkoja törmäyksissä sattuu onneksi harvemmin. OTIn mukaan noin neljä prosenttia pysäköintialueilla sattuneista liikennevahingoista oli vuonna 2019 henkilövahinkoja. Matalat nopeudet vähentävät loukkaantumisriskiä, mutta esimerkiksi peruuttaessa on tärkeää katsoa, ettei tule vahingossa töytäisseeksi esimerkiksi jalankulkijaa.

Ajoneuvojen vaurioita voidaan korvata rahalla, mutta joskus niiden suuruus voi yllättää.

– Harmittomalta näyttävän kolhun korjauskustannukset voivat nousta yllättävän suureksi, jos peltiä pitää oikoa ja esimerkiksi erikoismaalipintaa tai tekniikkaa uusia. Tyypillinen korvaamamme auton pysäköintivahinko maksaa noin tuhat euroa. Usein korvaussummat nousevat kuitenkin tätä suuremmiksi, jolloin vakuutusturvan merkitys korostuu, sanoo Alaviiri.

Vahinkoja pysäköintialueilla sattuu varsin tasaisesti ympäri vuoden, mutta LähiTapiolan omien vahinkotilastojen ja OTIn viime vuosien liikennevahinkotilastojen valossa niissä on pientä painottumista kesään. Vuonna 2020 LähiTapiolan laajoihin kaskoihin kuuluvasta pysäköintivakuutuksesta korvattiin eniten vahinkoja kesä-elokuussa.

Näillä keinoin voit ehkäistä kolhuja pysäköintialueilla

  • Vältä peruuttamista, jos mahdollista. OTIn tilastojen mukaan noin puolet pysäköintialueiden liikennevahingoista sattuu peruuttaessa.
  • Muista väistämissäännöt. Parkkiruudusta liikkeelle lähtevällä tai pysäköintialueelta muun liikenteen sekaan liittyvällä on väistämisvelvollisuus. Parkkialueen ajoväylillä oikealta tuleva ajaa perussäännön mukaan ensin, ellei väistämisvelvollisuutta ole ohjattu toisin liikennemerkeillä.
  • Katso rauhassa ympärille. Lähtiessä liikennetilanteen kehittymistä voi ennakoida jo autolle saapuessa. Onko muita lähdössä liikkeelle tai tulossa parkkialueelle?
  • Pysäköi auto loitommas. Muutamia kymmeniä metrejä enemmän kävelemällä voit säästää vaikeaan pysäköintiin kuluvan ajan.
  • Säädä auton peilit ja hyödynnä turvateknologiaa. Onhan auton tausta- ja sivupeilit säädetty juuri kuljettajalle sopiviksi? Auton turvateknologiaan, kuten peruutuskameraan tai pysäköintitutkaan, on hyvä tutustua ennalta, jotta sitä osaa hyödyntää tarpeen tullen.
  • Pyydä rohkeasti apua. Jos et kuljettajan paikalta näe muuta liikennettä esimerkiksi kulman tai pylvään takia, ei ole väärin pyytää apua. Toinen henkilö voi puheen ja käsimerkkien avulla auttaa pois kiperästä tilanteesta.

Vakuutus on turvana vahingon sattuessa

  • Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan vahinkotilanteessa lähtökohtaisesti kaikkien osapuolten henkilövahingot sekä syyttömän osapuolen ajoneuvolle tai muulle omaisuudelle aiheutuneet vahingot.
  • Vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta korvataan omalle ajoneuvolle sattuneita vahinkoja.
  • LähiTapiolan henkilö- ja pakettiautojen Loisto ja Laajaan kaskoon kuuluvasta pysäköintivakuutuksesta korvataan pysäköidylle autolle tuntemattomaksi jääneen toisen moottoriajoneuvon aiheuttamia vahinkoja ilman bonusmenetystä. Törmäystilanteessa tulleita vahinkoja voidaan korvata myös kaskon kolarointivakuutuksesta.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

  1. Hei,
    ihan hyvä juttu, varinkin ne neuvot lopussa.
    Mutta sillä tilastolla ei ole minkäläistä arvoa! Vahinkojen määrän pitää olla suhteessa ”johonkin”, jotta sillä olisi merkitys: kaupungin asukasmäärään, autojen määrään, pysäköintipaikkojen määrään, tai johonkin muuhun.
    Ei ole yllätys, että Helsingissä on eniten vahinkoja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän