Itä-Suomessa on tänä vuonna varastettu ainakin 168 katalysaattoria

Itä-Suomessa on tehty vuoden 2022 aikana 168 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista. Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien (rhodium, palladium ja platina) vuoksi. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa.

Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda, Toyota, Volvo ja Opel. Anastettuja katalysaattoreita myydään ympäri Suomea korjaamoihin ja romuliikkeisiin sekä viemällä niitä ulkomaille myyntiin.

Katalysaattorivarkauksia tekevät suomalaiset ja ulkomaalaiset rikolliset. Ammattilainen irrottaa akkupistosahaa käyttäen pysäköidyn auton pakoputkistossa olevan katalysaattorin muutamassa minuutissa.

Kiinnostaako auto ja liikenne? Tilaa tästä Autotodayn uutiskirje!

Katalysaattorivarkaus kohdistuu yleensä yöaikaan pysäköintipaikalle tai kadun varteen jätettyyn autoon. Ja yleensä paikoille, joissa on huono valaistus tai auto pysäköity paikalle, jonne on näkemäesteitä. Usein kohteet myös tiedustellaan etukäteen. Kannattaa siis kiinnittää huomiota tuntemattomien henkilöiden liikkumiseen pysäköintipaikoilla.

Suojaustoimet

Katalysaattoria voi suojata rikollisilta monella tavalla. Toiset tavat ovat helpompia kuin toiset, ja jotkin tavat maksavat enemmän kuin toiset. Jos autosi kuuluu riskiryhmään, jotakin on syytä tehdä.

Ohessa muutama helppo ja yksinkertainen tapa yrittää estää autoa joutumasta rikoksen kohteeksi.

1. Pysäköi autosi hyvälle paikalle

Jos et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, yksinkertaisin keino suojata autosi katalysaattorivarkailta on pysäköidä se valoisalle / valaistulle paikalle tai paikalle, jonne on koko ajan hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta. Näin kasvaa todennäköisyys sille, ettei autosi joudu rikoksen kohteeksi.

2. Asenna suojapelti katalysaattorin eteen

Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla ja kotioloissa, jos kädentaitoja ja välineitä löytyy.

3. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin

Tunnisteen kaivertaminen katalysaattoriin on yksi monista tavoista saada rikollinen harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa. Kun rikollinen huomaa rekisterinumeron katalysaattorissa, voi olla, että hän jättää koskematta katalysaattoriin.

4. Maalaa katalysaattori

Rikollista toimintaa voi ehkäistä myös maalaamalla katalysaattori lämmönkestävällä huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois, koska he huomaavat, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla.

Jos huomaat epäilyttävää toimintaa oman tai jonkun toisen auton kimpussa, soita viipymättä yleiseen hätänumeroon 112. Ja jos pystyt ottamaan videokuvaa tai valokuvia rikollisesta toiminnasta (tekijästä ja hänen käyttämästä ajoneuvosta) tai tekemään havaintoja tekijän poistumissuunnasta, ne monesti helpottavat merkittävästi tekijän kiinnisaantia ja siten rikosvastuun kohdentumista.

Paikalliset nuoret aikuiset varastivat katalysaattoreita

Poliisi sai kiinni katalysaattorivarkaan

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän