Kännykästä myös auton avain


5.9.2017 14.15

Bosch tuo markkinoille Perfectly Keyless -nimisen palvelun, joka tekee älypuhelimesta auton avaimen. Järjestelmä otetaan käyttöön lataamalla sovellus älypuhelimeen ja liittämällä auto siihen.

Kun auto on liitetty järjestelmään, sovellus luo kertaluonteisen, kuljettajan digitaaliseen lukitukseen sopivan turva-avaimen.

Perfectly Keyless tunnistaa auton antureiden avulla, kuinka kaukana suojausavaimen sisältävä älypuhelin on. Kun kuljettajan ja ajoneuvon välinen etäisyys on alle kaksi metriä, auton lukitus aukeaa.

Heti kun ajoneuvo avautuu, kaikki ennalta määrätyt yksilölliset asetukset, kuten taustapeilin tai istuimen asento, aktivoituvat.

Jos Perfectly Keyless havaitsee, että älypuhelin on ajoneuvossa, moottori käynnistyy vain start-stop-painiketta painamalla.

Kun kuljettaja nousee autosta ja siirtyy siitä yli kahden metrin etäisyydelle, auto lukittuu automaattisesti ja järjestelmä lähettää siitä kuittauksen kuljettajan älypuhelimeen.

Rajaton määrä avaimia

Autojen omistajat voivat luovuttaa autonsa esimerkiksi perheenjäsenten ja ystävien käyttöön Perfectly Keyless -järjestelmän avulla. Järjestelmä luo tällöin uuden henkilökohtaisen digitaalisen avaimen ja lähettää sen pilvipalvelun kautta vastaanottajan älypuhelimeen.

Jokainen avain on ainutlaatuinen, ja kunkin käyttäjän asetukset voidaan mukauttaa. Perfectly Keyless -järjestelmän avulla myös suuremman ajoneuvokaluston hallinta on helppoa. Käyttäjien käyttöoikeuksia voidaan lisätä ja poistaa digitaalisesti, ja niille voi asettaa myös maantieteellisiä ja aikaan liittyviä rajoituksia.

Jotta järjestelmä toimii, on autonvalmistajien asennettava autoihin läheisyysanturit ja ohjausyksikkö. Anturit mittaavat, kuinka kaukana kuljettajan älypuhelin on autosta ja rekisteröivät samalla sen, mistä suunnasta kuljettaja lähestyy.

Ohjausyksikkö hallinnoi digitaalista turva-avainta ja varmistaa, että älypuhelin, pilvi ja ajoneuvojärjestelmät kommunikoivat sujuvasti.

Jos älypuhelin, johon sovellus on asennettu, katoaa, digitaalinen avain voidaan poistaa käytöstä verkossa. Tämä estää sekä valtuutettujen henkilöiden että kolmansien osapuolten pääsyn ajoneuvoon.

Uusi älypuhelin voidaan yhdistää ajoneuvoon ainutlaatuisen turvakoodin avulla koska tahansa. Sillä välin perinteinen ajoneuvoavain toimii tavalliseen tapaan.

Perfectly Keyless poikkeaa markkinoilla olevista avaimettomista järjestelmistä

Nykypäivän avaimettomat järjestelmät perustuvat edelleen fyysiseen avaimeen, jonka tulee olla kuljettajan taskussa tai käsilaukussa, jotta siru toimisi. 

Lisäksi autojen yhteiskäyttöpalvelut hyödyntävät nyt ensimmäisiä sovelluspohjaisia digitaalisia käyttöjärjestelmiä avainten hallinnan helpottamiseksi. Näissä sovelluksissa kuljettajien tulee pyytää pääsyä ajoneuvoon älypuhelimellaan.

Perfectly Keyless -järjestelmässä erillistä avainta, sirukorttia tai älypuhelimen käyttöä ei tarvita – riittää, että älypuhelin on taskussa. Ajoneuvon käyttöjärjestelmä avaa auton automaattisesti heti, kun kuljettaja ja älypuhelin tulevat sen lähelle.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here