Ensirekisteröintien väheneminen vanhentaa autokantaa

Uusien autojen rekisteröintien on ennakoitu huhti-elokuussa jäävän alle puoleen keskimääräisestä tasosta.

Ensirekisteröintien romahtamisella on kauaskantoiset vaikutukset autokantaan, sillä autokannan uusiutuminen riippuu ensisijaisesti uutena ensirekisteröitävien autojen määrästä, todetaan Autoalan tiedotteessa.

Mikäli uusien autojen ensirekisteröintien määrä on jäämässä 85 000 henkilöautoon, autokannan keski-ikä kasvaa kuluvana vuonna noin 0,4 vuodella.

Autokannan keski-ikä on jo nyt 12,2 vuotta, joka on yksi Länsi-Euroopan korkeimmista. Henkilöautokanta on 2000-luvulla kasvanut joka vuosi keskimäärin 0,1 vuodella – 0,4 vuoden kasvu olisi suurin yksittäinen autokannan keski-iän kasvu koko 2000-luvulla.

Autokannan ikääntyminen hidastaa autokannan päästöjen vähenemistä. Romutusikäisten autojen hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 170 g/km.

Uusien tänä vuonna ensirekisteröityjen autojen päästöt ovat olleet keskimäärin 107 g/km.
Mikäli ensirekisteröintien määrää ja autokannan kiertonopeutta ei saada lisättyä, päästöjen alenemiskehitys hidastuu merkittävästi.

Ensirekisteröintikehityksen vauhdittamiseksi autoala on ehdottanut nopeina elvytystoimina romutuspalkkion uusimista ja sähköautojen hankintatuen uudistamista, jotka piristäisivät uusien vähäpäästöisten autojen kysyntää.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here