Goodyearin tulevaisuuden renkaassa kasvaa sammalta

20.3.2018 19.35

Goodyearin uusin konseptirengas, joka esiteltiin vuoden 2018 Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä, on melko erikoinen ratkaisu.

Goodyearin mukaan rengas herättää kirjaimellisesti henkiin tulevaisuuden autoilun utopistisena ratkaisuna, jonka ansiosta kaupunkiautoilu on puhtaampaa, mukavampaa, turvallisempaa ja ympäristöystävällisempää.

Tässä Oxygene-nimen saaneessa konseptissa on rakenne, jossa muun muassa renkaan sivussa kasvaa elävää sammalta. 

Renkaan avoin rakenne ja pintakuvio imevät ja kierrättävät kosteutta ja vettä tien pinnasta, jolloin yhteyttämistä pääsee tapahtumaan ja happea vapautuu ilmaan.

Goodyearin Oxygene-konseptin innoittajana on kiertotalous, jossa korostetaan materiaalien hävikin, päästöjen ja energiahäviön vähentämistä.

Konsepti on suunniteltu integroitavaksi saumattomasti tulevaisuuden kaupunkikuvaan, ja siinä on useita suorituskykyratkaisuja:

  • Hengittämämme ilman puhdistaminen: Oxygene imee kosteutta tiestä pintansa kautta ja ottaa ilmasta hiilidioksidia renkaan sivussa kasvavan sammaleen ravinnoksi, joka vapauttaa happea yhteyttämisen kautta. Pariisin kokoisessa kaupungissa, jossa on noin 2,5 miljoonaa autoa, tämä tarkoittaisi, että renkaat tuottaisivat lähes 3 000 tonnia happea ja poistaisivat ilmasta yli 4 000 tonnia hiilidioksidia vuodessa.
  • Kuluneiden renkaiden kierrätys: Oxygenessa on rakenne, jota ei ole täytetty ilmalla ja joka on tuotettu 3D-tulostuksella kierrätetyistä renkaista saadusta kumijauheesta. Tämä kevyt, iskuja vaimentava rakenne antaa pitkäkestoisen, puhkeamattoman ratkaisun, joka pidentää renkaan käyttöikää ja minimoi käytettävyysongelmat ja siten tekee autoilusta huoletonta. Renkaan avoin rakenne parantaa turvallisuutta, sillä se auttaa imemään vettä pinnasta, mikä parantaa märkäpitoa.
  • Tuottaa itse tarvitsemansa sähkön: Oxygene hyödyntää yhteyttämisessä syntyvän energian integroidussa elektroniikassaan, johon sisältyy muun muassa antureita, keinoälykeskusyksikkö ja renkaan sivussa oleva, mukautettava valonauha, joka vaihtaa väriä ja varoittaa sekä tienkäyttäjiä että jalankulkijoita tulevista ohjausliikkeistä, kuten kaistanvaihdoista tai jarrutuksesta.
  • Tiedonsiirtoa valon nopeudella: Oxygenessa käytetään optista tiedonsiirtojärjestelmää (LiFi), jossa mobiiliyhteys toimii valon nopeudella. LiFin avulla rengas voi muodostaa yhteyden esineiden internetiin, mikä mahdollistaa autojen välisen (V2V) ja auton ja infrastruktuurin välisen (V2I) tiedonsiirron, joka on ratkaisevan tärkeää älyliikenteen hallintajärjestelmille.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän