Epäilty oli muuttanut ratakäyttöön tarkoitetun motocrosspyörän näyttämään tieliikennekelpoiselta

Helsingin poliisilaitos tutkii tapausta, jossa epäilty otti motocrossmoottoripyörän tieliikennekäyttöön. Hänen epäillään käyttäneen pyörässä moottoripyörän rekisterikilpeä sekä sarjanumeroa.

Moottoripyöräpoliisi pysäytti moottoripyörän tarkastusta varten 14. heinäkuuta. Poliisi oli kiinnittänyt huomiota kulkuneuvon ulkoasuun, joka muistutti kilpailuissa käytettävää motocrosspyörää.

Pysäytetyssä pyörässä oli vuoden 2005 Yamaha DT 125 -mallisen pyörän rekisterikilpi. Lisäksi runkonumero vastasi moottoripyörää, joka oli rekisteröity kyseiseen rekisterikilpeen. Poliisi kuitenkin havaitsi, että runkonumero vaikutti poikkeavalta.

Pyörä näytti uudemmalta kuin vuonna 2005 valmistetulta ja siitä puuttuivat muun muassa rattilukko ja nopeusmittari. Ajovalo toimi erillisellä akulla. Pyörään oli myös asennettu sileäpintaiset renkaat ja tarroja ja sitä oli maalattu. Selvisi, että kyseessä oli Yamaha YT 125 -motocrosspyörä.

– Esitutkinnassa kävi ilmi, että poliisi oli pysäyttänyt kyseisen kuljettajan ja motocrosspyörän liikenteessä aiemminkin, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Korkalainen.

Rikoksesta epäilty kuljettaja kertoi hankkineensa kyseisen pyörän ajellakseen sillä tieliikenteessä. Hän oli tietoinen, että kyseistä kulkuneuvoa ei ole tarkoitettu tieliikennekäyttöön. Epäilty oli laittanut pyörään tieliikennekelpoisen moottoripyörän rekisterikilven ja tehnyt pyörään uuden runkonumeron.

Tapausta tutkitaan väärennyksenä, ajoneuvorikkomuksena ja kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta. Rikosnimikkeenä on myös veropetos, koska motocrosspyörä oli tieliikennekäytössä ja autoveroa ei ollut maksettu.

Poliisi kehottaa huoltajia olemaan tarkkana nuoren moottoripyöräostoksissa

Esitutkinnassa selvisi, että laittomasta moottoripyörien muokkaamisesta käydään paljon keskustelua internetin alustoilla. Keskustelupalstoilla esimerkiksi suunnitellaan samanlaista moottoripyörien ”virittämisiä” kuin tutkinnassa olevassa jutussa. Laittomasti muokattuja pyöriä myös kaupataan myyntipalstoilla.

Poliisi kehottaa kevytmoottoripyörää hankkivien nuorten vanhempia olemaan tarkkana, millaista pyörää lapsi on ostamassa.

– Ilmiö on poliisin ja liikenneturvallisuuden näkökulmasta erittäin huolestuttava. Nyt esitutkinnassa olevassa tapauksessa moottoripyörä on noin kolme kertaa tehokkaampi kuin vastaava tieliikennekelpoinen moottoripyörä. Pyörän tehot vaatisivat A-luokan ajo-oikeuden, sanoo tutkinnanjohtaja Korkalainen.

Motocross-pyörän kuljettaja on määrätty väliaikaiseen ajokieltoon. Moottoripyörä on poliisilla takavarikossa, koska kulkupeli voidaan määrätä menetetyksi valtiolle. Tapaus siirtyy aikanaan syyteharkintaan.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

14 KOMMENTIT

 1. Ettei vain olis ollu kyseessä siis yz? Koska YT 125 ei vaikuta ulkomuodoltaan kovin paljoa krossilta, ja eikä kyllä muistuta dt:täkään millään lailla. Dt:teitä yz:n koneella on ollu ennenki. Dtn ja yz nimistä tulee lyhyt yhdistelmä Dyzi

 2. Nuoret tehtailevat näitä kohtuu vähän (onneksi) mutta väitän että liikenteessä on vastaavia pyöriä 50-100kpl ja määrä on lisääntymään päin. Olisiko esimerkkitapauksen paikka? Tökeröin runkoviritys jonka olen nähnyt, oli derbi jonka runkoon oli istutettu 250 crossin kone. Se alkaa olla jo hengenvaarallista. Crosseissa sentään runko, iskarit ja jarrut riittävät tehoon nähden.

  • Nyt täytyy huomioda sellainen asia että nuo nyky ”mopot” ei ole muualla maailmassa mopoja vaan supermotoja ym. niihin vain laitetaan 50cc kone Suomen ja Euroopan myyntiä varten.

 3. Aikoinaan yksi samaa koulua käyvä poika viritti Suzuki PV:n niin, että vaihtoi 125 pytyn vakion tilalle. Moottoritiellä ajoi sillä 100km/h. Runko meni moposta poikki ja poika kuoli.

  • Aikoinaan yksi samaa koulua käyvä poika aliviritti pappa tunturin:n niin, että vaihtoi 30cc pytyn vakion tilalle. Peltotietä ajoi sillä 25km/h. Takaa tullut traktori ajoi takaa päälle liian hiljaisesta vauhdista johtuen ja poika kuoli.

 4. YZ ollu kyseessä. Yleensä huonossa kunnossa tieliikenne rekisterissä olevat DT:eet puretaan ja otetaan runkonumero ja kilvet. DTn runkoon menee myös yamaha DT200WR 200cc kone joka antaa vakiona 35HP. Tätä onkin hankalampi huomata, ellei silmä ole harjaantunu.

  • Hah, vihdoin valtio tekee sen mitä sen kuuluisi tehdä aina!; Rikoksentekoväline valtiolle ja paaliin epäillyn katsoessa vierestä.

 5. Itekkin ajelen crossilla välillä liikenteessä siirtymiä maastoreiteille, ei ole kyllä tullut mieleenkään pysähtyä jos seriffit niin haluaisi..kiinni on turha tavoitella edes mp poliisien.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän