Installaatio Flow Festivalilla visualisoi reaaliaikaisia ilmansaasteita herätelläkseen ilmastotoimia

Ruotsalainen sähköautovalmistaja Polestar on omistautunut vastuullisuudelle, muotoilulle ja innovaatiolle. Näitä aatteita edustaa Flow Festivalin Tiilikello x Polestar -tila.

Hollantilainen taiteilija Thijs Biersteker on rakentanut tilaan uusimman teoksensa, GASP-installaation, joka hyödyntää reaaliaikaista ilmansaastedataa esittääkseen PM2.5 ja sitä pienempien hiukkasten läsnäoloa Helsingin ilmakehässä.

Teos suurentaa hiukkaset 4000-kertaisiksi ja muuttaa ne veteen putoaviksi pisaroiksi, tehden näkymättömän terveysuhan* näkyväksi lumoavalla, mutta samaan aikaan katsojaa haastavalla tavalla. Pisaroiden määrä muuttuu jatkuvasti reaaliaikaisen ilmansaastetason perusteella tuoden esille ilmakehän ja siinä liikkuvien hiukkasten jatkuvan muutoksen. Polestar ja Flow Festival tilasivat Bierstekerin installaation festivaalia varten.

– Thijs sekä muut ilmastotiedettä taiteen avulla konkretisoivat taiteilijat ovat merkittävässä roolissa muutoksen aikaansaamisessa. Usein luvut sekä tieteelliset tutkimustulokset voivat tuntua etäisiltä ja niiden merkitystä on vaikea nähdä omassa arkipäivässä. Näyttämällä ilmansaasteiden läsnäolon ja sen jatkuvan muutoksen konkreettisella tavalla GASP-installaatio tulee varmasti herättelemään monia katsojia ilmastomme tilasta, kommentoi Polestar Suomen markkinointi- ja viestintäjohtaja Martin Österberg.

Aikaisemmin Biersteker on tehnyt Polestarille We Harvest Wind -teoksen, joka oli taiteellinen tulkinta Polestar 2 -auton elinkaaren hiilijalanjäljestä. Installaatio antoi tuulen voiman kirjaimellisesti ihmisten käsiin ja symboloi tarvetta siirtyä välittömästi uusiutuvaan energiaan.

Bierstekerin aikaisempiin teoksiin kuuluu muun muassa robottikasvi, joka analysoi eri maiden äänestysdatan vaikutusta biodiversiteettiin: kasvi kukoistaa ihmisten äänestäessä ilmastotoimia tekeviä hallituksia ja nuupahtaa, kun esimerkiksi fossiilisia polttoaineita tukevat hallitukset pääsevät valtaan.

Lisäksi hän on tehnyt sademetsien tuhoutumisen näkyväksi luomalla palan sademetsää, joka katoaa katsojan silmien edessä metsäkadon kanssa samaa tahtia.

– On ollut mahtavaa tuoda ilmansaasteita esittävä taideteos GASP vanhaan kaasukelloon. Se korostaa fossiilisten polttoaineista luopumisen tärkeyttä ja herättää tietoisuutta näkymättömien hiukkasten aiheuttamasta vahingosta. Se on loistava paikka jokaiselle kävijälle hengähtää syvään ja reflektoida hetki ennen sukeltamista takaisin festivaalin tunnelmaan, taiteilija ja Woven Studion perustaja Biersteker kommentoi.

Tiilikello x Polestar -tila avattiin yleisölle Flow Festivalin ensimmäisenä päivänä 11. elokuuta.

GASP tulee olemaan tilassa koko Flow-viikonlopun ajan. Taideteoksen lisäksi festivaalivieraat pääsevät näkemään Polestarin uusimman mallin, sähkökatumaasturi Polestar 3:n, joka on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Skandinaavinen minimalistinen muotoilu, vastuulliset materiaalit ja innovatiivinen teknologia yhdistyvät katumaasturin keskeisiin elementteihin, määritellen sen sähköisen aikakauden tarpeisiin.

Kuljettajan ja matkustajien terveyden suojelemiseksi Polestar 3 käyttää CabinAir-ilmansuodatusteknologiaa, joka vähentää sisäilman haitallisia pienhiukkasia 95 %, viruksia 97 % viruksista sekä siitepölyä ja allergeeneja 99,9 %.

*YK:n mukaan ilmansaasteet ovat suurin ympäristöuhka terveydelle, tappaen arviolta 7 miljoonaa ihmistä vuosittain.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän