Autotoday 10 vuotta sitten: Törkeä ympäristörikos valtatie kuuden levähdysalueella

 

 

22.10.2018 00.30

 

Tasan kymmenen vuotta sitten uutisoimme melko erikoisesta ympäristörikoksesta.

Törkeä ympäristörikos valtatie kuuden levähdysalueella

Maanantaina 20.10.2008 paljastui ympäristörikos Tiehallinnon omistamalla Pyöreälammen levähdysalueella valtatie 6:n varrella Rautjärvellä. Levähdysalueen jäteastia oli valutettu täyteen joko jäte- tai raskasta polttoöljyä. Osa öljystä pääsi valumaan myös maahan.

Öljylöydön teki urakoitsija viikoittaisen jäteastian tyhjentämisen yhteydessä. öljyä oli poliisin arvion mukaan noin 1000 – 1500 litraa, joten kyseessä ei ole yksittäisen ihmisen öljynvaihtojäte. öljyn laatu ei ole vielä selvillä mutta se on todennäköisesti joko raskasta polttoöljyä tai jäteöljyä.

Öljy peittyi ohikulkijoiden jäteastiaan laittamien muovipussien alle, jolloin urakoitsija ei jätesäkkiä nostaessaan heti huomannut tilannetta. Astia oli huolellisesti täytetty piripintaan, jolloin säkin suu antoi nostettaessa periksi ja öljyä pääsi valumaan maahan, selvittää ympäristöasiantuntija Anita Airaksinen Tiehallinnon Kaakkois-Suomen tiepiiristä. Jäteastiaa ei ole suunniteltu nestemäisille jätteille eli se ei ole nestetiivis.

Imatran poliisi tutkii asiaa

Paikalle hälytettiin vapaapalokunta sekä poliisi. Myös Tiehallinnon ja urakoitsijan edustajat olivat paikalla.

– Öljy saatiin puhdistettua asfalttipäällysteiseltä alueelta varsin hyvin. Jäteastia oli onneksi aikaisemmin vaihdettu pienempään joten sekin vähensi vahinkoja. Nykyisen jäteastian rungon ulkopuolelle oli vaihdon yhteydessä jätetty entisen, suuremman astian runko, jolloin maaperään ei todennäköisesti päässyt valumaan juurikaan öljyä, kertoo Airaksinen. Mikäli öljy olisi päässyt leviämään laajemmalle maaperään, olisivat puhdistuskustannukset voineet nousta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Kuluttajat voivat toimittaa jäteöljynsä maksutta keräyspisteisiin. Yritykset joutuvat sen sijaan suorittamaan maksun jäteöljyistään.

Imatran poliisi tutkii asiaa ja heille voi ilmoittaa havainnoista, jotta tekijä/tekijät saataisiin kiinni. Mikäli ympäristörikoksen tekijää ei saada vastuuseen, jäävät kustannukset tienpitäjän harteille.

-Tiepiirin rahoitus ei nykyisellään riitä kaikkiin tarpeellisiin liikenneympäristön parantamiskohteisiin eikä tämänkaltaiset turhat lisäkulut ainakaan tilannetta helpota, Airaksinen harmittelee.

Rautjärvellä paljastunut teko oli lain vastainen ja osoittaa suurta välinpitämättömyyttä yleisestä hyvinvoinnista. Tiehallinto pyytääkin ilmoittamaan asiaan liittyvistä havainnoista Imatran poliisin palvelupäivystyksen puhelinnumeroon 071 873 6902.

 

Juttu oli Autotodayssa 22.10.2008.

 

<b

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän