Liikennevakuutus jatkossa myös senioriskoottereille — vammaisten pyörätuolit rajattu vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle

Uusi liikennevakuutuslaki tulee voimaan 1.6.2024, ja sen myötä uusia sähköisiä liikkumisvälineitä tulee liikennevakuutettaviksi. Vakuuttamisvelvollisuus koskee myös senioriskoottereita, joita esimerkiksi liikuntarajoitteiset käyttävät arjessa liikkumisen apuna.

Uuden lain myötä liikennevakuutettavia ovat kaikki liikkumisvälineet, jotka kulkevat moottorin avulla nopeammin kuin 25 km/h tai joiden paino ylittää 25 kg.

Jos sähköpyörätuoli tai muu vastaavanlainen kevytrakenteinen liikkumisväline on hankittu lääketieteellisin perustein yksinomaan vammaisten käyttöön tarkoitetuksi liikkumisen apuvälineeksi terveydenhuollon toimesta tai suosituksesta, sille ei kuitenkaan tarvitse ottaa liikennevakuutusta.

Jos vammaisella henkilöllä on liikkumista avustava maastomönkijä tai vastaava, tulee sille hankkia vakuutus. Kun henkilön liikkumisrajoite johtuu esimerkiksi ikääntymisestä, on apuvälineenä käytettävälle liikkumisvälineelle niin ikään otettava vakuutus.

– Suosittelemme, että kaikki sähköpyörätuolin tai senioriskootterin omistajat selvittävät omien liikkumisvälineidensä vakuutustarpeet, ja ottavat tarvittaessa yhteyttä vakuutusyhtiöön saadakseen lisätietoja. Vakuuttamisvelvollisuudesta on vapautettu vain vammaisille tarkoitetut liikkumisen apuvälineet, Liikennevakuutuskeskuksen vakuutuspäällikkö Lauri Linna neuvoo.

Vakuuttamisvelvollisuuden alaisille rekisteröimättömille laitteille vakuutus tarvitaan viimeistään silloin, kun laitteella lähdetään liikkeelle. Ilman vakuutusta laite on käyttökiellossa, eikä sillä saa ajaa edes omalla pihalla. Kaatuminen, törmäys tai muu vahinko voi tapahtua missä vain.

Jos vakuuttamisvelvollisuudesta vapautettu liikkumisväline, kuten sähköpyörätuoli, aiheuttaa vahingon, korvauksista huolehtii Liikennevakuutuskeskus. Kolmansille osapuolille korvataan sekä henkilö- että omaisuusvahingot, ja lisäksi vahingon aiheuttaneelle korvataan tämän omat henkilövahingot.

– Vaikka sähköpyörätuolit liikkuvat hitaasti, ne voivat suuren painonsa vuoksi aiheuttaa vakavia vahinkoja. Lakimuutos parantaa kaikkien tienkäyttäjien asemaa, sillä se varmistaa, että sekä sivullisille että laitteen käyttäjälle itselleen aiheutuvat vahingot korvataan vahinkotilanteessa, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu muistuttaa.

Liikennevakuutuksen voi ostaa mistä tahansa niitä myyvästä vakuutusyhtiöstä. Koska liikennevakuutuksen sisältö on määritelty laissa, on vakuutusturva samanlainen riippumatta vakuutusyhtiöstä. Vahingonkärsinyt voi hakea korvausta suoraan vahingon aiheuttajan vakuutusyhtiöstä.

Uudistettu liikennevakuutuslaki tulee voimaan 1.6.2024. Lakiuudistus pohjautuu EU:n liikennevakuutusdirektiivin kansalliseen täytäntöönpanoon. Lain mukaan vakuutettavia ovat moottoriajoneuvot, joiden paino on enemmän kuin 25 kg tai rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h. Rakenteellinen nopeus tarkoittaa laitteen valmistajan tai maahantuojan laitteelle asettamaa nopeutta. Lisäksi vakuutettavia ovat kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat.

Vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle on rajattu mm. vammaisten käytössä olevat sähköpyörätuolit sekä sellaiset sähköavusteiset pyörät, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, ja joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h, ja moottorin suurin sallittu teho on 250 W.

Vahingonkärsinyt voi hakea korvausta suoraan vahingon aiheuttajan vakuutusyhtiöstä. Liikennevakuutuksen voi ostaa mistä tahansa niitä myyvästä vakuutusyhtiöstä. Koska liikennevakuutuksen sisältö on määritelty laissa, on vakuutusturva samanlainen riippumatta vakuutusyhtiöstä.

Lue lisää sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisesta

Lue myös

Luku 25 ratkaisee, pitääkö sähköisellä liikkumisvälineellä olla liikennevakuutus vai ei!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

 

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän