Erikoiskuljetusten luparumbaan muutoksia, esimerkiksi veneiden siirto helpottuu


25.8.2017 09.40

Erikoiskuljetuksia koskeva lainsäädäntö uudistuu. Jatkossa suuri osa erikoiskuljetuksista hoituu ilman erikoiskuljetuslupaa, muutoksia tulee niin ikään erikoiskuljetusmerkintöihin, todetaan Trafin tiedotteessa.

Myös henkilö- ja pakettiautolla tehtäviin erikoiskuljetuksiin tulee muutoksia ja esimerkiksi veneiden kuljetus helpottuu. Traktoria voi myös käyttää jatkossa laajemmin erikoiskuljetuksissa.

Trafin uusi määräys erikoiskuljetuksista kattaa koko erikoiskuljetusten toimialan ajoneuvojen hyväksymisestä luvan myöntämisen ehtoihin, liikenteenohjaukseen ja itse kuljetukseen.

Uudessa määräyksessä yksinkertaistetaan erikoiskuljetusten merkintöjä.

Poikkeuslupien ja erikoiskuljetuslupien tarve vähenee

Jatkossa suurimmalle osalle erikoiskuljetuksista ei enää tarvitse hakea poikkeuslupaa. Myöskään moottorityökoneiden hyväksymiseen ei enää uuden määräyksen aikana tarvita lupaa.

– Erikoiskuljetuslupa tulee hakea vain niille erikoiskuljetuksille, joiden mitat ylittävät määräyksessä määritellyt vapaat mittarajat tai yleisesti sallitut massat eli vain suurimmille ja raskaimmille ajoneuvoille vaaditaan lupia jatkossa, Trafin erityisasiantuntija Seppo Terävä selventää.

Veneiden kuljetus helpottuu – myös traktoria saa käyttää jatkossa erikoiskuljetuksiin

Henkilö- ja pakettiautolla voi jatkossa kuljettaa 3,5 metrin levyisiä kuljetuksia, mikä helpottaa muun muassa veneiden kuljettamista. Edellytyksenä on, että kuljetuksessa käytetään vähintään 2,5 metriä leveää perävaunua.

Jatkossa venettä voi myös kuljettaa kuorma-autolla, jos autossa on veneen nostoon ja tukemiseen tarvittava nosturi ja laitteet. Venekuljetus voi myös ylittää kuorma-autolle yleisesti sallitun pituuden.

Traktoria saa käyttää jatkossa erikoiskuljetusten vetämiseen, mikä helpottaa esimerkiksi parakkien, kioskien tai pienten rakennusten kuten rantasaunojen siirtoja. Traktorikuljetusten enimmäisleveys on 4 metriä ja se tulee merkitä määräysten mukaisesti.

Trafin määräys erikoiskuljetuksista ja erikoiskuljetusajoneuvoista.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here