Katso tästä selkeät neuvot lasten turvakaukalon hankintaan

Katso videolta vihjeet turvakaukalon hankintaan. 

3.11.2017 21.20

Yksi uuden lapsiperheen tärkeistä päätöksistä on sopivan turvakaukalon valinta lapsen kuljettamista varten. 

Tarjontaa on markkinoilla paljon ja netin keskustelupalstoilla on intohimoista kirjoittelua aiheesta. Ennen turvakaukalon lopullista valintaa kannattaa tutustua testituloksiin Autoliiton kotisivuilla (www.autoliitto.fi/turvaistuintesti) ja jättää kaikki heikon tai välttävän arvosanan saaneet kaukalot pois harkintalistalta.

Kokeile ennen hankintaa

Uusi turvakaukalo on syytä hankkia asiantuntevasta liikkeestä, jossa on mahdollisuus tutustua sen asennukseen ja käyttöön. Näin voidaan varmistaa, että kaukalo mahtuu juuri omaan autoon ilman ongelmia ja että asentaminen on muutenkin helppoa ja sujuvaa.

Turvakaukalon mukana on oltava aina selkeä käyttöohje, jonka avulla asennus onnistuu oikein. Istuimessa saattaa olla sellaisia osia, toimintoja tai säätöjä, jotka jäisivät käyttöohjeeseen tutustumatta huomaamatta.

– Turvakaukalossa helppokäyttöisyyden merkitys vielä korostuu, sillä kaukaloa irrotetaan ja kiinnitetään jatkuvasti kun taas isompien lasten turvaistuin pysyy usein koko ajan autossa kiinnitettynä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen huomauttaa.

Myös auton käyttöohjekirjaan on syytä perehtyä ja varmistaa, asettaako esimerkiksi auton oma turvatekniikka joitain rajoituksia lasten turvalaitteiden sijoitteluun tai asentamiseen. Turvaistuinvalmistajan nettisivuilta voi tarkistaa kyseisen turvalaitteen soveltuvuuden juuri omaan automalliin.

Kiinnitä lapsi tiukasti

Lapsen kiinnittäminen turvakaukaloon on yhtä tärkeää kuin kaukalon kiinnittäminen autoon. Liian löysässä olevat vyöt mahdollistavat lapsen irtoamisen kaukalosta. Talviaikaan oman haasteensa vöiden kiristämiseen tuo lapsen paksu vaatetus. Tämä ongelma on vältettävissä lisävarusteena ostettavan lämpöpussin avulla.

– Lämpöpussissa kaukalon turvavyöt tulevat pussin sisään, minkä ansiosta lapsi voidaan laittaa kaukaloon ilman paksuja toppavaatteita. Lämpöpussi on myös helppo avata irrottamatta lasta istuimen turvavöistä, Vesalainen kertoo.

Hyvät turvakaukalot ovat monesti melko kalliita ja houkutuksena on käytetyn kaukalon hankkiminen. Käytettynä ventovieraalta hankitun turvakaukalon historiasta ei voi milloinkaan olla täysin varma. Ehjältä näyttävä kaukalo on saattanut olla kolarissa ja vaurioitua.

Oman perheen tai luotettavan tuttavan käytössä aiemmin ollutta kaukaloa voi toki hyödyntää.

– Useimmiten istuimen maksimikäyttöajaksi määritellään 5-7 vuotta riippuen istuimen käyttöasteesta ja säilytysolosuhteista. Tämän jälkeen istuinta ei pidä enää käyttää, sillä sen muoviosat voivat haurastua ajan myötä, Vesalainen toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here