Katso tästä kartta Suomen hirvieläinonnettomuuksista

Syksyn pimenevät illat ja talvilaitumille siirtyvät hirvieläimet aiheuttavat maanteiden tilastoihin selvän onnettomuuspiikin.

Yksinkertaisin keino välttää onnettomuus tai ainakin pienentää törmäyksestä aiheutuvia vahinkoja on alentaa tilannenopeutta. Näin kannattaa tehdä etenkin hirvivaroitusalueilla.

Esimerkiksi Keski-Suomessa hirvi ja auto osuvat yhteen noin 150 kertaa vuodessa. Lisäksi jonkun verran sattuu onnettomuuksia peurojen, suurpetojen ja villisikojen kanssa.

Etenkin isot pedot ja villisiat ovat loukkaantuneina arvaamattoman vaarallisia. Siksi niiden kanssa törmättäessä on viisasta soittaa apua autossa istuen, jos se vain suinkin on mahdollista ja turvallista.

Hirvieläinten onnettomuuskartta koko Suomen alueelta löytyy osoitteesta http://apps.strafica.fi/hirvi/.

Aja rauhallisesti ja keskity seuraamaan ympäristöäsi

Tilannenopeuden alentamisen lisäksi tien vierustoja on syytä tarkkailla syksyisin tavallistakin tiiviimmin.

On syytä muistaa, että vaikka hirvivaroitusmerkit on asennettu kokemuksien perusteella todennäköisille eläinten ylityspaikoille, ei hirvi tai muukaan eläin tunne varoitusmerkkejä, joten niitä voi liikkua täysin yllättävissäkin paikoissa.

Muita autoilijoita on fiksua varoittaa pitkiä valoja vilauttamalla, mikäli tien varsilla näkyy ylimääräistä liikettä.

– Uudempi autokanta on turvallisempaa vanhaan verrattuna. Niinpä nopeuden pudottaminen satasesta kahdeksaankymppiin estää hirveen törmätessä sen, ettei satoja kiloja painava eläin tule tuulilasista syliin. Satasen vauhdista se voi hyvinkin tulla, eikä tarvinne luetella mahdollisia seurauksia, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen muistuttaa.

Jos kuitenkin kolahtaa…

  • Varoita muuta liikennettä ja vie varoituskolmio paikalleen
  • Auta ja hälytä apua, jos onnettomuudessa on loukkaantuneita ihmisiä (112)
  • Ilmoita aina poliisille (112)

Onnettomuuspaikan voi myös merkitä hansikaslokeroon valmiiksi tulostetulla lappusella: https://riista.fi/wp-content/uploads/2015/09/Riistaonnettomuusmerkki_SRVA_FIN-SE-EN-RU_20153.pdf

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here