Bosch mukaan työmatkalaisten kimppakyyteihin

24.2.2018 16.40

Bosch lähtee mukaan ridesharing-liiketoimintaan. Yhtiö on hankkinut Detroitissa toimivan Splitting Fares Inc -start up -yrityksen (SPLT).

SPLT:n tarjoaman, erityisesti työmatkalaisia varten suunnitellun alustan avulla yritykset, yliopistot ja kunnat voivat tarjota kimppakyytipalveluita työntekijöilleen. Sovellus yhdistää ihmiset, jotka jakavat saman reitin työ- tai opiskelupaikallensa. Tämän jälkeen algoritmi etsii parhaan kokoonpanon ja laskee nopeimman reitin, todetaan Boschin tiedotteessa.

SPLT perustettiin vuonna 2015, ja tänä päivänä ratkaisulla on noin 140 000 käyttäjää Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Saksassa.

Matkustajien ja liikennevälineiden verkottaminen mahdollistaa joustavan, multimodaalisen liikkumisen: muutamassa sekunnissa jokainen voi päättää, miten he haluavat siirtyä paikasta toiseen, ja tehdä tarvittavat varaukset.

Kasvava määrä työmatkalaisia

Ridesharing, mikä kattaa yhteiskäyttöautoihin sekä takseihin liittyvät verkkopalvelut ja -sovellukset, on kasvava markkina verkottuneen liikkumisen saralla.

Vuoteen 2022 mennessä ridesharing-palveluiden käyttäjien määrä kasvaa maailmanlaajuisesti 60 prosentilla 685 miljoonaan (lähde: Statista).

Toistaiseksi suurin osa palveluista on suunnattu ihmisille, jotka sattuvat matkustamaan samaan suuntaan tai jotka haluavat varata matkan viime hetkellä. Yrityksiin ja työmatkalaisiin ei ole niinkään keskitytty, mutta heissä piilee valtava potentiaali.

Yksistään Saksan teillä liikkuu yli 45 miljoonaa autoa, ja työmatkalaisten määrä on nousussa. Kolme viidestä työntekijästä ei työskentele kotikaupungeissaan, ja noin kahdelle kolmesta työikäisestä auto on ensisijainen valinta päivittäiseen työmatkaliikenteeseen*). 

Maailmanlaajuisesti miljoonat työmatkalaiset seisovat ruuhkissa päivittäin – moni heistä istuen yksin omassa autossaan.

Kännykäsovelluksen avulla

SPLT:n tarjoama B2B-palvelu on helppokäyttöinen. Sen jälkeen kun yritykset, yliopistot ja kunnat mahdollistavat työntekijöidensä pääsyn alustalle, nämä voivat ladata SPLT-sovelluksen, rekisteröityä ja etsiä tai tarjota kimppakyytiä. 

Varaukset voidaan tehdä joko välittömästi kyytiä tarvittaessa tai etukäteen. Saapumisajat näkyvät sovelluksessa reaaliajassa, ja kustannukset jaetaan kollegoiden kesken ja veloitetaan verkossa.

Palvelu on tarkoitettu käyttäjille, jotka matkustavat samalla reitillä joka päivä. Yksi sen eduista on, että kyydit jaetaan tuntemattomien ihmisten sijaan omien kollegoiden kanssa. Samalla kyydit kannustavat vuorovaikutukseen ja tarjoavat mahdollisuuden verkostoitumiselle.

Sovellukseen voidaan integroida myös yritysbussit, joita voidaan siten käyttää joustavammin ja tehokkaammin.

Tulevina vuosina SPLT:n käyttäjien määrän odotetaan moninkertaistuvan ja uusien alueiden liittyvän mukaan palveluun.

Boschin omat työntekijät Meksikossa käyttävät jo sovellusta, ja käyttö on tarkoitus laajentaa koko yritykselle.

*) Lähteet: German Federal Motor Transport Authority, German Federal Institute for Research on B

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here