Etenkin näissä paikoissa tietyöt voivat ruuhkauttaa juhannusliikenteen

Kuva: Matti Sulanto.

Juhannusliikenteessä kannattaa varautua liikenteen jonoutumiseen. Liikennettä on useilla tieosuuksilla tavallista viikonloppua enemmän, joten matkaan kannattaa varata riittävästi aikaa.

Menoliikenteen vilkkain päivä on torstaina ja paluuliikenteen sunnuntaina 23.6. Jos et voi välttää matkantekoa liikenteen vilkkaimpina aikoina, ota kuitenkin rauhallisesti: perille juhannuksen viettoon pääset ruuhkassakin.

Menoliikenne on vilkkaimmillaan totuttuun tapaan juhannusaattoa edeltävänä torstaina. Myös perjantaiaamupäivällä menoliikennettä on runsaasti, mutta selvästi vähemmän kuin torstaina.

– Esimerkiksi valtatiellä 4 liikennemäärät voivat olla kaksinkertaiset normaaliin torstain liikenteeseen verrattuna, kertoo liikenteenohjausyksikön päällikkö Mika Jaatinen ITM Finlandin tieliikennekeskuksista.

Tuttua on myös se, että monet valtaväylät voivat ruuhkautua menoliikenteen huipputunteina. Kun liikenne on vilkkaimmillaan, ajonopeudet saattavat laskea paikoitellen 20–30 km/h normaalia alemmiksi.

– Juhannusliikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä, ruuhkautuvat mitä suuremmalla todennäköisyydellä, Jaatinen jatkaa.

Juhannuksena liikenteen määrä on niin suuri, että pienikin liikennehäiriö voi saada nopeudet laskemaan ennustettua alemmaksi. Lisäksi sadesää ruuhkaisimpina tunteina voi laskea nopeuksia huomattavasti.

Tieliikennekeskukset seuraavat liikenteen tilannekuvaa 24/7

Menoliikenne on torstaina vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa klo 12 ja 19 välillä ja pohjoisemmassa vielä myöhempäänkin. Suurimmat nopeuden alenemat osunevat valtatielle 9 Tampere-Orivesi välille, valtatielle 5 Lusi-Mikkeli sekä valtatielle 4 Helsinki-Lusi.

Paluuliikenne osuu sunnuntaihin 23.6 alkaen aamupäivästä ja jatkuu vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20:00 – 22:00 asti. Liikennemäärät ovat keskimäärin 40-50 % normaalia korkeammat. Nopeuden alenemia ja jonoutumista esiintyy etenkin valtatiellä 4 Jyväskylä-Helsinki, valtatiellä 5 Mikkeli-Lusi ja valtatiellä 9 Orivesi-Tampere. Nopeudet laskevat noin 20-50 km/h.

Näissä paikoissa on liikennettä haittaavia tietöitä

Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan, mutta kaikkia liikennettä haittaavia esteitä ei voida kuitenkaan juhannukseksi poistaa. Tietöistä voi aiheutua alennettuja nopeusrajoituksia, ajokaistojen muutoksia tai sulkemisia, mitkä kaikki hidastavat liikennettä.

Liikennettä mahdollisesti haittaavia tietöitä on seuraavilla valtateillä

  • VT3 Nurmijärvi
  • VT3 Lempäälä
  • VT3 Sääksjärvi
  • VT4 Korson liittymä, Vantaa
  • VT4 Jyväskylän ympäristössä useampi työmaa
  • VT4 Oulun kohdalla useampi peräkkäinen työmaa
  • VT7 Mossabergetin silta, Loviisa
  • VT7 & VT6 Koskenkylän liittymä
  • VT 12 Kangasala

Turun saariston lautoille voi muodostua jonoja. Tänä juhannuksena Nauvo-Parainen väliä ajetaan kolmella lautalla (torstai-perjantai, sunnuntai). Näistä Elektra ja Sterna ajavat aikataulun mukaan ja Falko ilman aikataulua ruuhkaa purkaen.

Ruuhkaa voivat tietöiden ohella aiheuttaa juhannuksen erilaiset yleisötapahtumat. Normaalisti hiljaiset väylät saattavat ruuhkautua suuren väkimäärän johdosta

Tiedot käynnissä olevista tietöistä ja muista häiriöistä löytyvät Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelusta osoitteesta: https://liikennetilanne.tmfg.fi/

Vaihtoehtoisten matkareittien suunnittelu ja ajokunto onnistuneen juhannusmatkan A ja O

Onnistuneeseen juhannusmatkaan kuuluu matkareittien ennakointi, mahdollisten ruuhkapaikkojen välttäminen ja tietenkin hyvä fiilis – myös paluumatkalla. Ajokuntoon kannattaa kiinnittää huomiota jo etukäteen, jotta paluu sujuu turvallisesti.

– Festareille tai muutoin juhannuksen viettoon lähtevien kannattaa suunnitella myös paluumatkansa ajoissa ja sopia kuljettajajärjestelyt ennakolta. Myös taukojen pitämiset on hyvä ottaa huomioon aikataulutuksessa sekä meno- että tulomatkalla, muistuttaa Liikenne- ja viestintäviraston johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Selvänä ja tarkkaavaisena ratin taa

Liikenneturva kannustaa juhannuksen juhlijoita huolehtimaan yhteisesti siitä, ettei kukaan lähde auton rattiin päihtyneenä – oli aine mikä tahansa. Rattijuopumustapauksien henkilövahingot keskittyvät kesäkuukausille, ja jo pienikin määrä alkoholia lisää riskejä liikenteessä. Juhannuksen kulkemiset kannattaakin miettiä jo ennakkoon.

– On vesiselvä juttu, ettei päihtyneenä lähdetä rattiin. Jos oma ajokunto yhtään epäilyttää, niin ajoa on siirrettävä tuonnemmaksi. Lisäksi tien päällä on myös keskityttävä siihen tärkeimpään tehtävään eli ajamiseen. Kuskin on siis annettava esimerkiksi sometus- ja kartanlukutehtävät suosiolla matkustajille. Kun ajat, aja, kannustaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here