Joko teit nämä kaksi tarkistusta renkaidenvaihdon jälkeen?

4.5.2018   16.20

 

Renkaiden vaihtosesonki alkaa olla ohi ja suurin osa suomalaisista huristelee kesärenkailla.

Ennen renkaidenvaihtoa tulee tarkastaa niiden kunto ja riittävä urasyvyys, mutta vaihdon jälkeen tulee tarkistaa pulttien kiristys. Jos vaihtaa renkaat itse, jälkikiristys kannattaa tehdä heti parin ajokerran jälkeen, todetaan Lähitapiolan tiedotteessa.

– Erityisesti alumiinivanteiden kanssa saattaa käydä niin, että pultit löystyvät muutaman ajokerran jälkeen. Tämä voi johtua muun muassa siitä, että vanteen ja pyörän navan välissä on ollut likaa tai pulttien kierteissä on ollut likaa, jolloin ne eivät ole kiristyneet normaalisti ensimmäisellä kiristyskerralla, Lähitapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kuvailee.

Lähitapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan moni suomalainen kuitenkin unohtaa jälkikiristyksen. 29 prosenttia vastanneista kertoo, että kiristys on jäänyt joskus tekemättä tai ei ole koskaan tehnyt sitä.

Nuoret muistavat tehdä jälkikiristyksen muita paremmin. Alle 25-vuotiaista 72 prosenttia tekee sen aina. Sen sijaan 25-34-vuotiailta asia unohtuu keskimääräistä useammin.

Tarkasta rengaspaineet säännöllisesti

Toinen jälkitarkastus, joka on hyvä tehdä myös renkaanvaihdon jälkeen, on ilmanpaineiden mittaus. Renkaiden ilmanpaine tulisi tarkastaa rengaspainemittarin avulla säännöllisesti.

– Huolellinen kuljettaja tarkistaa rengaspaineet kuukauden välein. Jos renkaat ovat uudet, riittää yleensä parin kuukauden välein. Lämpötilan sahaaminen edestakaisin vaikuttaa siihen, että rengaspaineet eivät pysy täysin siinä mihin ne on vaihdon yhteydessä asetettu.

Niemisen mukaan moni laittaa varmuuden vuoksi 0,2 baria ylipainetta suositukseen verrattuna. Tämä nyrkkisääntö toimii useimmissa autoissa hyvin, koska pieni ylipaine ei ole vaarallista. Alipaine sen sijaan lisää kitkaa, renkaan kuumenemista ajossa ja renkaan kulumista.

.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here