Muista ainakin nämä kolme asiaa, kun ajat tietyömaa-alueelle!

24.6.2018 09.20

Liikenneturva ja Varsinais-Suomen ELY-keskus muistuttavat, että tietyömaiden kohdalla ajettaessa on noudatettava liikennemerkkejä ja muita opasteita. Alennetuille nopeusrajoituksille on syynsä.

Kesään kuuluvat erottamattomasti tietyömaat, joita tehdään taas ahkerasti ympäri Suomen. Valitettavan usein kuitenkin näkee, ettei tietöiden takia laskettuja nopeusrajoituksia oteta tarpeeksi vakavasti.

– Kyse ei tässäkään tapauksessa ole kiusanteosta, vaan alemmalle nopeudelle on hyvät syyt. Turvallisuuden kannalta tärkeintä on se, että kuljettaja laskee ajonopeuden sellaiseksi, mitä liikennemerkeillä osoitetaan. Näin voi myös paremmin varautua poikkeaviin tilanteisiin, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Tietyömerkit ovat autoilijalle varoitus siitä, että saavutaan alueelle, jossa on poikkeavat olosuhteet. Jos vaikkapa viikonloppuaikaan on tietyömaan kohdalla yhä alempi rajoitus, johtuu se siitä, ettei tieympäristö ole vielä valmis: esimerkiksi ajoratamerkinnät voivat puuttua.

– Toki jos työ ei oikeasti ole kesken, ei pitäisi enää olla siihen viittaavia liikennemerkkejäkään. Tekijöitä on monenlaisia, ja vaikka joku urakoitsija toimisikin vastoin annettuja ohjeita ja määräyksiä, ei se anna kenellekään päälleajo-oikeutta. Puutteista voi ilmoittaa puhelimitse Tienkäyttäjän linjalle (0200 2100), huomauttaa ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang.

Poliisin tietoon tulee vuosittain keskimäärin kolme tietyöalueilla tapahtuneissa onnettomuuksissa menehtynyttä. Loukkaantuneita on vuosittain keskimäärin 150.

– Tietyömailla ihmiset tekevät töitä sen eteen, että jatkossa liikenne sujuisi paremmin. Esimerkiksi nopeusrajoituksien noudattamisessa on kyse tielläliikkujien lisäksi mitä suurimmassa määrin myös työmiesten turvallisuudesta. Läheltä piti -tilanteita näkee tietyömailla valitettavan usein, sanoo Heiskanen.

Tietyömaiden kohdalla voi usein myös itse vaikuttaa liikenteen sujuvuuteen. Jos kaksi kaistaa yhtyy tietyön tai muun syyn takia yhdeksi, voi itse kukin helpottaa tilannetta niin sanotun vetoketjuperiaatteen avulla.

Muista ainakin nämä kolme asiaa, kun ajat tietyömaa-alueelle

  1. Jätä kiire pois ja noudata liikennemerkissä mainittua nopeusrajoitusta.
  2. Ennakoi ja varaudu poikkeaviin tilanteisiin.
  3. Ota huomioon sekä työtään tekevät ihmiset että muut tienkäyttäjät.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän