Mika Häkkinen: Formuloissa tilanne voi muuttua nopeasti — rengasrikko ei ole miellyttävä kokemus

Mika Häkkinen analysoi Unibetin kolumnissaan ensimmäistä Britanniassa ajettua osakilpailua, joka sai dramaattisen lopun kolmen rengasrikon myötä. Valtteri Bottaksen kisa päättyi katastrofiin, mutta toinen Mercedes-kuski Lewis Hamilton onnistui nilkuttamaan maaliin pitäen ykkössijansa. ”Häkä” muistelee myös omaa uraansa, jonka aikana koki kaksi pahaa rengasrikkoa, jotka olivat lähellä johtaa vakaviin seurauksiin.

Rengasrikko on asia, jonka jokainen F1-kuljettaja haluaa välttää. Britannian osakilpailussa saimme siitä erittäin dramaattisen muistutuksen. Molempien Mercedes-autojen ja Carlos Sainzin McLarenin eturengasongelmilla oli merkittävä vaikutus Bottaksen ja Hamiltonin mestaruustaistoon: heitä erottaa nyt 30 pistettä. Kisa, jota Mercedes taas dominoi täydellisesti, osoitti miten nopeasti tilanne voi Formula ykkösissä muuttua.

Jos on pakko kärsiä rengasrikko kovissa nopeuksissa, eturenkaan puhkeaminen on parempi kuin takarenkaan. Tämä johtuu siitä, että takapyörissä on niin paljon voimaa, ja kun toinen niistä pamahtaa, auto käännähtää nopeasti joko vasemmalle tai oikealle. Tiedän sen, koska niin on käynyt minulle. Se ei ole mikään mukava kokemus.

Daniil Kvjatin ulosajo kierroksella 12 näytti liittyvän oikeaan takarenkaaseen tai ripustuksiin, ja ongelman aiheutti ehkä kanttarin päältä ajaminen. AlphaTauri on sanonut, että heidän pitää tutkia, oliko kyseessä pelkkä rengasrikko vai jotain vakavampaa.

Oli miten oli, venäläiskuljettaja näytti onnettomuuden jälkeen olevan hieman tolaltaan, ja auto otti pahasti osumaa. Taas kerran saamme olla kiitollisia F1-autojen parantuneesta turvallisuudesta.

Kvjatin onnettomuus toi radalle turva-auton, jonka aikana tallit, muun muassa Mercedes ja McLaren, päättivät vaihtaa renkaat.

Varikkopysähdykset tapahtuivat 10 kierrosta suunniteltua aikaisemmin, mikä tarkoitti sitä, että toisen rengassetin piti kestää lähes 40 kierrosta eräällä kalenterin vaativimmista radoista. Viime kädessä tallien pitää päättää, kuinka koville renkaat voi viedä. On selvää, että nyt oltiin ihan rajoilla.

Likaisessa ilmassa ajaminen koitui Valtterin kohtaloksi

Valtterilta, Lewisilta ja Carlosilta puhkesi kaikilta vasen eturengas. Se kuluu eniten erittäin nopealla ja myötäpäivään ajettavalla Silverstonen radalla. Valtterin rengas meni ensin, mikä ei ole ihme, sillä hän oli startista lähtien pysytellyt ihan tallikaverinsa kannassa.

Toisen auton perässä ajaessa ongelmana on, että eturenkaat joutuvat koville. Se johtuu pyörteisestä ilmasta, jota edessä ajava auto synnyttää. Se vähentää etusiiven aerodynamiikkaa, mikä puolestaan tarkoittaa, että eturenkaiden läpi kulkee enemmän energiaa.

Valtterille ajoitus oli äärimmäisen huono. Hän joutui tulemaan varikolle, mikä pilasi hänen kilpailunsa täysin. Lewisin rengas sen sijaan alkoi kärsiä vasta kaksi kierrosta myöhemmin, ja brittikuski pystyi ajamaan kisan loppuun asti. Lewisilla oli puoli minuuttia kaulaa Max Verstappeniin, joten hänen piti vain yrittää tuoda auto maalin ja pitää ykkössijansa.

Lopputulos oli hämmästyttävä ja tuo Lewisille merkittävän edun mestaruustaistelussa. Valtteri miettii, miten hänkin saisi enemmän tuuria, mutta loppujen lopuksi ero johtui siitä, että Valtteri joutui ajamaan likaisessa ilmassa, kun taas ensimmäisenä ajanut Lewis pääsi nauttimaan puhtaasta ilmasta. Se määritteli, puhkesiko rengas kierroksella 50 vai 52. Niin pieniä ovat erot Formula ykkösissä!

Paha rengasrikko toi harmaita hiuksia

Minäkin kärsin urani aikana rengasrikoista, ja kaksi niistä oli katastrofaalisia. Ensimmäinen aiheutti vakavan onnettomuuteni vuoden 1995 Australian Adelaidessa.

Vasen takarengas puhkesi, mikä lennätti autoni radalta suoraan rengasvalliin 200 kilometrin tuntinopeudella. Sain vakavia vammoja ja jouduin sairaalaan. Saan kiittää radan lääkintätiimiä ja Royal Adelaide Hospitalia henkeni pelastamisesta.

Toisen kerran takarenkaani räjähti vuonna 1999, kun olin kolmannella sijalla Saksan osakilpailussa. Ajoin huippunopeutta, lähemmäs 340 km/h, ja auto pyörähti kahdesti ennen kuin rysähti rengasvalliin keula edellä.

Onneksi turva-alueen sora ja pyörähdykset veivät osan vauhdista, mutta törmäys oli silti kova. Se onnettomuus toi minulle muutaman harmaan hiuksen lisää.

Yksi yhteinen rengastoimittaja johtaa kompromisseihin

Formula ykkösissä on enää yksi rengastoimittaja, mikä tarkoittaa, että renkaiden pitää sopia kaikille autoille ja erilaisille suorituskyvyille. Mercedekset olivat Silverstonen aika-ajoissa sekunnin muita nopeampia, ja kisassakin he olivat omassa luokassaan. Se tarkoittaa, että heidän renkaansa joutuvat kovemmille, joten tavallaan molempiin Mercedeksiin iskenyt rengasrikko on ymmärrettävä.

Pirelli tutkii nyt tarkasti, mitä tapahtui. Se on sanonut, että vaikka renkaat olivatkin melko kuluneita 38 kierroksen jälkeen, toinen tekijä saattoi olla Kimi Räikkösen Alfa Romeo, jonka neljä kierrosta ennen maalia rikkoutunut etusiipi jätti radalle hiilikuitukappaleita. Sellaiset voivat helposti rikkoa jo valmiiksi kuluneen renkaan.

Kunhan tutkimus on valmis, Pirelli kertoo varmasti tulokset FIA:lle ja talleille ennen kuin päättää, millä renkailla ensi viikonloppuna ajetaan. Alun perin toisessa Silverstonen kisassa oli tarkoitus ajaa pehmeämmillä renkailla, mutta rengasrikot ja viikonlopuksi luvattu lämpimämpi sää saattavat muuttaa suunnitelmia.

Valtterin rengasrikko nosti Max Verstappenin kakkoseksi. Kuten olemme jo tällä kaudella nähneet, Red Bull ei ihan pysty vastaamaan Mercedeksen vauhtiin, mutta talli on silti reippaasti muita nopeampi. Ainakin Max, sillä tallikaveri Alex Albonilla on hieman vaikeampaa.

Silverstone oli Renaultille hyvä päivä. Daniel Ricciardo oli neljäs ja Esteban Ocon kuudes. Moottoriasiakas McLaren näytti kuitenkin suurimman osan kisasta vahvemmalta, ja sen epäonneksi Sainz kärsi rengasrikon toiseksi viimeisellä kierroksella. Lando Norris ajoi taas erittäin vahvan kisan ja oli viides. Nuori brittikuski on mestaruussarjassa neljäntenä ja McLaren yhä valmistajien sarjan kolmantena, joten tallin vaikuttava tahti jatkuu yhä.

Nico Hülkenbergin vahva paluu jäi tyngäksi

Vielä muutama sana saksalaiskuskeista Sebastian Vettelistä ja Nico Hülkenbergistä.

Sebastian oli liikenteessä eri rengastaktiikalla kuin tallikaverinsa Charles Leclerc, joka ajoi kolmanneksi, ja sen seurauksena Vettelillä oli pitkä, vaikea ja vähävauhtinen kisa, joka päättyi kymmenenteen sijaan.

Sebastian missasi suurimman osan perjantain harjoituksista muun muassa ohjaamoon liittyvien ongelmien takia, joten viikonloppu oli vaikea. Tallin pitää tehdä enemmän töitä voidakseen antaa Sebastianille tämän ansaitseman auton.

Sergio Pérezin koronavirustartunnan jälkeen Racing Point hankki korvaajaksi Hülkenbergin 18 tunnin varoitusajalla. Nico teki loistavaa työtä harjoituksissa ja aika-ajoissa. Kisa jäi häneltä kuitenkin väliin moottoriongelmien takia. Joskus onni ei vain ole matkassa, ja tämä on siitä hyvä esimerkki. Toivottavasti hän saa uuden tilaisuuden ensi viikonloppuna, mutta se riippuu siitä, saako Sergio lääkäreiltä ajoluvan vai ei.

Taas on takana yksi kisaviikonloppu ilman katsojia, mikä on muistutus siitä, että vuonna 2020 koronavirus ei koskaan ole kaukana.

Mika Häkkinen, Unibet F1 Insider.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!