Mika Häkkinen: ”Väärien päätösten seuraukset voivat olla kohtalokkaat”

Sade teki Imolan osakilpailusta todellisen jännitysnäytelmän Red Bullin Max Verstappenin ajaessa vahvaan voittoon ja Lewis Hamiltonin sortuessa harvinaiseen märän radan virheeseen. Valtteri Bottaksen kilpailu päättyi törmäykseen George Russellin kanssa. Törmäys oli muistutus siitä, että väärien päätösten seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Sunnuntainen Imolan osakilpailu oli täynnä jännitystä ja draamaa. Viikonlopun perusteella olen sitä mieltä, että vaikka Red Bullilla on nopein auto, Mercedes ei ole kaukana aika-ajovauhdissa ja kisavauhdissa he eivät jää yhtään. Kisa käydään näiden tallien kesken, Mika Häkkinen analysoi Imolan osakilpailua Unibetin blogissaan.

Aika-ajoissa molemmat Red Bullit menettivät hieman aikaa nopeimmilla aikakierroksillaan, mutta he onnistuivat silti nappaamaan toisen ja kolmannen sijan ja jäivät alle kymmenyksen päähän Lewis Hamiltonista. Täydellisillä kierroksilla Sergio Pérez tai Max Verstappen olisi voinut olla paalulla ja Red Bull olisi voinut vallata eturivin. Mutta kun vastassa on Lewis, virheisiin ei ole varaa.

Oli aika huvittavaa, kun Lewis ja hänen kisainsinöörinsä kuulostivat niin yllättyneiltä paalupaikasta! He tiesivät, että Red Bull oli niskan päällä, joten tarvittiin täydellinen kierros. Puhumme äärimmäisen pienistä marginaaleista.

”Väärien päätösten seuraukset voivat olla kohtalokkaat”

Valtteri Bottaksen ja George Russellin kolari oli vakava ja erittäin kovassa nopeudessa sattunut tälli. Meidän on syytä olla kiitollisia siitä, että autot ovat niin kestäviä ja että molemmat kuljettajat ovat kunnossa.

Kuivuvalla radalla ei voi kisata rinta rinnan, koska märällä olevalla autolla on paljon vähemmän pitoa, kuten Russell huomasi. Oli selvää, että Williamsilla oli mahdollisuus yrittää ohitusta Valtterista. Nuorta kuljettajaa ei voi syyttää yrittämisestä, mutta ohitus ei olisi koskaan onnistunut ulkokautta. Lisäksi Valtterilla ei ollut aikomustakaan luopua kuivasta ajolinjastaan.

Epäonninen onnettomuus johtui hetkessä tehdyistä päätöksistä. Se oli kuitenkin muistutus siitä, että väärien päätösten seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Lewisin suoritus uusintalähdön jälkeen oli erittäin vahva. Kyllä, hänellä kävi tuuri, että punaisen lipun aikana auto saatiin korjattua. Hän oli silti todella nopea kuivuvalla radalla. Red Bull varmasti muistaa, että nopein kierros jäi Lewisin nimiin.

Maxin voitto ei ollut yllätys

Ei ollut yllätys, että Max voitti. Hän sai täydellisen lähdön ja voitti rengas rengasta vastaan -taistelun Lewisin kanssa ensimmäisessä mutkassa. Tilanne oli todella tiukka.

He olisivat helposti voineet kolaroida, mutta molemmat arvioivat tilanteen hyvin, vaikka osuivatkin hieman toisiinsa. Lewisin onneksi auton vauriot jäivät vähäisiksi.

Nämä kaksi kuitenkin taistelevat tosissaan – ja ollaan vasta toisessa kisassa! Ei mikään ihme, että heitä verrataan minuun ja Michael Schumacheriin. Kaksi tasaväkistä autoa ja kaksi kuljettajaa, joita kiinnostaa vain voitto.

Max saattaa kuulostaa hermostuneelta radiossa, joten henkinen taisto hänen ja Lewisin välillä tulee olemaan mielenkiintoinen.

Molemmat haluavat tietenkin voittaa, mutta on tärkeää pysyä rauhallisena. Max ajoi hyvin. Jokainen ykkössija tuo mukanaan voittamisen rytmin, joka on erittäin tärkeä, jos haluaa voittaa mestaruuden.

Sergio teki fantastista työtä aika-ajoissa. Sellaisilla suorituksilla voi luoda mielenkiintoista dynamiikkaa Red Bullille. Tavallisesti tallikaverit eivät päihitä Maxia, ja vaikka Sergion kisa menikin pipariksi, hän alkaa ehdottomasti päästä sinuiksi auton kanssa.

Kuivuva rata tuo mukanaan paljon haasteita

Sääolosuhteet olivat jokaiselle päänsärky sunnuntaina. Märän ja kuivan kelin yhdistelmä on kaikkein vaativin. Kuljettajien on ajettava varovasti ja arvioitava joka kierroksella, mihin suuntaan pito muuttuu.

On erittäin tärkeää muistaa, että kuivuvalla radalla on oikeastaan vain yksi kapea kuiva ajolinja. Siltä linjalta ei auta livetä slikseillä, koska heti kun osuu radan kosteaan tai märkään kohtaan, pito katoaa. Virheitä on helppo tehdä. Molemmat Mercedekset saivat huomata tämän.

Lewis myönsi, että hänellä oli liian kiire ohittaa hitaampia autoja kierroksella 31. Kun hän poistui kuivalta ajolinjalta ohittaakseen Williamsin George Russellin Tosa-mutkassa, rata oli silmin nähden märkä. Aluksi näytti siltä, että Lewisin kisa oli ohi, mutta hän onnistui peruuttamaan pois soralta ja palaamaan varikolle.

McLarenille taas vahva tulos

Olen todella iloinen siitä, että entinen tallini McLaren oli sijoilla kolme ja kuusi. Taas vahva tulos heille. Etenkin Lando Norrisin viikonloppu meni loistavasti. Auto on selvästi nopea.

Lando oli aiheuttamassa melkoista aika-ajoyllätystä, mutta teki pienen virheen viimeisellä yrityksellään. Hän kuitenkin tietää, että vauhtia riittää.

Landon kisa oli erittäin vahva. Tallin päätös laittaa sekä Landolle että Daniel Ricciardolle pehmeät renkaat uusintalähtöä varten osoittaa, että rohkeutta, itsevarmuutta ja päättäväisyyttä riittää.

Rengasvalinnan ansiosta Lando pääsi Ferrarin Charles Leclercin ohi, ja pitämällä huolta renkaistaan hän sai napattua palkintopallisijoituksen.

Red Bull ja Mercedes taistelevat voitoista, ja seuraavista sijoista näyttävät kisaavan McLaren ja Ferrari. Se on hieno nähdä ja muistuttaa minua vanhoista upeista taistoista. Luvassa on hienoja kisoja!

Mika Häkkinen, Unibet F1 Insider.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!