Autotoday 10 vuotta sitten: Espoon varikko palkittiin sähköautojen aurinkolatauksesta

Kymmenen vuotta sitten oltiin jo näin pitkällä sähköautojen latauspalvelussa. Onkohan järjestelmä vielä toiminnassa?

Espoon varikko palkittiin sähköautojen aurinkolatauksesta

Espoon kaupungin Varikko palkittiin pääkaupunkiseudun ympäristöpalkinnolla. Espoon kaupungin ja Fortumin yhteistyössä asentaman varikon katolla on 400 neliötä aurinkopaneeleita.

Tämä Suomen kolmanneksi suurin aurinkovoimala tuottaa sähköä kaupungin sähköautojen lataamiseen, ja vähentää kaupungin oman liikenteen päästöjä. Nimellisteholtaan 55 kW:n voimala tuottaa vuodessa noin 45 MWh sähköä, joka riittää 10 – 15 sähköauton vuotuiseen kulutukseen.

Aurinkoisina päivinä paikallisen kulutuksen mahdollisesti ylittävä tuotanto voidaan siirtää Fortumin verkkoon, ja yöllä ladattaessa voidaan puolestaan käyttää Fortumin vesisähköä. Näin sekä tuotannon että autojen kulutuksen päästöt ovat nolla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) jakoi palkinnot 20. tammikuuta pidetyssä Helsingin seudun ilmastoseminaarissa ensimmäistä kertaa.

Tunnustuksilla palkitaan toimijoita, jotka ovat aktiivisesti ja innovatiivisesti vähentäneet pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöjä. Palkintoraadin mukaan Espoon kaupungin Varikko on edelläkävijä, joka on oma-aloitteisesti kehittänyt toimintatapoja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Espoon kaupungin Varikon toimintatapa on hyvä esimerkki siitä, että aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää tehokkaasti paikalla tuotettuna uusiutuvana energiana myös Suomessa. Varikon esimerkki nostaa esiin myös sen, että aurinkopaneeleiden käyttöönotto ja sijoittelu voidaan ottaa huomioon uudisarkkitehtuurissa ja korjausrakentamisen yhteydessä.

Katso tästä muut Autotoday 10 vuotta sitten -jutut.

Fortum ja Espoon kaupunki ovat syksystä 2008 alkaen tehneet yhteistyötä sähköautojen latausverkoston kehittämiseksi Espoon alueella. Tavoitteena on mahdollistaa ladattavien sähköautojen käyttöönotto, kun autonvalmistajat tuovat ne markkinoille lähivuosina. Sähköauto ei tuota ajon aikana lainkaan päästöjä. Jos ladattava sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla kuten aurinkosähköllä, ei sähköntuotannostakaan aiheudu päästöjä.

Juttu oli Autotodayssa 21.1.2011.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!