Kinkkinen tilanne parkkipaikalla – vaikka olet pysähtynyt, voit joutua maksajaksi!

Lähes puolet kaikista vakuutusyhtiöiden tietoon tulevista liikennevahingoista sattuu parkkipaikoilla, kerrotaan LähiTapiolan tiedotteessa.

Asiantuntijan mukaan epäselvyydet parkkipaikkakolareissa liittyvät usein tilanteisiin, joissa kolarin toinen tai molemmat osapuolet ovat olleet poistumassa parkkiruudusta ajoväylälle.

– Pysäköintiruudusta lähtevä kuljettaja on tieliikennelain mukaan aina väistämisvelvollinen kaikkea ajoväylällä olevaa liikennettä kohtaan. Ei ole väliä peruuttaako tai ajaako hän eteenpäin ruudusta. Ruudusta lähtijällä on myös aina väistämisvelvollisuus, vaikka joku peruuttaisi ajoväylällä, kertoo LähiTapiolan liikennevahinkojen asiantuntija Johanna Määttä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Määtän mukaan tyypillisimmät epäselvät vahinkotilanteet ovat tilanteita, joissa molemmat osapuolet peruuttavat pysäköintiruudusta ajoväylälle.

Vaikka toinen on ehtinyt pysähtyä, ja toinen peruuttaa päälle, niin pysähtynytkin joutuu useimmiten korvaamaan vastapuolen kustannukset.

– Kiistoja aiheutuu paljon tilanteissa, joissa molemmat ovat peruuttaneet parkkiruudusta ja ajoneuvot törmäävät ajoväylällä. Liikennevahinkolautakunnan vakiintuneen korvauskäytännön mukaan vahingon aiheuttaminen ja korvausvastuu katsotaan menevän pääsääntöisesti puoliksi tilanteissa, joissa ajoneuvot ovat peruuttaneet edes osittain samanaikaisesti ruudusta. Tällöin liikennevakuutuksesta korvataan puolet vastapuolelle aiheutuneesta vahingosta. Asiakas voi hakea kolarointivakuutuksen sisältävästä kaskovakuutuksesta korvausta toiseen puolikkaaseen, kertoo Määttä.

Ajoneuvojen väliset vahinkotilanteet ratkaistaan vakuutusyhtiöissä muun muassa liikennevakuutuslain ja tieliikennelain säännöksiä soveltaen.

Liikennevahinkolautakunnan antamat linjaavat ratkaisut ja lausunnot sekä oikeuden päätökset ohjaavat korvauskäytäntöä.

Liikennevahingoissa vahingon aiheuttajan lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan henkilövahinkoja ja vastapuolen omaisuusvahinkoja. Kaskovakuutuksesta korvataan omalle autolle sattuneita vahinkoja vakuutusturvan tason ja ehtojen mukaisesti.

– Vahinkoja seuraamalla olen huomannut, että monilla pysäköintialueilla on epäselvyyksiä väistämisvelvollisuuden suhteen. Pysäköintialueella ajoväylien risteykset ovat lähtökohtaisesti tasa-arvoisia, ellei ajoväyliä ole liikennemerkein tai muuten merkitty eriarvoisiksi, Määttä jatkaa.

Lumisilla kaduilla kolhiintuvat kyljet

Määtän mukaan talviaikaan sattuu vahinkoja, joissa ajoneuvot kohtaavat lumivallien kaventamalla kadulla.

– Näissä tilanteissa naarmuuntuvat usein kyljet ja sivupeilit, kun väistetään rinnakkain liian kapeassa kohdassa. Jos tiellä ei mahdu kahta ajoneuvoa sivuuttamaan toisiaan, toisen on pysäytettävä ajoneuvonsa, jotta sivuutus voi tapahtua vaaratta. Mikäli kumpikaan osapuoli ei ole pysäyttänyt ajoneuvoaan, katsotaan vahingon pääsääntöisesti aiheutuneen kummankin osapuolen menettelystä ja korvausvastuu menee näissä tilanteissa puoliksi, kertoo Määttä.

Asiantuntijan vinkit vahinkotilanteisiin

  • Tarkista aina kolarin toisen osapuolen henkilöllisyys, ajoneuvon tiedot ja vakuutusyhtiö.
  • Jos tilanne on epäselvä, ota mahdollisuuksien mukaan silminnäkijöiden yhteystiedot ylös. Ota valokuvat tapahtumapaikasta ja vahingoista.
  • Älä ota vastaan vahingosta rahallista korvausta onnettomuuspaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta vai aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset.
  • Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti. Autossa kannattaa pitää mukana vakuutusyhtiön vahinkoilmoituksia.
  • Kolarin jälkeen voi joutua odottamaan toisen osapuolen vakuutusyhtiön korvauskäsittelyä ja maksua. Omasta kaskovakuutuksesta voi kattaa ensin korvauskustannukset ja toisen yhtiön korvatessa vahingon takaisin omalle vakuutusyhtiölle saa myös omavastuun takaisin ja bonus palautetaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!