Autotoday 10 vuotta sitten: ”Erilaiset ratikoiden huomiovalot Munkkiniemen Puistotiellä”

Tasan kymmenen vuotta sitten otettiin Helsingissä käyttöön uudenlaiset huomiolvalot varoittamaan raitiovaunusta.

Erilaiset ratikoiden huomiovalot Munkkiniemen Puistotiellä

Ratikkahuomiovalot vilkuttavat keltaista valoa ratikan tulleessa risteykseen. Niiden tarkoitus on huomauttaa autoilijalle lähestyvästä ratikasta, varsinkin risteyksissä, joissa ratikka tulee yllättävästä suunnasta tai sen lähestyminen on muuten normaalia hankalammin havaittavissa.

Katso tästä muita Autotoday 10 vuotta sitten -juttuja.

Ratikkahuomiovaloja on Helsingissä useita. Munkkiniemen puistotien ratikkahuomiovalot ovat ensimmäiset, joissa keltainen vilkkuvalo kertoo autoilijoiden lisäksi myös jalankulkijoille, että raitiovaunu on tulossa. Jalankulkijoille vilkkuva keltainen valo on poikkeuksellisesti sijoitettu jalkakäytävän pintaan, jotta se parhaalla mahdollisella tavalla näkyisi kaikille raitiotietä lähestyville jalankulkijoille.

Valojen toteutus kesti yli poikkeuksellisen pitkään. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 6.10.2005 liikennesuunnitteluosaston laatiman suunnitelman ratikoiden huomiovaloista Munkkiniemen puistotielle Kadetintien ja Solnantien risteyksiin. Aloitteen ratikkahuomiovaloista oli tehnyt munkkiniemeläinen Josa Jäntti.

Laitevalmistaja onnistui muutaman yrityksen jälkeen tuottamaan sellaisen led-valonauhan, jonka valovoima oli riittävä ja joka teknisesti voitiin asentaa jalkakäytävän tasoon. Huomiovalot otettiin käyttöön joulukuun lopussa.

Juttu oli Autotodayssa 12.1.2009

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here