Autotoday 10 vuotta sitten: Autovarkaiden top 3: Nissan, Mazda ja Toyota

Kymmenen vuotta sitten kerroimme autovarkaiden silloisista suosikkimerkeistä. Kymmenessä vuodessa autovarkauksien määrä on onneksi pienentynyt.

Autovarkaiden top 3: Nissan, Mazda ja Toyota

Suomessa anastettiin viime vuonna 7906 ajoneuvoa, joista henkilöautoja oli 3798. Vuonna 2008 autovarkauksia oli 8800, joista henkilöautojen osuus oli 4544. Viime vuonna anastetuista henkilöautoista 535 jäi kateisiin, kun luku vuotta aiemmin oli 689. Varkaiden suosiossa olivat erityisesti merkit Nissan, Mazda ja Toyota (KRP:n tilasto 2010).’

Poliisiasiaintietojärjestelmän (Patja) mukaan viime vuonna tunkeuduttiin luvatta moottoriajoneuvoihin 15 204 kertaa, kun niiden määrä oli vuotta aiemmin 16 308. Näissä tapauksissa autosta vietiin yleensä autosoittimia, kännyköitä, navigaattoreita, kannettavia tietokoneita tai muuta helposti poiskuljettavaa ja realisoitavaa omaisuutta.

Katso tästä muut Autotoday 10 vuotta sitten -jutut.

Autoja anastetaan ympäri vuoden, mutta tutkimusten mukaan kesäkuukaudet ovat autovarkaiden aktiivisinta aikaa. Yleisimmin autoja anastetaan pysäköintialueilta ja -halleista. Liikenteeseen tulevat ns. kesäautot ovat yleensä vanhempaa mallia, joiden turvataso varkaita vastaan on melko vaatimaton. Usein ovien lukot ovat kuluneita ja ne aukeavat lähes millä avaimella tahansa. Ohjauslukkokaan ei välttämättä pidättele autovarasta. 1.10.1998 jälkeen rekisteröidyissä ja käyttöönotetuissa henkilöautoissa tuli pakolliseksi varusteeksi ajonestolaite. Muutos oli hyvä, sillä perinteiset autovarkaat eivät kykene ohittamaan ajonestolaitetta.

Seuraavilla keinoilla voit nostaa autosi turvatasoa ja estää rikoksen ennalta:

  • hanki autoosi elektroninen ajonestolaite tai asenna autoosi erillinen päävirtakytkin, joka estää auton käynnistämisen
  • hanki autoosi kunnollinen (VAT -hyväksytty) rattilukko tai rattipoljinlukko
  • hanki vaihdelukko, joka estää vaihteen päälle siirtämisen
  • hanki autoosi varashälytin. Sen päälle kytkeytyminen yleensä keskeyttää varkaan toiminnan
  • säilytä autosi avaimia huolella (avainturvallisuudesta löydät ohjeen osoitteesta http://www.vahingontorjunta.fi
  • pysäköi autosi näkyvälle paikalle, vältä pysäköintipaikan reuna-alueita ja muita katseelta suojaisia paikkoja
  • älä koskaan säilytä autossa näkösällä varkaita houkuttelevaa omaisuutta. Muutoinkaan auto ei ole turvallinen paikka omaisuuden säilyttämiseen.

Kenen tahansa hämäräperäistä toimintaa havaitsevan tulisi ilmoittaa siitä yleiseen hätänumeroon (112). Toisaalta käytetyn tavaran kaupassa ostajan tulisi aina varmistua siitä, että myyjällä on laillinen oikeus omaisuuteen. Velvoite korostuu sellaisen tavaran kohdalla, joka on yksilöitävissä esimerkiksi valmistenumeron perusteella.

Juttu oli Autotodayssa 26.5.2010.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän