Autotoday 10 vuotta sitten: ”Uudenkaupungin autotehtaan Fisker-sopimus sinetöity”

Kuva: Fisker.

Tasan kymmenen vuotta sitten oli Uudenkaupungin autotehtaalla hyvin myönteiset näkymät. Oli löydetty uusi mielenkiintoinen asiakas, joka kaiken lisäksi valmisti sähköautoja.

Fisker Karman tuotanto käynnistyi kuitenkin vasta 2011 ja vuonna 2012 tuotanto pysäytettiin Fiskerin talousongelmien takia. Vuonna 2014 Valmet Automotive purki Fisker Karman tuotantolinjan. Kaiken kaikkiaan ehdittiin valmistaa vain noin 2450 Fisker Karmaa.

Uudenkaupungin autotehtaan Fisker-sopimus sinetöity

Valmet Automotive ja amerikkalainen premium-luokan autonvalmistaja Fisker Automotive ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen Fisker Karma-autojen valmistuksesta Suomessa. Valmet Automotive toimii Fisker Automotiven suunnittelu- ja valmistuspalvelujen toimittajana.

Fisker Karma on uusi neliovinen sähköverkosta ladattava urheilullinen hybridi, jonka valmistuksen suunnitellaan alkavan vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä. Ensimmäiset autot toimitetaan Pohjois-Amerikkaan. Toimitukset Eurooppaan on tarkoitus aloittaa vuonna 2010. Vuosituotannoksi on suunniteltu 15 000 autoa.

Valmet Automotivessa Fisker Karman tuotantoa varten rakennetaan uusi korinvalmistuslinja. Tehtaan maalaus- ja kokoonpanoprosessi voidaan helposti muuttaa sähkö- ja hybridiautojen tuotantoon sopivaksi.

– Sopimus on hyvin merkittävä Valmet Automotivelle ja sen työllisyydelle tulevina vuosina, sanoo toimitusjohtaja Ilpo Korhonen.

– Yhteistyö Fisker Automotiven kanssa merkitsee suunnitellulla täydellä tuotantotahdilla työtä noin viidellesadalle autonrakentajalle.

– Fisker Automotive ja Valmet Automotive muodostavat yhdessä erinomaisen ammattilaisten tiimin. Aikataulu on haastava, mutta uskon että hyvällä yhteistyöllä pystymme aloittamaan tuotannon suunnitellussa aikataulussa. Hybridivoimansiirto, akkuteknologia ja kevyitä materiaaleja sisältävä uusi korirakenne ovat mielenkiintoinen haaste yrityksemme suunnittelijoille ja tuotantotiimeille. Myös toimitusverkoston hallinta kuuluu projektiin.

– Olemme tyytyväisiä yhteistyömme etenemiseen ja tiedämme, että meillä on nyt tiimi, joka auttaa meitä tuotantotavoitteemme saavuttamisessa, sanoo Fisker Automotiven varatoimitusjohtaja Bernhard Köhler.

– On hyvä, että lopullinen sopimus on nyt allekirjoitettu. Odotamme pitkäaikaista yhteistyötä Valmet Automotiven kanssa, sanoo puolestaan Fisker Automotiven toimitusjohtaja Henrik Fisker.

Fisker Automotive on yksityisessä omistuksessa oleva amerikkalainen yhtiö. Sen perustivat vuonna 2007 yhteisyrityksenä Fisker Coachbuild, LLC ja Quantum Fuel Systems Technologies Worldwide Inc., joka on johtava sähkökäyttöisten ajoneuvojen teknologian kehittäjä.

Uutinen oli Autotodayssa 17.11.2008

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here