Näillä konsteilla pidät lapset tyytyväisinä automatkalla

Kuva: Kaisa Tanskanen / Liikenneturva.

Moni perhe liikkuu kesällä pitkiäkin matkoja autolla. Viikonlopun mökkimatka tai autoloma sujuu lapsien kanssa helpommin, kun oikealla tavalla valmistautuu matkaan.

Valitettavasti etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja. LähiTapiola kokosi vinkit onnistuneeseen perhematkaan.

1. Kuuntele lastasi

Jos lapsella on asiaa, kuuntele. Lapsi hermostuu, jos hänelle ei anneta huomiota. Jos lapsi istuu takapenkillä selkä menosuuntaan, niin voit asentaa autoon pienen peilin niin, että näet kuskin paikalta lapsen ja toisin päin.

2. Keskustele lastesi kanssa

Mikä olisi parempi hetki vaihtaa kuulumiset perheen kanssa kuin useamman tunnin automatka?

3. Ajoita ajomatka oikein

Aja niin, että ajomatka osuu päiväuniaikoihin tai nukkumamenoaikaan. Jos lähtee matkaan illalla, voi valmiiksi pukea pyjamat, pestä hampaat, syödä iltapalaa. Sitten vain äänikirja soimaan, peitot päälle ja nukkumaan.

4. Mieti musiikki

Kuuntele musiikkia, joka sopii koko perheelle. Sekoita omia lempilauluja lasten lempikappaleitten kanssa. Spotifysta tai YouTubesta löytyy myös hyviä valmiita soittolistoja esimerkiksi ”roadtrip with kids” -hakusanoilla.

5. Luota autotehtäviin

Klassisia autokisoja ovat esimerkiksi vastaantulevien keltaisten tai jonkun muun tietyn väristen autojen laskeminen, rekisterinumeroiden ylös kirjoittaminen tai autobingo.

6. Muista viihdykkeet

Puhelimen voi jättää pois, mutta muista ottaa lapsille mukaan kirjoja, leluja ja vaikkapa erilaisia pelejä.

7. Älä unohda eväitä

Kun lapsi saa vaikkapa valita itselleen mieluisia eväitä mukaan matkalle ja lupaat, että ne syödään esimerkiksi kahden tunnin matkanteon jälkeen, sujuu matka mukavammin. Muista myös vesipullo.

8. Harkitse välipysähdyksiä

Jos matka on pitkä, kannattaa valita reitti niin, että sen varrella on paikkoja, joissa lapset voivat leikkiä. Esimerkiksi huoltoaseman leikkipaikka sopii tähän tarkoitukseen.

9. Tee ennakkovalmistelut

Pakota kaikki vessaan ennen lähtöä! Ei tarvitse turhaan pysähtyä – ainakaan heti ensimmäisen viiden minuutin aikana. Jos haluat valmistautua reissuun perusteellisesti, voit seurata tietöiden tilannetta valtionyhtiö Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelusta. https://liikennetilanne.tmfg.fi/

10. Ota rennosti

Kaikista tärkeintä: Älä hermostu, pidä hauskaa ja aja varovasti. Kyllä se määränpää jossain vaiheessa tulee vastaan.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here